Annonce
Femern

MULIG KUNDE HOS ELEMENTFABRIKKEN RYKKER NÆRMERE

De kommende år skal en stor fabrik i Rødbyhavn støbe elementer til Femern-forbindelsen. Når det arbejde er klaret, kan fabrikken måske levere elementer til andre projekter. Arkivfoto: Anders Knudsen
Sund & Bælt holder borgermøder om stort københavnsk infrastrukturprojekt, der kan give job på Lolland.

FEMERN BÆLT: Når byggeriet af Femern-tunnelen er færdig, kan elementfabrikken måske bruges til at producere elementer til andre store infrastrukturprojekter. Den idé har regeringen og en bred kreds af partiet markeret deres støtte til i det transportforlig, de indgik sidste sommer.

Et af de projekter, der nævnes som en mulig "kunde" hos fabrikken, er en ny østlig ringvej ved København. Det kan blive en 11 kilometer lang tunnel med en firespors-vej - to i hver retning - der skal forbinde Helsingørmotorvejen nord for København med Øresundsmotorvejen syd for København, så Københavns bymidte kan blive aflastet for trafik.

Tunnelen skal - ligesom Femern-tunnellen - være en sænketunnel. Elementerne skal altså støbes på land, sejles ud og placeres i forlængelse af hinanden i en rende på havbunden, og den skal anlægges i farvandet langs Amagers østkyst med et par til- og frakørsler undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgermøder på vej

Det projekt rykker nu et skridt nærmere at blive virkelighed. Den endelige linjeføring og udformning af ringvejen er ganske vist ikke fastlagt, men et flertal i Folketinget har besluttet, at der skal laves en VVM - altså en vurdering af, hvordan projektet vil påvirke miljøet.

Som et led i den proces inviterer Sund & Bælt nu til en række borgermøder, hvor man kan høre om projektet og komme med input, inden det så på et tidspunkt bliver op til politikerne at træffe den endelige beslutning om projektet.

Møderne afholdes fysisk 26. september og 4. oktober og online 5. oktober på www.oestligringvej.dk. Den hjemmeside fortæller om projektet og beskriver i øvrigt også muligheden for at bruge tunnelfabrikken i Rødbyhavn. Her fremhæves det, at genbruget af fabrikken kan mindske ringvejens påvirkning af nærmiljøet:

"Ved at bevare fabrikken og bruge den til produktion af elementer til andre infrastrukturprojekter som eksempelvis Østlig Ringvej, undgår man at skulle bygge en helt ny fabrik med dertilhørende miljø- og klimapåvirkning. Samtidig kan man udnytte de mange værdifulde erfaringer, der allerede er indsamlet i forbindelse med Femern Bælt-byggeriet, optimalt, ligesom man kan fastholde lokale arbejdspladser på Lolland", lyder det på hjemmesiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SF: Nej til Kattegat

Mens Østlig Ringvej rykker nærmere, er der mere usikkerhed om et andet stort infrastrukturprojekt, der er nævnt som en mulig aftager af elementer fra Rødbyhavn. Det er kattegatforbindelsen - en fast forbindelse mellem Sjælland og Aarhus via Samsø.

Den daværende VLAK-regering satte sammen med Dansk Folkeparti gang i en forundersøgelse, men efter den var afsluttet har den nuværende socialdemokratiske regering i juni meldt ud, at resultatet ikke gav anledning til at fortsætte. Og tirsdag meldte SF klart ud, at partiet ikke støtter projektet.

- Vi er dybt, dybt bekymrede for klimakonsekvenserne af det her projekt. For ikke at nævne påvirkningen af den smukkeste natur på Røsnæs og Samsø, samt havbunden. Vi har brug for mere natur, hvor biodiversiteten kan trives, ikke mindre, har SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ifølge Ritzau meldt ud.

  • Rød Femern minister 12
    De kommende år skal en stor fabrik i Rødbyhavn støbe elementer til Femern-forbindelsen. Når det arbejde er klaret, kan fabrikken måske levere elementer til andre projekter. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken