Annonce
Erhverv

Virksomhed er stadig midt i hidsig rutsjebanetur

Per Jørgensen og Sæbefabrikken er i gang med en årelang rutsjebanetur fra kæmpeoverskud over usikkerhed til nedskæring og ny travlhed og tilbage igen ... Foto: Ingrid Riis og Anders Knudsen/arkiv

- Jeg kunne godt tænke mig, at der også blev meldt noget optimisme ud. Der er meget frygt i vores samfund i øjeblikket, siger direktør.

NYKØBING "Mærkeligt".

Ordet kommer dybtfølt og med eftertrykkelig overbevisning fra direktør Per Jørgensen, når han bliver bedt om at beskrive ikke bare de seneste par år, men nok også det kommende for hans virksomhed på Viborgvej og Århusvej i Nykøbing.

Sæbefabrikken A/S er nemlig i den grad i gang med en rutsjebanetur.

- I 2020 buldrede vi af sted med produktionen af især håndsprit. Der var sådan en slags "nu-står-vi-sammen-og-knokler" stemning over det hele i nogle måneder, og vi hentede alle de folk ind, vi kunne, og producerede i døgndrift, forklarer Per Jørgensen.

Travlheden gav også bonus på bundlinjen med et exceptionelt resultat: Omkring 31 millioner kroner før skat. Helt enestående selv for Sæbefabrikken, der ellers gennem årene har leveret en stribe pæne plusser.

Men det blev hverdag igen. Eller rettere: Sådan gik det ikke. Hverdagen indhentede faktisk kun bundlinjen.

- 2020 var usædvanligt. Men 2021 har altså også været på alle måder et mærkeligt år. Der har været lukket ned og op og ned igen. Ser vi på vores kunder for eksempel i køkkener, restauranter etc., så er mange virkelig hårdt ramt af corona-situationen. Og situationen hos os på fabrikken har været ret forvirrende og vanskelig, fortæller Per Jørgensen.

Per Jørgensen og Sæbefabrikken er i gang med en årelang rutsjebanetur fra kæmpeoverskud over usikkerhed til nedskæring og ny travlhed og tilbage igen ... Foto: Ingrid Riis og Anders Knudsen/arkiv

Råvarer og prishop

- På den baggrund er jeg egentlig særdeles glad for, at vi takket være en uhyre solid indsats fra medarbejderne nok - regnskabet er ikke klar endnu - kommer ud af 2021 med et plus på omkring 3,5 millioner kroner før afskrivninger og skat. Det er helt andre tal end i 2020 - men omstændighederne taget i betragtning absolut ok, fastslår Per Jørgensen.

Nu er man forbi årsskiftet, men heller ikke 2022 bliver formentlig præget af "hverdag".

- Vi er allerede langt inde i en situation med stor usikkerhed generelt. Vores kunder er usikre og bestiller bestemt ikke til lager i det omfang, de gjorde tidligere. Man ved simpelthen ikke, hvad fremtiden bringer, mener Per Jørgensen.

Indadtil har fabrikken så det væsentlige problem, at også leverancerne er blevet usikre.

Annonce

Daglige møder

- Vi ved ikke, hvornår de nødvendige råvarer når frem til os. Det er blandt andre - og især - råvarer fra eksempelvis Kina, som skaber usikkerhed. Problemet er ikke i sig selv, at leveringstiderne er blevet længere. Det kunne vi endda leve med, hvis der var en pålidelig tidshorisont. Problemer er, at vi ikke ved noget præcist. Og det gør selvfølgelig planlægning uhyre vanskelig, konstaterer Per Jørgensen.

- Vi er der, hvor vi næsten dagligt holder produktionsmøder for at få overblik over, hvad vi kan gøre. Det er ikke let at manøvrere, og vi træffer beslutninger sådan nærmest fra uge til uge, konstaterer han, der også har måttet se i øjnene, at et brugbart budget for 2022 har været mere end vanskeligt at skrue sammen.

Udover usikkerhed hos kunderne og usikre leveringstider bokser man også med generelt kraftigt stigende råvarepriser. Og stigningerne kan man ikke bare i ét hug sende videre til slutkunderne.

Annonce

Fleksibel

Sæbefabrikken A/S beskæftigede på et tidspunkt cirka 60 medarbejdere. Nu er man på cirka 45.

- Som det ser ud nu, tror vi, at usikkerhed og leveranceproblemer kan vare ved i hvert fald indtil sommer. Så 2022 bliver givet også et udfordrende - og mærkeligt år, konstaterer Per Jørgensen.

- Om og hvornår, vi får "normalt" igen, er der jo ikke nogen, der ved. Men vi har også lært en masse i de sære tider. For eksempel har vi i den grad kunnet udnytte, at vores medarbejdere og vores produktionsapparat har vist sig at kunne omstille hurtigt og fleksibelt. Det er en kvalitet, som jeg sagtens kan forestille mig, at vi yderligere skal udvikle. Personalemæssigt kan det også betyde, at vi i højere grad kommer til at arbejde med løsere ansættelser og freelance-folk, påpeger han.

Annonce

Giv os optimisme

Per Jørgensen ser trods rutsjebaneturene og usikkerheden ganske optimistisk på fabrikken og fremtiden. Men han kunne godt tænke sig, at der også kom lidt brændstof til lysere forventninger - ikke mindst fra politisk hold.

- Jeg tror, at mange oplever, at vi sådan er i en permanent krisetilstand. Jeg kunne ønske, at der også blev meldt noget optimisme ud. Der er meget frygt i vores samfund i øjeblikket. Måske også mere end begrundet og rimeligt, mener han.

Selv investerer han fortsat i produktionen og i udviklingen af produkterne.

Der er nye robotter til blandt andet tunge løft, og på produktsiden målretter man med færre varenumre, samtidig med at stadigt flere af fabrikkens varer bliver svanemærkede.

Annonce
Annonce
Femern

KÆMPESTEN PÅ OMKRING 60 TONS FUNDET VED UDGRAVNINGEN TIL FEMERNTUNNEL

Annonce
112

FULD SEJLER ANHOLDT - SEJLEDE IND FORAN ANDRE

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

REFA MSK PÅ ANKLAGEBÆNKEN

112

HUND DØD EFTER OVERFALD

Nordlys

DET SMUKKESTE NORDLYS OVER SYDHAVSØERNE

Lolland

KOSTER 4,2 MILLIONER KRONER AT FLYTTE TO FORENINGER

Vejr

ENDELIG EN GOD OMGANG REGN

Guldborgsund

- DET HAR FAKTISK VÆRET OVERVÆLDENDE

Guldborgsund

BYLAUG FIK OPBAKNING TIL AT RÆKKE UD TIL GRØNNE INVESTORER

Guldborgsund

PIPHANSENS DYR SKAL HAVE NYE HJEM

Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

sport

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Annonce
Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Sport

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Guldborgsund

HEDEBØLGE KAN SLUTTE MED TORDEN OG SKYBRUD

Annonce
Annonce