Annonce
Bolig og livsstil

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Semlor tenderer at være svensk nationalarv, og svenskerne er kræsne med, hvordan de serveres. - Uanset hvordan du laver dine semlor, vil der altid være svenskere, som har en holdning til det, siger konditor Magnus Johansson. Enten er semlorne for store eller for små. Nogle mener, at de kommer for tidligt i butikkerne, eller at de ikke bør laves i varianter med eksempelvis chokolade. - Det siger jo noget om, at svenskerne elsker og går op i deres semlor, siger Magnus Johansson. (Arkivfoto). Foto: 10060 Henrik Montgomery/Tt/Ritzau Scanpix

De svenske fastelavnsboller semlor hitter stort herhjemme. En svensk stjernekonditor guider her til, hvordan du selv kan bage dem derhjemme.

Sidste år skabte de lange køer og blev revet væk hos de københavnske bagerier - trods en pebret pris på gerne 45-55 kroner.

Og allerede nu - en hel måned før fastelavn - er de tilbage. De hypede svenske fastelavnsboller semlor.

Den svenske stjernekonditor Magnus Johansson fortæller her, hvordan du selv kan bage semlor derhjemme.

Han er tidligere medlem af det svenske konditorlandshold, manden bag den svenske konges 60-års fødselsdagskage og nuværende indehaver af Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm.

- For mig er to ting afgørende for en god semla: smagen og teksturen, hvor cremet mandelmasse, bagværket med kardemomme og den piskede fløde går op i en højere enhed, siger han.

Lav en fordej ved at opløse 40 gram gær i 500 gram mælk. Rør herefter 250 gram kvalitetshvedemel og 10 gram kardemomme af god kvalitet i.

Du kan enten købe kardemommen som hele kapsler, hvor frøene knuses i en morter, eller spørge din lokale bager, om de sælger kardemomme i løssalg.

- Kardemomme er en meget vigtig ingrediens, og den friske er en helt anden smagsoplevelse end det kardemommepulver, som er stødt på forhånd, siger Magnus Johansson.

Lad dejen hvile i 30-40 minutter, til den slår gærbobler.

Tilsæt herefter 200 gram sukker, 20 gram salt og yderligere 500 gram hvedemel.

Ælt den grundigt, tilsæt 200 gram stuetempereret smør, og ælt den yderligere 5 minutter.

Lad dejen hæve cirka en time, og form dejen til runde boller a cirka 70 gram dej per bolle. På den måde bliver afbagningen ens.

Lad herefter bollerne hæve i 3,5 time under et klæde, og bag dem 10 minutter ved 210 grader.

Til mandelfyldet kan du enten købe færdig mandelmasse, som er en grovere pendant til marcipan.

Eller også kan du lave din egen ved at lade 200 gram mandler stå i blød i vand i et døgns tid, hvorefter du fisker de udblødte mandler op og kværner dem med skal og det hele - sammen med 250 gram sukker.

- De udblødte mandler får en mere lækker tekstur, og de trækker ikke fugt ud af bagværket. Så det er et godt tip at stille dem i vand et døgns tid - også hvis du bager med tørrede rosiner eller abrikoser, siger Magnus Johansson.

Rør mandelmassen sammen med 200 gram færdigkøbt vaniljecreme og et ekstra drys vanilje og kardemomme efter smag.

- Det gode ved vaniljen er, at den tager noget af det skarpe ud af kardemommen. Så de to er rigtigt gode sammen, forklarer Magnus Johansson.

Mandelfyldet er nu færdigt og kan eventuelt tilsættes lidt vand, så det bliver blødt at arbejde med i en sprøjtepose.

Skær de afkølede semlor over på midten, og sprøjt fyldet ned i bollen.

Top med letpisket flødeskum, læg den øverste del af bollen forsigtigt ovenpå, og giv den et snedrys af flormelis.

- Noget lidt tricky er, at cremen er god på køl, men det er bollen ikke - for den bliver hård og tør, siger Magnus Johansson.

Så opbevar mandelfyld og boller ved stuetemperatur, hav flødeskummen på køl, og saml og server, lige inden gæsterne kommer.

- Man kan også give den et twist, hvor man serverer den med vaniljeis i stedet for flødeskum, det er også lækkert, siger Magnus Johansson.

/ritzau fokus/

  • WEB_INRIKES
    Semlor tenderer at være svensk nationalarv, og svenskerne er kræsne med, hvordan de serveres. - Uanset hvordan du laver dine semlor, vil der altid være svenskere, som har en holdning til det, siger konditor Magnus Johansson. Enten er semlorne for store eller for små. Nogle mener, at de kommer for tidligt i butikkerne, eller at de ikke bør laves i varianter med eksempelvis chokolade. - Det siger jo noget om, at svenskerne elsker og går op i deres semlor, siger Magnus Johansson. (Arkivfoto). Foto: 10060 Henrik Montgomery/Tt/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem