Annonce
Da muren faldt

Sørgmodig stemning i DDR blev afløst af ægte glæde da Muren faldt

Berlin i dagene efter Murens fald i november 1989. Foto: E.Reichert

Journalist Ole Retsbo fulgte de historiske begivenheder i Østeuropa i efteråret 1989. Nu beretter han om oplevelserne på Højskolen Marielyst.

SYDFALSTER - Jeg husker, når vi sejlede hjem fra Østtyskland. Og stod på færgen i Warnemünde og vinkede farvel til vores venner. De stod inde på stranden og vinkede til os - og var spærret inde. Godt nok i et stort land, men stadig spærret inde. Der var jo vagttårne ved kysten og på grænsen, men våbnene vendte ind mod landets egne borgere. Det påvirkede mig at opleve.

Sådan fortæller mangeårig journalist og historiker Ole Retsbo om nogle af sine første oplevelser med DDR. Det allerførste besøg var i 1975 på en studietur med gymnasiet, under ledelse af historiker og forfatter Søren Rishøj.

- Vi var jo nok sådan lidt langhårede og venstreorienterede den gang - og havde en idé om at møde det samme i Østtyskland. En aften skulle vi på diskotek, men blev afvist i døren, fordi vi ikke havde slips og jakke på. Så blev vi kørt et sted hen, hvor vi kunne købe de manglende beklædningsgenstande - og blev derefter sluppet ind til musikken. Men det efterlod mig med et indtryk af, at man hyldede småborgerligheden mere end de venstreorienterede paroler, som vi gik op i dengang, fortæller Ole Retsbo.

Midt i 1980'erne vendte han tilbage et par gange - og fik forstærket indtrykket af et overvåget og undertrykkende land.

- Jeg havde en ven, som kendte nogle hippie-typer i Falkensee, en lille forstad til Østberlin. Og jeg var med ham dernede på et par besøg vel nærmest som en slags "politiske turister". Og hver gang havde jeg oplevelsen af, at nok kunne de feste og drikke øl, men der var hele tiden sådan en sørgmodig stemning over det. Der var ikke ægte glæde.

Ole Retsbo ved redigeringsbordet i DR. Foto: Privat

Revolutioner og opbrud

- Nok var der ikke åben undertrykkelse af borgerne i DDR rundt om på gaderne, men det var et kontrolsamfund. Indbyggerne blev holdt nede, var frihedsberøvede og kunne ikke rejse frit. Der var en slags indesluttet låg på det hele. Og særlig blev man jo mindet om det, når vi tog afsked ved færgen i Warnemünde, fortæller Ole Retsbo.

Og det var med de indtryk i bagagen, at han som ung og ny i journalistfaget i 1988 trådte ind på udlandsredaktionen på TV2 - og fik Østeuropa som stofområde.

- Det var dengang et underprioriteret område på nyhedsfronten. Der skete jo aldrig noget i de østeuropæiske lande, var opfattelsen den gang blandt de fleste journalister. Så det blev hilst velkomment, at jeg selv bød ind på at dække den del af verden, fortæller Ole Retsbo - som den gang var helt uforberedt på, hvad der kort tid efter ventede ham af revolutioner og opbrud i landene bag Jerntæppet.

- Man kunne jo fornemme og mærke, at der var nogle politiske forandringer undervejs, når man rejste rundt og lavede reportager, men at det skulle gå så hurtigt, havde ingen jo forestillet sig, fortæller han i dag 30 år senere.

Selve Murens fald, 9. november, oplevede han dog på afstand midt i en ferie.

- Jeg var til en fest den aften og fjernsynet kørte med direkte transmission fra de historiske begivenheder i Berlin. Der var fortrinsvis unge mennesker til festen, som nok ikke helt forstod betydningen af, hvad der foregik. Men jeg sad hele aftenen og kiggede på skærmen. Det føltes helt uvirkeligt. Man kunne virkelig se den ægte glæde i østtyskernes ansigter den aften, mindes Ole Retsbo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejring af friheden

Kort efter var han tilbage på job og atter på vej mod Østeuropa. Denne gang gjaldt det Prag, hvor domino-effekten var nået til - og den unge tv-reporter landede lige midt i en stor frihedsdemonstration i den daværende tjekkoslovakiske hovedstad. Kort efter gjaldt det Rumænien og Ceausescus blodige fald. Alt sammen i løbet af få måneder.

- Alt det skete i mit første år som journalist. Efter omvæltningerne i Østeuropa rykkede det nyhedsmæssige fokus mod Rusland. Og i løbet af 1990-1991 tabte medierne efterhånden interessen for den del af verden. På det tidspunkt ulmede det på Balkan, hvor borgerkrigen snart efter brød ud - og de begivenheder dækkede jeg så i de følgende år. Og andre af mine kolleger tog over på dækningen i blandt andet det genforenede Tyskland, fortæller Ole Retsbo, der i dag arbejder som journalist på Danmarks Radio.

Når han i dag husker tilbage på begivenhederne for 30 år siden, så glæder han sig især over, at de DDR-borgere, han mødte i 1980'erne, efter Murens fald kunne opleve friheden, udleve deres drømme og starte nye liv.

- Det er vigtigt stadig at markere det, som skete for 30 år siden. At diktatur blev afløst af demokrati. Det er ikke kun selve Murens fald, vi markerer. Det er også en fejring af friheden og de store principper om demokrati, ytringsfrihed og menneskers muligheder for at udfolde sig frit.

Selv vil Ole Retsbo være på Falster i forbindelse med 30-året for Murens fald. Det sker, når han som underviser byder kursister inden for på Højskolen Marielyst til et forløb om de store omvæltninger i Østeuropa i efteråret 1989 - historiske begivenheder der satte store aftryk.

Ole Retsbo har i essayet "Mig og revolutionerne" beskrevet sine oplevelser og indtryk som journalist i Østeuropa i efteråret 1989. Essayet har tidligere været bragt i netmediet POINT of VIEW International.

  • Berlin i dagene efter Murens fald i november 1989. Foto: E.Reichert
  • Ole Retsbo ved redigeringsbordet i DR. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken