MARIELYST: Visioner er der mange af, det er kun tiden, det kan knibe med for Bo Nielsens planer for Gårdbutikken Marielyst.
Han drømmer blandt andet om, at kunne invitere gæster med ud på markerne, så folk kan se, hvor maden kommer fra.
- Jeg vil gerne give folk en på opleveren, så de kan prøve at brække asparges af og plukke jordbær fra marken. Jeg vil gerne vise, hvor maden kommer fra. Det er ikke noget, vi hiver ned fra en pallereol, fortæller han.
Som eksempel fortæller han om en kunde i efteråret, der spurgte efter friske ærter, som de havde købt om sommeren.
- Mange aner ikke, hvornår der er sæson for det forskellige, griner han.
Det er hans far Carsten Nielsen helt enig i.
- Man kan jo købe alting hele året, hvad er det for noget, mener han.
Han har allerede haft nogle af hans store kunder med i marken. Og så var Højskolen Marielyst forbi med en busfuld kursister, der skulle opleve de gode lokale råvarer.
Asparges hitter
Asparges er et stort hit i gårdbutikken, men sæsonen er utroligt kort. Selvom man kan skære asparges indtil sankthans, kan Bo Nielsen allerede nu, mærke at det kun er det halve af, hvad der kunne skæres for tre uger siden.
- Folk har taget virkelig godt imod aspargeserne, det har været en mangelvare i år, fortæller Bo Nielsen.
Han er glad for den megen fokus på lokale varer og kvalitetsgrøntsager, som skaber stor efterspørgsel i forretningen.
Også jordbærrene oplever han bliver udsolgt. Gårdbutikken er en af de første, der er klar med danske jordbær. Det er de bær, der bliver dyrket i drivtunneller.
- Tunnellerne er med til at gøre sæsonen længere. Men vi håber, at frilandsjordbærrene bliver klar i denne uge, der skal bare noget sol til, fortæller han.
Tunnellerne har også den fordel, at de er varme og bærrene er i ly for regn og hagl.
- Det er om sommeren, vi har susende travlt, og vi kan for eksempel ikke producere nok jordbær til den efterspørgsel vi har, fortæller Bo Nielsen.
Suppe og marmelade
En af hans ønsker for fremtiden, er selv at kunne bruge det afskårne fra aspargeserne, de stødte jordbær og andet af produktionen, som ikke kan sælges i butikken.
- Jeg vil gerne lave for eksempel aspargessuppe, marmelader og saft, så vi også har noget at sælge, når vi ikke har de friske grøntsager, fortæller han.
Kartoflerne er stadig en væsentlig og stor del af produktionen. Og dem er der godt salg i hele sommeren og vinteren med.
Vaskede kartofler
Som noget nyt er gårdbutikken klar til at sælge vaskede kartofler, det er især restaurationer og store køkkener, der efterspørger dette. Store køkkener, hvor der ikke må komme jord i køkkenet.
- Der ligger et kæmpe potentiale til catering-segmentet, blandt andet lokale restauranter og andre store køkkener, fortæller Bo Nielsen.
Han er utroligt glad for, at de lokale virksomheder gerne vil bruge gårdbutikken.
- Bandholm Badehotel nævnte os, som dem med de bedste asparges. Det er fedt, at de lokale bruger os, siger han.
Han overvejer løbende nye afgrøder, men kål bliver det ikke, for det er jorden ikke egnet til. Måske nogle flere typer bær.
- Der er så mange muligheder, jeg skal bare have tid til dem, siger han.