I år er der skåret en debatscene væk, og i stedet vil der være en mandhåndværksscene mere.
Madens Folkemøde bliver i år holdt 3.-4. juni på Engestofte Gods.
Det er tredje gang, folkemødet bliver afviklet, og sidste år trak det lidt over 8.000 deltagere til det naturskønne område ved Maribo-Søndersø.
Lige nu er planlægningen af Madens Folkemøde i fuld gang, og størrelsesmæssigt bliver årets folkemøde nogenlunde lige så stort som sidste år, fortæller folkemødechef Sigrid Gjessing.
Nu, hvor corona synes at have sluppet sit tag, håber arrangørerne at kunne hæve publikumstallet lidt i år.
- Vi vil da gerne op på 10.000, så en lille stigning håber vi på, siger Sigrid Gjessing.
I år er der skåret en debatscene væk, og i stedet vil der være en mandhåndværksscene mere.
- Debatterne vil fortsat være kernen i arrangementet. Men som noget nyt i år har vi mere fokus på madhåndværksdelen, altså alt det, hvor man lærer noget om råvarer, teknikker og madhåndværk. I år bliver der en scene, der kører som et workshopområde, hvor man selv kan komme ind og få fingrene ned i materien, fortæller Sigrid Gjessing.
Sidste år delte køkkenchef på Hotel Frederiksminde Jonas Mikkelsen blandt andet tips og tricks ud til et smagfuldt grønt køkken, og ciderproducent Søren Damsgaard og mjødbrygger Karin Sloth delte ud af erfaringer om deres produktionsmetoder.
Sidste år blev Danske Dråber, et område med danske alkoholproducenter, introduceret, og det fortsætter i år.
- I år prøver vi at aktivere udstillerne i det område mere, så der vil være nogle smagninger, som producenterne står for, siger folkemødechefen.
Ny samtalesalon
En anden ny ting i år er et nyt format, som hedder Den Økologiske Samtale.
- Idéen er at skabe en samtalesalon, hvor der er mere dialog mellem publikum og virksomheder, organisationer, foreninger og uddannelsesinstitutioner. Samtidig bliver der serveret en lille økologisk snackmenu. Vi håber, det bliver et sted med en masse sjove møder og spændende samtaler og udveksling af synspunkter, siger Sigrid Gjessing.
Madens Folkemøde vil i år lægge endnu mere vægt på at gøre spiseoplevelsen mere sanselig for at skabe bedre sammenhæng mellem det, der bliver talt om på scenerne og det, man kan få at spise på pladsen.
- Det bliver med fokus på bæredygtighed, lokale råvarer, velsmag og kvalitet. Der bliver flere åbne køkkener, så det forhåbentlig kommer til at syde og ose og dufte på pladsen, når man kommer ind, fortæller Sigrid Gjessing.
Årets debatter vil handle om alt fra klima og bæredygtighed til skolemad og dyrevelfærd, hvor der i år blandt andet vil være debat om brud på kyllingers brystben.
Åbent Landbrug vil igen i år være til stede med landbrugsdyr, og fredag vil elever fra lokale skoler komme forbi og lære om madlavning med gode råvarer.
Fredag eftermiddag vil der også være fredagsbar og lidt musik som overgang til de middage, der ligesom de sidste år har været en del af programmet.
- Vi håber derfor selvfølgelig på dejligt vejr og lune sommeraftener, som Sigrid Gjessing siger.
Brug for frivillige
Har man lyst til at hjælpe til som frivillig, kan man gå ind på madensfolkemode.dk og læse mere og registrere sig som frivillig.
- Vi kan altid bruge gode frivillige, og det kan både være enkeltpersoner og foreninger. Vi skal gerne bruge 100-150 frivillige alt i alt, og et arrangement som Madens Folkemøde er afhængig af, at folk støtter op. Vi har et hav af forskellige opgaver, man kan melde sig til. Det er alt fra at stå i indgangen til at være med til at pynte op i dagene op til og servere til middagene. Vi giver god forplejning under vagt, siger Sigrid Gjessing.
Blandt foreninger, der i gen i år hjælper til, er Lions Club, Toreby-Grænge Boldklub og Maribo Spejderne.