Annonce
Femern

FØRSTE TUNNEL-ELEMENT ER SAT I PRODUKTION

Ved hjælp af særlige slæder trækkes hvert segment fra arbejdsstation til arbejdsstation i produktionshallen lidt ligesom på et samlebånd. Foto: Femern A/S
Lige nu arbejdes der på første segment af det første tunnel-element.

LOLLAND: I de store produktionshaller, som for alvor skød op i 2022, arbejdes der nu på højtryk i hal B med at producere det første af i alt 79 tunnelelementer.

I de første måneder har FLC haft travlt med at binde armeringsjern, og Jens Ole Kaslund, teknisk direktør for bygherren Femern A/S, melder nu, at gulvet, som består af en bundplade af armeringsjern, i det første segment er færdigt.

- Fabrikken fungerer nærmest som et samlebånd, og gulvet er nu skubbet videre til næste del af processen ind i vores stillads-setup, hvor gulvet skal have vægge på. Når væggene er sat på, kan segmentet skubbes videre til støbning, forklarer Jens Ole Kaslund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trækkes af slæder

Et standardtunnel-element vejer 73.500 ton, er 217 meter langt og består af ni segmenter, som hver er 24 meter lange og 42 meter brede.

Når segmentets gulv skal flyttes fra den ene arbejdsstation til den næste i produktionshallen foregår det ved hjælp af særlige slæder kaldet ”skidding beams”, som trækker armeringskonstruktionen ved hjælp af meget kraftige og synkroniserede hydrauliske stempler. De sikrer en hel præcis manøvre, så segmentet ikke tager skade.

- Det er imponerende, når man står ved siden af og ser, hvor stort bare et segment er og tænker på, at der altså skal laves ni segmenter bare for at producere ét tunnelelement. Der skal produceres 711 segmenter, før vi er helt færdige, siger Jens Ole Kaslund.

Gulvet i det første segment ud af ni i det første tunnel-element er klar. Det består af en bundplade af armeringsjern. Foto: Femern A/S

Derudover skal der også produceres 10 specialelementer med en kælderetage til brug for udstyr til tunnelens drift og vedligeholdelse.

Tager sig god tid

Selvom arbejdet altså er godt i gang med at producere det første tunnelelement, skal man ikke forvente, at elementet er færdigproduceret lige med det samme.

- Det bliver nok først hen over sommeren. Når det er første segment, vi producerer, skal vi sikre os, at alt virker, som det skal. Derfor tager vi os god tid for at lære undervejs, og så vi får optimeret hele processen. Når arbejdsgangene først for alvor er kommet på plads, kan man lave sådan et segment på en uge, fortæller Jens Ole Kaslund.

Vi tager os god tid for at lære undervejs.

Jens Ole Kaslund, teknisk direktør, Femern A/S

Før tunnelelementet kan sejles ud og sænkes på plads, skal det sidste af tunnelrenden helt inde ved tunnelportalen også graves ud, og tunnelportalen skal være klar.

Tunnelportalen har netop fået støbt tunnelgulv til et underjordisk bassin, der opsamler vand fra vejbanen, som dermed er den første permanente del af den kommende Femern-forbindelse.

  • Ved hjælp af særlige slæder trækkes hvert segment fra arbejdsstation til arbejdsstation i produktionshallen lidt ligesom på et samlebånd. Foto: Femern A/S
  • Gulvet i det første segment ud af ni i det første tunnel-element er klar. Det består af en bundplade af armeringsjern. Foto: Femern A/S
Annonce
Femern

Nu har Femern-projektet nået lærlinge-milepæl

Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed