Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Der er sket meget på det år, som er gået, siden første spadestik til Femern-forbindelsen blev taget på tysk side. Byggepladsen fylder nu ganske godt i landskabet på øen Femern. Foto: Femern A/S
Det er et år siden, første spadestik til Femern-forbindelsen blev taget på den tyske side. Meget er sket på det første år, og den tyske side skal nok indhente den danske, lyder det fra Femern A/S.

FEMERN: På Femern har Femern A/S netop markeret endnu en mærkedag i rækken af milepæle i det afsindigt store byggeprojekt.

For et år siden tog daværende transportminister Benny Engelbrecht (S), Enak Ferlemann fra den tyske forbundsregering, Slesvig-Holstens transportminister Bernd Buchholz og adm. direktør i Sund & Bælt Mikkel Hemmingsen det første spadestik på den tyske side.

Overalt i området bliver der bygget, gravet og rumsteret. Christian Kaas Oldenburg er manden, der skal holde snor i alle entreprenørerne, så den ambitiøse tidsplan holdes - også på tysk side. Indtil videre er der ganske god tilfredshed at spore hos projektlederen fra Femern A/S. Foto: Birgitta Andersen

Materialer sejles ind

Siden har det i høj grad handlet om at gøre klar til det store anlægsarbejde, der også skal foregå på tysk side.

- Det er gået voldsomt stærkt. For et år siden startede vi på en mark. Nu ser det sådan ud. Der er blevet flyttet noget jord og noget sand, siger projektleder hos Femern A/S Christian Kaas Oldenburg.

Det er gået voldsomt stærkt. For et år siden startede vi på en mark. Nu ser det sådan ud.

Christian Kaas Oldenburg, projektleder Femern A/S

I modsætning til på Lolland ligger portalsitet og byggepladsen klods op af færgelejet i Puttgarten. Her er der nu etableret en arbejdshavn, hvor de store transportskibe kan fragte materialer ind til byggeriet.

På den lille arbejdshavn tages der netop nu imod store mængder norsk granit, der bruges til kystsikringen, som er ved at blive etableret. Denne gravemaskine på 30 ton er ikke en af de store på projektet, der beskæftiger gravemaskiner på op mod 100 ton. Foto: Birgitta Andersen

- Her har vi plads til tre skibe. Den er ikke så stor som den, vi laver på den danske side, fordi vi ikke skal have tunnelelementer til at ligge her. Vi skal have lavet den havn færdig, så alle materialer kan sejles ind. Det kan meget bedre betale sig i de gigantiske mængder, vi skal bruge, og det er også mere miljørigtigt end at køre ufatteligt mange lastvognslæs på tværs af Danmark, forklarer projektlederen.

Store mængder sten og granit ligger klar til at blive brugt til kystbeskyttelsen. Forrest er den nye asfaltvej, der er lavet rundt på hele byggepladsen. Vejen er dog dækket af sand og plutte lige nu. Men den er der. Foto: Birgitta Andersen 
Annonce

Plads til cyklisterne

Lige på den anden side af byggepladsen ligger den lille by Marienleuchte, som er en favorit hos turisterne med sin beliggenhed ud mod Østersøen og små hyggelige feriehuse. Om sommeren cykler mange fra Marienleuchte til Puttgarten på Marienluchter Weg, og de skal helst kunne nyde den tur, uden at frygte for at blive pløjet ned af en lastbil, dumper eller gravko.

Lige op ad sitet ligger den lille by Marienleuchte. En af de brugte adgangsveje til byen går lige langs med byggepladsen. Derfor skal der hurtigst muligt bygges en bro, som skal sikre de bløde trafikanter. Foto: Femern A/S

Derfor har det været vigtigt for Femern A/S, at man hurtigst muligt etablerede en bro, så arbejdskøretøjerne til og fra byggepladsen ikke generer de bløde trafikanter fra lokalområdet. Netop nu er man ved at bygge broen, så der inden sommerferien bliver en sikker vej, selv om byggeprojektet gearer op.

Femern på den tyske side - det første år

  • Første spadestik på byggepladsen på Femern blev taget 29. november 2021
  • Den samlede tyske byggeplads er på cirka 100 hektar eller omkring 145 fodboldbaner, og arbejdet rækker cirka tre kilometer ind på land.
  • Der er det første år lagt 500 meter til Femerns kyststrækning, der hvor portalen skal være. Der er desuden lavet et dige omkring portalområdet.
  • Der er blevet anlagt en arbejdshavn. 
  • Der er det første år lavet infrastruktur med en tre kilometer lang vej, afvanding, spildevandsledninger og strøm. 
  • Et nyt betonværk, der skal levere beton til både tunnelportalen og de tre broer, er også under opførelse.
  • I øjeblikket beskæftiger den tyske byggeplads omkring 100 arbejdere.
  • Det tyske portalstykke bliver betydeligt længere end den danske - 600 meter i alt.  
Femern A/S

Desuden er der anlagt tre kilometer arbejdsvej inde på selve området, så arbejdskøretøjerne kan komme rundt. Lige nu kan man ikke se meget af asfalten, da arbejdskøretøjerne har kørt jord og sand i en grad, så den tyske plutte ligger i et tommetykt lag på vejen. Men den er der, vejen.

Over alt i området ligger jordvolde så høje, at man ikke fra land kan se ud over vandet (striberne i landskabet). De bliver efter planen dobbelt så høje, som arbejdet skrider frem. På Femern er jorden lige så god, som den er på Lolland. Så jorddepoterne består af god muldjord fra landbrugsarealerne og fra udgravningen af portalområdet. Mulden fra markerne bliver lagt tilbage, når tunnelen står færdig, mens det udgravede jord fra tunnelportalen og tunnelrenden genanvendes til blandt andet de tre broer, der skal bygges. Foto: Femern A/S
Annonce

Ingen tunnelby

Den tyske byggeplads beskæftiger p.t. omkring 100 folk, der mestendels kommer fra lokalområdet. Meget af produktionsarbejdet og meget af det maritime arbejde på Femernprojektet sker på og fra den danske side. Derfor er der heller ikke brug for en tunnelby på samme måde som i Rødbyhavn, forklarer Christian Kaas Oldenburg.

Når den tyske byggeplads kommer på sit højeste, vil cirka 250-300 folk være beskæftiget på den side af projektet. Det topper i 2024.

Også på den tyske side strækker byggepladsen sig over et gigantisk område. Tunnelportalen ligger netop nu under regnvand, og er på minus fem meter under havoverfladen. Men den skal ned på minus 17 meter, så når den er blevet overdraget til FLC (Femern Link Contractors) i foråret 2023, rykker de helt store gravemaskiner ned i hullet, og så bliver der gravet rigtig dybt. Foto: Birgitta Andersen

I 2023 overdrages den tyske portalåbning fra FBC (Femern Belt Contractors) til FLC (Femern Link Contractors), som det skete på dansk side i år. Endnu en milepæl er så nået.

Herfra begynder det for alvor at gå stærkt, og allerede i 2024 bliver første tunnelelement sænket ned på den tyske side. Så selv om det tyske spadestik blev taget 11 måneder efter det danske, skal de to sider nok mødes i én tunnel til sidst, lover Christian Kaas Oldenburg.

- Vi har gjort vores erfaringer på dansk side, som vi så ikke behøver gøre os her.  Samtidig er anlægsarbejdet slet ikke så stort her på den tyske side. Derfor skal byggepladsen her nok nå op på siden af den danske. Så jo, vi følger tidsplanen. Det går, som det skal, lyder det med stor tilfredshed fra projektlederen.

Vi følger tidsplanen. Det går, som det skal.

Christian Kaas Oldenburg, projektleder Femern A/S
Nordeuropas største byggeprojekt kan nu for alvor ses på Femern. Den nærliggende by MarienLeuchte fylder blot en brøkdel af det store område, projektet nu dækker. Foto: Femern A/S
Annonce
112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

Annonce
Annonce
Guldborgsund

- JEG FIK TÅRER I ØJNENE

Skolelukning

LUKNINGSTRUET BAGER: - VI ER STAVNSBUNDET HER

112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

112

STOR HASHFANGST I NYKØBING

Guldborgsund

SE VIDEO: TONSTUNG BRODRAGER KOM PÅ PLADS

Lokal nyt

MILLIONGLÆDE HOS LOKALT PAR: SCORER STOR LOTTO-GEVINST

Guldborgsund

MELDER SIG UD AF S I PROTEST: DE BLANDER SIG I DEN DANSKE MODEL

Sport

MIKKEL HANSEN SYGEMELDT

Guldborgsund

- HAR IKKE OPLEVET LIGNENDE I 20 ÅR

Lolland

REKORD-KÆNGURU PÅ LOLLAND: - DET ER DA IMPONERENDE

Guldborgsund

ROYAL RUN MELDER UD: DET BLIVER DEN KORTE, DEN LANGE OG DEN PÅ FEM

Erhverv

MILLIARD-UNDERSKUD I VESTAS

Politik

REGERINGEN VIL AFSKAFFE MODREGNING AF LØN I FOLKEPENSION

Indland

MÅLING: FLERTAL AF DANSKERNE VIL HAVE VÆRNEPLIGT FOR KVINDER

Annonce
Guldborgsund

HAR DU OGSÅ SET DEN: KÆNGURU FORTSAT LØS PÅ LOLLAND

Indland

LÆGER: MINDRE BEHANDLINGSGARANTI GAVNER DE MEST SYGE

Lolland

NY KLUB STIFTET: KÆMPE INTERESSE FOR AT SPILLE

Lokal nyt

- HAN HAR NÆSTEN HAFT OVERMENNESKELIGE KRÆFTER

Skolelukning

PROTEST-HJEMMESIDE ÅBNEDE PÅ SNEDIGT TIDSPUNKT

Ugeavisen Lolland

Kom til dartens dag

Ugeavisen Guldborgsund

MASSER AF MUSIK FRA TORSDAG TIL LØRDAG

112

UDEN KØREKORT MED MORS NUMMERPLADER PÅ EN ANDEN BIL

Guldborgsund

HEJSER 4.000 TONS BETON OP PÅ BROPILLER

Guldborgsund

JUBLER OVER GRAFFITI-AFTALE: HER MÅ DE GERNE MALE

Politik

TIDLIGERE MINISTER: NU VAR DET FOR MEGET

Lolland

KØ TIL KRISECENTER FOR MÆND

Erhverv

REKORDÅR: OMSÆTNINGEN NÅR NYE HØJDER

112

MAND PÅ KNALLERT VILLE HAVE LILLE PIGE TIL AT KØRE MED

Lokal nyt

GENERALSEKRETÆR: VI GØR ALT FOR AT NÅ UD TIL DEM I NØD

Lokal nyt

LOKAL HJÆLP FØLGER JORDSKÆLVSTRAGEDIEN TÆT

Guldborgsund

FLØJ TO MINUTTER FØR KATASTROFEN RAMTE

Guldborgsund

UNDERSKRIFTINDSAMLING: DE ER DØDTRÆTTE AF DEN

Lokal nyt

GODE NYHEDER: DU KAN SE MENGS KAMP HELT GRATIS

Politik

FORSVARSMINISTER GÅR PÅ ORLOV

Annonce
Annonce
Politik

LOKAL V-POLITIKER OM FORMAND: - DET ER FRYGTELIG SYND FOR JAKOB

Ugeavisen Guldborgsund

SLIK OG KAKAO TIL SKOLEPATRULJER

Guldborgsund

SÅ ER DER UDSOLGT: 10.000 ER KLAR TIL ROYAL RUN I NYKØBING

Udland

DANSK BEREDSKAB SKAL KOORDINERE REDNINGSARBEJDE I TYRKIET

Ugeavisen Lolland

Lollandske sild fås stadig i Dannemare

Guldborgsund

- DET ER MIN MÅDE AT HJÆLPE PÅ

112

FRANARREDE STØRRE PENGESUM FRA ÆLDRE KVINDE

112

SMED MED KANONSLAG

Guldborgsund

VINDMØLLE-ANSØGNINGER I BERO - BORGMESTER ER RYSTET

112

BRANDVARM BIL - 5.000 KR.: SÅ DUKKEDE POLITIET OP

Indland

RADIOVÆRT MICHAEL JUUL SØRENSEN ER DØD

Guldborgsund

BRO ER GENÅBNET FOR SKIBSTRAFIK

112

ULOVLIGE VÅBEN I BILEN

Guldborgsund

NY CAFÉ: - JEG ER TRODS ALT TÆTTERE PÅ GADEN NU