Annonce
Femern

Registrerer sjældne frøarter ud fra DNA

Søren Nøhr Tang (højre), biolog hos NIRAS, har indsamlet eDNA-prøverne for Femern A/S. Han kunne i går få hjælp af to studerende fra Københavns Universitet, der skriver speciale om de lollandske frøer. Foto: Claus Hansen
Som en del af deres arbejde med oprettelse og kontrol af erstatningsnatur vil Femern A/S fremadrettet supplere dataindsamlingen med en relativ ny teknik kaldet eDNA.

RØDBYHAVN: Som led i byggeriet af Femern Bælt-tunnelen har Femern A/S fået til opgave at opføre store mængder erstatningsnatur på Lolland. Et af de første initiativer var etableringen af 10 nye vandhuller omkring byggepladsen ved Rødbyhavn tilbage i 2016, som erstatter den natur, som tunnelbyggepladsen har sat sig på øst for Rødbyhavn.

Vandhullerne bliver løbende kontrolleret for at se, hvorvidt en række sjældne danske frø- og tudsearter holder til og yngler i den nye natur herunder især den grønbrogede tudse.

Overvågningen udføres af en biolog i waders, der lytter efter frøernes kald, tæller frøer, æggeklumper og haletudser. Men i går kunne den den traditionelle overvågning blive suppleret med en relativ ny metode kaldet miljø-DNA eller eDNA.

Annonce

Med eDNA kan man ved at tage en vandprøve se, hvilke arter holder i et vandhul gennem de hudceller, afføring og andet DNA, som bliver udskilt i vandet.

Metoden med at udpege arter ud fra eDNA er en relativ ny metode, fortæller Mette Westergaard, der er miljøleder hos Femern A/S og biolog med speciale i frøer. Foto: Claus Hansen

- Det er en metode, man har udviklet på i noget tid. Danskerne er nogle af dem, der er forrest i udviklingen med Eske Willerslev, der kiggede på permafrost, tilbage i starten af 2000. I 2016 kom det meget frem igen, og nu har det udviklet sig sådan, at det bliver billigere og billigere at lave de her DNA-analyser, forklarer Mette Westergaard, der er biolog og miljøleder hos Femern A/S.

Grønbroget tudse

En eDNA-prøve kan afhængigt af varme, vejr og, hvorvidt man leder efter helt specifikke arter eller søger mere generelt, afklare hvilke arter indenfor cirka 14 dage har været i et givent vandhul.

- Men vi er stadig derhenne, hvor man siger, at man vil have det som et supplement til den traditionelle måde, så man har to datasæt at sammenligne med, fortæller Mette Westergaard.

Hos Femern A/S er det især grønbroget tudse, man holder øje med finder vej til erstatningsnaturen, sammen med andre frø-arter, der hører under EUs habitatdirektiv, som kaldes bilag IV-arter.

Bilag fire indeholder en liste af udvalgte dyre- og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både indenfor og udenfor landenes Natura 2000-områder. Tidligere har man fundet grønbroget tudse i fire af de 10 vandhuller, Femern A/S har etableret, men blev ikke fundet ved nogle af de seneste observationer.

Prøvetagning af en eDNA-prøve foregår ved, at man i et trykkammer presser vandet fra et vandhul gennem et lille filter. Filteret indeholder herefter det DNA, der har været til stede i vandet, og i laboratoriet kan man udpege, hvilke arter det forskellige DNA i vandet stammer fra. Foto: Claus Hansen

- Men grønbroget tudse er blevet set vandrende helt tæt ved et af de nye vandhuller. I princippet er det, som Lolland Kommune også har set, at man slet ikke fandt dem sidste år. Men det kan være sæson, hvornår går biologerne ud, så snyder vejret, så er det koldt og de gemmer sig. Det giver derfor rigtig god mening, at man supplerer med en anden teknik til den traditionelle, fortæller Mette Westergaard.

Men grønbroget tudse er blevet set vandrende helt tæt ved et af de nye vandhuller.

Mette Westergaard
Annonce

Offentligt tilgængelige

Listen over bilag IV-arter indeholder foruden den grønbrogede tudse også løgfrø. Sidstnævnte kunne Søren Nøhr Tang, biolog hos NIRAS, der indsamler eDNA-prøverne for Femern A/S, også konstatere var til stede i et vandhul ved Lidsø Gods, som man på grund af de gode forhold for de sjældne frøarter bruger som en reference for de 10 vandhuller, Femern A/S har etableret.

Her blev der nemlig, med særlig tilladelse, indfanget en haletudse fra en løgfrø, som bruges i NIRAS DNA-bank, der indeholder DNA fra alle de arter, man tester efter.

- Vi har små vævsprøver liggende i vores fryser, vi holder op imod de nye fund. Og en haletudse som den, vi har fanget, kan vi bruge de næste 5-10 år. Der bliver ikke engang brugt en dråbe af det DNA, man ekstraherer fra sådan en haletudse, fordi det er så koncentreret, forklarer Søren Nøhr Tang.

Den første vandprøve blev taget i et vandhul ved Lidsø Gods, da der her tidligere er fundet grønbroget tudse, hvilket er den art man især er opmærksom på. Prøven blev taget for at have en kontrolprøve med DNA fra grønbroget tudse, som man kan holde op imod vandprøverne, der efterfølgende blev taget i de vandhuller, Femern A/S har etableret, og slå fast at tudsen også har fundet vej hertil. Foto: Claus Hansen

Fremadrettet vil man bruge eDNA-prøver sammen med observationer, når Femern A/S under hele tunnelbyggeriet skal overvåge frøbestanden. Det er planen, at de data, der bliver indsamlet gennem eDNA-prøverne, bliver offentligt tilgængelige på Femern A/S miljøportal Ægir, hvor man også kan finde miljødata fra resten af tunnelprojektet.

Annonce
112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

Annonce
Annonce
Guldborgsund

- JEG FIK TÅRER I ØJNENE

Skolelukning

LUKNINGSTRUET BAGER: - VI ER STAVNSBUNDET HER

112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

112

STOR HASHFANGST I NYKØBING

Guldborgsund

SE VIDEO: TONSTUNG BRODRAGER KOM PÅ PLADS

Lokal nyt

MILLIONGLÆDE HOS LOKALT PAR: SCORER STOR LOTTO-GEVINST

Guldborgsund

MELDER SIG UD AF S I PROTEST: DE BLANDER SIG I DEN DANSKE MODEL

Sport

MIKKEL HANSEN SYGEMELDT

Guldborgsund

- HAR IKKE OPLEVET LIGNENDE I 20 ÅR

Lolland

REKORD-KÆNGURU PÅ LOLLAND: - DET ER DA IMPONERENDE

Guldborgsund

ROYAL RUN MELDER UD: DET BLIVER DEN KORTE, DEN LANGE OG DEN PÅ FEM

Erhverv

MILLIARD-UNDERSKUD I VESTAS

Politik

REGERINGEN VIL AFSKAFFE MODREGNING AF LØN I FOLKEPENSION

Indland

MÅLING: FLERTAL AF DANSKERNE VIL HAVE VÆRNEPLIGT FOR KVINDER

Annonce
Guldborgsund

HAR DU OGSÅ SET DEN: KÆNGURU FORTSAT LØS PÅ LOLLAND

Indland

LÆGER: MINDRE BEHANDLINGSGARANTI GAVNER DE MEST SYGE

Lolland

NY KLUB STIFTET: KÆMPE INTERESSE FOR AT SPILLE

Lokal nyt

- HAN HAR NÆSTEN HAFT OVERMENNESKELIGE KRÆFTER

Skolelukning

PROTEST-HJEMMESIDE ÅBNEDE PÅ SNEDIGT TIDSPUNKT

Ugeavisen Lolland

Kom til dartens dag

Ugeavisen Guldborgsund

MASSER AF MUSIK FRA TORSDAG TIL LØRDAG

112

UDEN KØREKORT MED MORS NUMMERPLADER PÅ EN ANDEN BIL

Guldborgsund

HEJSER 4.000 TONS BETON OP PÅ BROPILLER

Guldborgsund

JUBLER OVER GRAFFITI-AFTALE: HER MÅ DE GERNE MALE

Politik

TIDLIGERE MINISTER: NU VAR DET FOR MEGET

Lolland

KØ TIL KRISECENTER FOR MÆND

Erhverv

REKORDÅR: OMSÆTNINGEN NÅR NYE HØJDER

112

MAND PÅ KNALLERT VILLE HAVE LILLE PIGE TIL AT KØRE MED

Lokal nyt

GENERALSEKRETÆR: VI GØR ALT FOR AT NÅ UD TIL DEM I NØD

Lokal nyt

LOKAL HJÆLP FØLGER JORDSKÆLVSTRAGEDIEN TÆT

Guldborgsund

FLØJ TO MINUTTER FØR KATASTROFEN RAMTE

Guldborgsund

UNDERSKRIFTINDSAMLING: DE ER DØDTRÆTTE AF DEN

Lokal nyt

GODE NYHEDER: DU KAN SE MENGS KAMP HELT GRATIS

Politik

FORSVARSMINISTER GÅR PÅ ORLOV

Annonce
Annonce
Politik

LOKAL V-POLITIKER OM FORMAND: - DET ER FRYGTELIG SYND FOR JAKOB

Ugeavisen Guldborgsund

SLIK OG KAKAO TIL SKOLEPATRULJER

Guldborgsund

SÅ ER DER UDSOLGT: 10.000 ER KLAR TIL ROYAL RUN I NYKØBING

Udland

DANSK BEREDSKAB SKAL KOORDINERE REDNINGSARBEJDE I TYRKIET

Ugeavisen Lolland

Lollandske sild fås stadig i Dannemare

Guldborgsund

- DET ER MIN MÅDE AT HJÆLPE PÅ

112

FRANARREDE STØRRE PENGESUM FRA ÆLDRE KVINDE

112

SMED MED KANONSLAG

Guldborgsund

VINDMØLLE-ANSØGNINGER I BERO - BORGMESTER ER RYSTET

112

BRANDVARM BIL - 5.000 KR.: SÅ DUKKEDE POLITIET OP

Indland

RADIOVÆRT MICHAEL JUUL SØRENSEN ER DØD

Guldborgsund

BRO ER GENÅBNET FOR SKIBSTRAFIK

112

ULOVLIGE VÅBEN I BILEN

Guldborgsund

NY CAFÉ: - JEG ER TRODS ALT TÆTTERE PÅ GADEN NU