Annonce
Coronavirus

- Jeg tænkte: Det er nok bare hysteri

Mette har stadig ikke fået sin smags- og lugtesans ordentligt tilbage. På et tidspunkt smagte alt af sur løg. Hun er på eget initiativ blevet tilknyttet et forskningsprojekt på Århus Universitetshospital, har forsøgt at træne lugtesansen på duftolier, og i dag skal hun til en konsultation hos en specialist på Sjællands Universitetshospital, Køge. - Det har påvirket mig mere, end jeg lige havde regnet med, siger hun. Juleaften smagte gåsen surt, og på arbejde kan hun ikke lugte, hvis patienterne har diarre eller syreforgiftning. Så det hæmmer og begrænser hende meget, både privat og i hendes arbejde. Foto: Claus Hansen

- Vi har det godt, fortalte Mette Kolle Hansen for knap et år siden. En uge senere fik hun covid-19.

ARNINGE Da jeg for knap et år siden bankede på hos mine naboer, Mette og Christian og deres to drenge Mads og Anders, var stemningen fredfyldt.

Mette havde ferie fra sit arbejde som diabetessygeplejerske på Nykøbing F. Sygehus og sundhedscenteret i Nakskov. Hun havde derfor god tid til at hygge om drengene, som var hjemsendt fra børnehave og skole på grund af nedlukning. Det solrige, vindstille vejrlig indbød til leg og ophold i haven, så det nød hun og drengene, mens Christian passede sine marker.

- Vi har det godt, sagde Mette, imødekommende, smilende, men også forundret over, at jeg og en fotograf pludselig stod ude på familiens gårdsplads og på en afstand af tre til fem meter med tale-ekstra-højt stemme spurgte, hvordan de havde det.

Den lange afstand var et forsøg på at tage maksimale forholdsregler overfor noget, som føltes uvirkeligt, ufatteligt og usikkert. Verden havde fået en ny virus, og vi vidste kun, at vi ikke vidste nok. Vi var alle i gang med at finde ud af, hvordan vi skulle gribe alting an.

Bare lige for at genopfriske hukommelsen: Håndsprit var en mangelvare i handlen, mundbind var endnu kun noget, der blev brugt på operationsstuer og i Asien, testkapaciteten var ultralav, og på hospitalerne passede sygeplejersker patienter, uden at disse blev testet for covid-19, når de blev indlagt - noget, der skulle vise sig udslagsgivende i familiens liv.

- Der er sket meget på det år, konstaterer Mette, her knap et år senere.

Både i samfundets håndtering af covid-19 og hjemme hos dem.

Christian har betakket sig for at skulle i avisen, der er æbletræer i plantagen, som skal beskæres, det vil han hellere begive sig af med.

Så det er Mette og drengene, der fortæller om, hvordan det fredfyldte ophørte for en stund.

Mette havde kun nået at være få dage tilbage på job på afdeling 140 efter sin ferie, da hun langfredag i påskeferien mærkede, at det gjorde lidt ondt i halsen.

Hun havde forinden lige nået at høre, at der var en på hospitalet, der var testet positiv. Men hun affejede sin bekymring om, at det kunne være covid-19, der også havde ramt hende.

- Jeg tænkte: Det er nok bare hysteri, fortæller hun.

Men det var det ikke.

For påskedag fik Christian feber, og hun selv mistede smags- og lugtesansen.

- Så var jeg ikke længere i tvivl. Vi havde fået covid-19.

I alt 35 medarbejdere fordelt på to afdelinger på Nykøbing F. Sygehus og fem patienter viste sig smittet. Den ene af dem var hendes afdeling, afsnit for geriatri, stofskifte og nyresygdomme.

Mette og Christian kunne imidlertid ikke blive testet, fordi der var så få test.

- Vi fik at vide, at vi skulle isolere os, indtil vi havde været symptomfri i 48 timer, fortæller hun.

Mette fik meget svag feber og var massivt træt. Christian syntes hårdere ramt og i længere tid. Han blev ved med at have feber igennem 12 dage, og efter en uge begyndte han også at hoste, ligesom han havde tung hovedpine.

Folk ringede og spurgte, hvordan går det? En af Mettes veninder satte en kage på stenen for enden af deres allé. En anden tilbød at komme med hjemmelavede færdigretter, men familien takkede nej tak og klarede sig med de indkøb, som drengenes farmor troligt stillede på trappen udenfor.

- Vi sov meget, orkede ikke så meget, men fik gjort det praktiske, vi skulle, fortæller hun.

Anders tilføjer:

- I gav lov til næsten alt.

- Ja, det er rigtigt, I fik lov til at spille meget computer, siger Mette med et smil og tilføjer, at drengene var søde til at hjælpe til.

En overgang blev hun urolig for Christian, fordi hun læste om de skrækkelige ting, der skete i Italien, fordi så meget var uvist og ukendt, og fordi folk blev ved at spørge, om ikke Christian skulle undersøges.

- Jeg blev bekymret for, hvad nu, hvis han pludselig ikke kunne trække vejret, fortæller hun.

Mads blev også syg en enkelt dag, mens Anders som den eneste i familien undgik at blive smittet.

I fire uger var familien isoleret. Så slap smitten sit tag i dem.

Men Mettes lugte- og smagssans kom ikke tilbage. I starten betød det, at hun ikke måtte genoptage sit arbejde, men senere fik hun at vide, at det måtte hun gerne. I de første en til to uger turde hun kun tage sig af telefoniske konsultationer, ligesom hun spiste frokost for sig selv, fordi hun var så bange for at komme til at smitte patienter og kollegaer.

- Men det var fantastisk at komme tilbage til hverdagen, siger hun.

Hun har stadig ikke fået sin smags- og lugtesans tilbage. Det er blevet lidt bedre, men kun lidt.

- Jeg håber meget at få den igen.

Folketidende 27. marts 2020. Foto: Claus Hansen
Drengene har hoppet meget på trampolin med musik til. De fik den, da deres forældre begyndte at få det bedre. Så indkøbte farmor den, og mor og far satte den op. Foto: Claus Hansen
Anders (ved siden af hunden Alvin) startede to uger forsinket i førskole, fordi familien var i isolation på grund af covid-19. Nu går han i 0. klasse, men som han siger, så kender han kun skolen, som den er under corona. Foto: Claus Hansen
Mette er en del af coronaberedskabet. For knap et år siden, sagde hun: - Det er sådan, det skal være. Man vil gerne hjælpe, hvor man kan. Men da hun med få dages varsel fik en vagt anden juledag med at passe coronapatienter, skulle hun lige minde sig selv om, at det faktisk er sådan, hun har det. Foto: Claus Hansen
Mads (til venstre) synes, at det var lidt kedeligt, da hans mor og far var syge med covid-19, fordi de sov hele tiden. Men Anders syntes, at det var rigtig udmærket, at de fik lov til at spille så meget computer. Foto: Claus Hansen

Livet er ikke længere, som vi kendte det. Ikke siden patient nul kom retur til Danmark fra en skiferie i Italien, og danskere i stigende omfang viste sig smittet.
Regeringen satte hårdt ind med en nedlukning af landets børnehaver og skoler, kulturliv, fritidstilbud, frisører og restauranter, beordrede hjemmearbejde, indførte forsamlingsforbud og lukkede landets grænser. Nedlukningen fik kurven over antal indlagte og kritisk syge til at flade ud. En gradvis kontrolleret genåbning fulgte. En sommer bragte en snert af normalitet. Så steg smitten igen.
Der blev skruet op for restriktionerne i efteråret, men det var ikke nok. Så kom anden nedlukning af skoler og liberale erhverv med udbredt coronatræthed til følge. Heldigvis kom også vaccinen, som er ved at blive rullet ud. Vi er nu så småt i gang med at genåbne. Tror vi nok. For mutationer med større smitteevne har også gjort deres indtog i Danmark.
Vi lever derfor stadig i uvished.
Til gengæld står noget andet stadig mere klart for os. Kampen mod covid-19 har andre alvorlige senfølger end dem, selve sygdommen forårsager: Børn og unge mistrives, ældre er døde ensomme, kræftdiagnoser er givet for sent, operationer er udskudt, selvstændige er pressede på økonomien, konkurser er sat ind.
Så hvordan er det mon gået naboerne i min egen landsby, som var de første, jeg bankede på hos for knap et år siden, da jeg vovede mig ud af mit corona-hi?

  • Mette har stadig ikke fået sin smags- og lugtesans ordentligt tilbage. På et tidspunkt smagte alt af sur løg. Hun er på eget initiativ blevet tilknyttet et forskningsprojekt på Århus Universitetshospital, har forsøgt at træne lugtesansen på duftolier, og i dag skal hun til en konsultation hos en specialist på Sjællands Universitetshospital, Køge. - Det har påvirket mig mere, end jeg lige havde regnet med, siger hun. Juleaften smagte gåsen surt, og på arbejde kan hun ikke lugte, hvis patienterne har diarre eller syreforgiftning. Så det hæmmer og begrænser hende meget, både privat og i hendes arbejde. Foto: Claus Hansen
  • Folketidende 27. marts 2020. Foto: Claus Hansen
  • Drengene har hoppet meget på trampolin med musik til. De fik den, da deres forældre begyndte at få det bedre. Så indkøbte farmor den, og mor og far satte den op. Foto: Claus Hansen
  • Anders (ved siden af hunden Alvin) startede to uger forsinket i førskole, fordi familien var i isolation på grund af covid-19. Nu går han i 0. klasse, men som han siger, så kender han kun skolen, som den er under corona. Foto: Claus Hansen
  • Mette er en del af coronaberedskabet. For knap et år siden, sagde hun: - Det er sådan, det skal være. Man vil gerne hjælpe, hvor man kan. Men da hun med få dages varsel fik en vagt anden juledag med at passe coronapatienter, skulle hun lige minde sig selv om, at det faktisk er sådan, hun har det. Foto: Claus Hansen
  • Mads (til venstre) synes, at det var lidt kedeligt, da hans mor og far var syge med covid-19, fordi de sov hele tiden. Men Anders syntes, at det var rigtig udmærket, at de fik lov til at spille så meget computer. Foto: Claus Hansen
Annonce
Vejret

Snekaos kan ramme Sydhavsøerne

Annonce
Annonce
Vejret

Snevejret bliver ved: Sådan står det til med snerydningen

Gedser

Cola-tyv på spil: Kunne næsten ikke stjæle for mindre

Vejret

Snekaos kan ramme Sydhavsøerne

Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Lokal nyt

Direktør løfter sløret for zoo-fremtid

Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Lolland

Nu har folket talt: Et af Danmarks bedste bagerier ligger på Lolland

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Annonce
112

Kvinde stoppet med amfetamin og joints i bilen

Erhverv

Business Lolland-Falster stifter investeringsselskab

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Vejret

- Vi forventer, at det tager til

Nykøbing

Lækkersulten tyv: 40 minutter senere bankede de på hans dør

Nakskov

Kan det ikke sælges, ender det med den dyreste løsning

Indland

Dyrenes Beskyttelse: Derfor skal du droppe foderbrættet

Samfund

Efter trist rekordår: - Der er et enormt behov

Indland

Medie: Tusindkronesedlen kan blive fortid i Danmark

Guldborgsund

Fire turistaftaler er i hus og han er i dialog med flere

Lolland

Enlig mor til fem: Håber inderligt at jeg får hjælp igen i år

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Guldborgsund

Biografkæde vil lokke flere i biografen med ny ordning

Guldborgsund

Lones ulykkelige gåtur: Ben i gips, knæskal flækket og hælen knust

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

112

Standset ved færgen: Ulovlige piller og forfalsket pas

Lolland

Hundeejer blev vred på politiet: "Schweinhunde!"

Annonce
Annonce
112

Ung mand fra Lolland sigtet: Kørte 70 gange med toget uden billet

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Vejret

Brr... Frost hele dagen: Så koldt vil det føles

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag

Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

112

345 taget i fartkontroller

Guldborgsund

- Det er min: Tyv afsløret mens han talte med politiet

Lokal nyt

Giv din støtte: Lokal bager kan vinde stor pris

Samfund

Stort millionbeløb på vej: Har betydning for Lolland-Falster

Guldborgsund

- Det er et stort boost: Million til Madens Folkemøde

Guldborgsund

Tager drastisk beslutning efter strid med gigant: - Vred, harm og bitter

112

Tog våben med på værtshus

Udland

Våbenhvilen i Gaza er forlænget med to dage