Annonce
Femern

SÆLGER TUNNELEN MED CYKELBEN OG GODE BOLSJER

Femern A/S er på charmeoffensiv på Femern. Deres bedste våben er Holger Marohn, som kører rundt og snakker med naboerne på sin Christianiacykel. Foto: Birgitta Andersen
De blå kors skulle være falmet på Femern. Et af Femern A/S' vigtigste våben i charmeoffensiven er en mand på en ladcykel.

FEMERN: Holger Marohn spænder den neongule cykelhjelm på hovedet og stiger op på ladcyklen foran Femern A/S' kontor på det tyske byggesite. Foran ham venter landevejene på øen Femern.

Befolkningerne på Femern og Lolland har meget forskellige tilgange til den gigantiske tunnel, der i fremtiden skal forbinde de to øer.

I mange år var modstanden mod den nye forbindelse stor på Femern. Mange husejere tilkendegav deres modstand med store blå kors, der blev sat op i haver og på huse over alt på øen.

Annonce
Holger Marohn fra Femern A/S kommer helt tæt på naboerne til byggepladsen. Han skal sørge for den gode kommunikation under projektet. Foto: Birgitta Andersen

De hænger der stadig. Men efter Forvaltningsdomstolens afgørelse i november 2020, som gav grønt lys til byggeriet på tysk side, er de blå kors og modstanden falmet en del. Skepsissen hænger dog ved, og her kommer Holger Marohn ind i billedet med sin ladcykel.

- Det er jo åbenlyst, at det ikke altid er så sjovt at være nærmeste nabo til så stort et byggeri. Så jeg siger til dem, at det ved jeg godt. Det er ikke min opgave at sælge dem noget, de ikke tror på. Mit job er at svare på deres spørgsmål og få det til at gå så godt og gnidningsfrit som muligt - trods udfordringerne, fortæller Holger Marohn.

Det hemmelige våben

Hele sommeren og nu også i regn, tåge og kulde har Holger cyklet rundt på Femern for at få naboerne i tale bevæbnet med informationer, foldere, kort og fotos.

- Vi har Marienleuchte og Puttgarden, der er tættest på, og så er der Bannesdorf, Presen og Todendorf. Det er de fem små byer, hvor vi har et ekstra stort ansvar for at have en god kontakt til naboerne og give dem løbende informationer om byggeriet. Det gør vi med nabomøder, et nyhedsbrev, en blog og så mig, smiler Holger, som altså tager cyklen i brug for at komme rundt til de fem småbyer på det nordlige Femern.

Pludselig standser Holger sin ladcykel og snakker med to glade vandrere på vejen mellem Puttgarden og Marienleuchte. Der bliver peget ud mod byggepladsen, og Holger viser de interesserede tyskere, hvor portalåbningen kommer til at ligge. Foto: Birgitta Andersen

Cyklen er selvfølgelig en Christianiacykel, for den danske forbindelse er med i alt, Holger gør. Cyklens lad er udstyret som et rullende infocenter, som kan foldes ud, så Holger kan vise dem hele byggeområdet og planerne for tunnelen. Der ligger også foldere, som kan deles ud med flere informationer om byggeriet, og her gemmer sig også Holgers hemmelige våben - bolsjerne.

- Det er nogle usandsynligt lækre bolsjer. Og det er det eneste sted i Tyskland, man kan få dem. Jeg plejer at sige, at man kan få to - et til hver hånd. For de er så gode, at når man har spist ét, vil man gerne have et til. Vi får opkald helt fra Köln fra folk, som spørger: "Hvor kan vi få de bolsjer?", og jeg svarer: "Du må komme tilbage til Femern, hvis du vil smage dem igen", griner Holger.

Annonce

Bedre kig til byggeri

Holger møder ofte cykelturister og lokale ved udkigsstedet, som er etableret ved Marienleuchte lige ved byens stribede fyrtårn og tæt på et militært område. Udkigsstedet ligger helt op ad byggepladsen, og på den måde er der bedre udsigt til projektet der end på den danske side.

- Det her var et sted, hvor mange tog hen for at kigge, da byggeriet begyndte at skride frem. Det var ikke tilladt og svært fremkommeligt. Men nu har vi åbnet, så man kan komme herhen uden at få mudrede sko, fortæller Holger.

Vejene omkring Puttgarden og Marienleuchte er præget af Femern-byggeriet. Holger Marohn tilbagelægger mange kilometer om ugen på vejene, men cyklen er heldigvis en elcykel. Foto: Birgitta Andersen

Det er dog ikke kun med Holger og cyklen, Femern A/S prøver at charmere de tyske naboer. Ligesom på den danske side arrangerer Femern A/S nabobesøg og ture. Hver måned tilbydes de tyske naboer en tur med færgen, så de kan se både den lollandske og den tyske byggeplads.

- Vi er næsten booket op hver gang. Efter den seneste tur kom et par naboer hen til mig og sagde: "Vi har været store modstandere af byggeriet i årevis. Men vi må sige, at det, I gør nu, er god kommunikation og tak for, at I laver de her ture", smiler Holger, som ser, at hans anstrengelser bærer frugt.

-  Vi prøver at være åbne og svare på alle spørgsmål. Det er min teori, at hvis man taler med hinanden i stedet for om hinanden, så bliver problemerne som regel ikke større, end at de kan løses.

Annonce

Inviteres på grillmad

Holger Marohn fornemmer, at der i disse år sker et skred i de lokales holdning til projektet, om end den nok aldrig bliver så imødekommende som på den danske side.

- Naboerne anerkender, at vi gør, hvad vi kan. Vi ser naboer med blå kors i haven, hvor vi inviteres ind på kaffe eller sågar på grillmad. De blå kors falmer meget i disse år. Vi ser sågar folk med blå kors i haven, som lejer deres feriehuse ud til folk, som arbejder på byggeriet.

De blå kors falmer meget i disse år. Vi ser sågar folk med blå kors i haven, som lejer deres feriehuse ud til folk, som arbejder på byggeriet.

Holger Marohn, kommunikationsrådgiver hos Femern A/S

- Selvfølgelig får vi klager. Men vil gerne høre om de problemer, naboerne har med byggeriet. For hvis vi hører om dem, kan vi gøre noget ved dem. Det er det vigtigste.

Annonce
Politik

BYRÅDSMEDLEM OM URO I NYE BORGERLIGE: - DET ER EN OMBRYDNINGSTID

Annonce
Annonce
112

MOTORVEJ SPÆRRET

Politik

BYRÅDSMEDLEM OM URO I NYE BORGERLIGE: - DET ER EN OMBRYDNINGSTID

Vejr

DEN VÅDESTE JANUAR I MANGE ÅR: SÅ MEGET REGN FALDT DER HOS OS

112

POLITIET TILKALDT: TRUEDE MED AT RIVE HOVEDET AF 64-ÅRIG

112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Indland

HOSPITALSANSATTE HAR REKORDHØJT SYGEFRAVÆR

Lolland

ROST RESTAURANT LUKKER

Lolland

INTERNATIONAL HÆDER TIL LOKAL SUCCES

Sport

NFH DUKKET I EGEN HULE

112

DOM I SAG OM OPHOLDSSTED: DET MENER ANKLAGEREN

Erhverv

DERFOR LUKKER KVICKLY OG SUPERBRUGSEN

112

VOLD OG TVANG PÅ OPHOLDSSTED: NU ER DOMMEN FALDET

Indland

MINISTER ÅBNER FOR AT LADE PRIVATHOSPITALER LAVE SPECIALOPERATIONER

Erhverv

DET SKER DER MED DIN LOKALE KVICKLY OG SUPER BRUGSEN

Lolland

SÅ ER DET NU: SYDHAVSSTAFET ÅBNER FOR TILMELDING

Annonce
112

STOPPET VED FÆRGEN: NU RISIKERER HAN EN LANGVARIG FÆNGSELSSTRAF

112

CHAUFFØR FÆNGSLET: HAVDE OVER 738.000 PILLER MED I BILEN

Guldborgsund

AFFALD SKAL BLIVE PÅ STRAND

Lolland

FORMAND RASER: VIL IKKE LUGE UKRUDT

112

75 TAGET I FARTKONTROLLER

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

MANGE PLANER HOS GALLERI

112

HAN HAVDE KØBT DEN, MEN POLITIET TOG DEN ALLIGEVEL

Lolland

- MAN KAN IKKE SE EN PIND!

112

BIL I FLAMMER PÅ PENDLERPLADS

112

LOKALTOG RØGET AF SPORET

Erhverv

SÅ MANGE STILLINGER NEDLÆGGES

112

VESTAS-ANSATTE FÅR ROS EFTER BRAND

Vejret

STORMFULD AFTEN FORUDE

Guldborgsund

KÆMPEKRAN SKAL HJÆLPE BROBYGGERI

Indland

TID TIL TJEK: LUS GØR COMEBACK EFTER CORONA-ÅRENE

Guldborgsund

OMBEJLET GÅRD: - DET ER GÅET LIDT AMOK

Udland

DET ER SNART SLUT MED AT GÅ UD AT SE PÅ STJERNER

112

VEJ IGEN FARBAR EFTER LUKKET SPOR

Guldborgsund

- DER ER RIGTIG MEGET PÅ VEJ

Annonce
Annonce
Sport

SYDHAVSØERNE VINDER NØGLEKAMP

Ugeavisen Guldborgsund

Først Ikast hjemme og så en tur til Balkan

112

STAK AF FRA TOTALT PROPPET BUS

Verdensmestre

BERØRT FINALEHELT HAR KÆMPET FOR AT HOLDE MODET OPPE

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

Sport

NFH FIGHTER SIG TIL VIGTIG UDESEJR

Guldborgsund

UNGE PÅ FORSØRGELSE SKAL HAVE GARANTI

Lokal nyt

STOR LOKAL OPBAKNING TIL LANDSDÆKKENDE BEDEDAGS-PROTEST

Guldborgsund

- DET GÅR FREMRAGENDE

Lolland

BRAND PÅ PLEJECENTER: STRØMMEN VIRKER STADIG IKKE

Guldborgsund

NEDRIVNING: - VI ER KLAR TIL AT HOLDE LIDT IGEN

Guldborgsund

MASSIV INTERESSE: DU SKAL IKKE VENTE FOR LÆNGE

Lolland

HOV ... VANDET FORSVANDT

Guldborgsund

VERDENSBERØMT LOKAL KUNSTNER INDGÅR AFTALE MED FESTIVAL