Annonce
Femern

SÆLGER TUNNELEN MED CYKELBEN OG GODE BOLSJER

Femern A/S er på charmeoffensiv på Femern. Deres bedste våben er Holger Marohn, som kører rundt og snakker med naboerne på sin Christianiacykel. Foto: Birgitta Andersen
De blå kors skulle være falmet på Femern. Et af Femern A/S' vigtigste våben i charmeoffensiven er en mand på en ladcykel.

FEMERN: Holger Marohn spænder den neongule cykelhjelm på hovedet og stiger op på ladcyklen foran Femern A/S' kontor på det tyske byggesite. Foran ham venter landevejene på øen Femern.

Befolkningerne på Femern og Lolland har meget forskellige tilgange til den gigantiske tunnel, der i fremtiden skal forbinde de to øer.

I mange år var modstanden mod den nye forbindelse stor på Femern. Mange husejere tilkendegav deres modstand med store blå kors, der blev sat op i haver og på huse over alt på øen.

Annonce
Holger Marohn fra Femern A/S kommer helt tæt på naboerne til byggepladsen. Han skal sørge for den gode kommunikation under projektet. Foto: Birgitta Andersen

De hænger der stadig. Men efter Forvaltningsdomstolens afgørelse i november 2020, som gav grønt lys til byggeriet på tysk side, er de blå kors og modstanden falmet en del. Skepsissen hænger dog ved, og her kommer Holger Marohn ind i billedet med sin ladcykel.

- Det er jo åbenlyst, at det ikke altid er så sjovt at være nærmeste nabo til så stort et byggeri. Så jeg siger til dem, at det ved jeg godt. Det er ikke min opgave at sælge dem noget, de ikke tror på. Mit job er at svare på deres spørgsmål og få det til at gå så godt og gnidningsfrit som muligt - trods udfordringerne, fortæller Holger Marohn.

Det hemmelige våben

Hele sommeren og nu også i regn, tåge og kulde har Holger cyklet rundt på Femern for at få naboerne i tale bevæbnet med informationer, foldere, kort og fotos.

- Vi har Marienleuchte og Puttgarden, der er tættest på, og så er der Bannesdorf, Presen og Todendorf. Det er de fem små byer, hvor vi har et ekstra stort ansvar for at have en god kontakt til naboerne og give dem løbende informationer om byggeriet. Det gør vi med nabomøder, et nyhedsbrev, en blog og så mig, smiler Holger, som altså tager cyklen i brug for at komme rundt til de fem småbyer på det nordlige Femern.

Pludselig standser Holger sin ladcykel og snakker med to glade vandrere på vejen mellem Puttgarden og Marienleuchte. Der bliver peget ud mod byggepladsen, og Holger viser de interesserede tyskere, hvor portalåbningen kommer til at ligge. Foto: Birgitta Andersen

Cyklen er selvfølgelig en Christianiacykel, for den danske forbindelse er med i alt, Holger gør. Cyklens lad er udstyret som et rullende infocenter, som kan foldes ud, så Holger kan vise dem hele byggeområdet og planerne for tunnelen. Der ligger også foldere, som kan deles ud med flere informationer om byggeriet, og her gemmer sig også Holgers hemmelige våben - bolsjerne.

- Det er nogle usandsynligt lækre bolsjer. Og det er det eneste sted i Tyskland, man kan få dem. Jeg plejer at sige, at man kan få to - et til hver hånd. For de er så gode, at når man har spist ét, vil man gerne have et til. Vi får opkald helt fra Köln fra folk, som spørger: "Hvor kan vi få de bolsjer?", og jeg svarer: "Du må komme tilbage til Femern, hvis du vil smage dem igen", griner Holger.

Annonce

Bedre kig til byggeri

Holger møder ofte cykelturister og lokale ved udkigsstedet, som er etableret ved Marienleuchte lige ved byens stribede fyrtårn og tæt på et militært område. Udkigsstedet ligger helt op ad byggepladsen, og på den måde er der bedre udsigt til projektet der end på den danske side.

- Det her var et sted, hvor mange tog hen for at kigge, da byggeriet begyndte at skride frem. Det var ikke tilladt og svært fremkommeligt. Men nu har vi åbnet, så man kan komme herhen uden at få mudrede sko, fortæller Holger.

Vejene omkring Puttgarden og Marienleuchte er præget af Femern-byggeriet. Holger Marohn tilbagelægger mange kilometer om ugen på vejene, men cyklen er heldigvis en elcykel. Foto: Birgitta Andersen

Det er dog ikke kun med Holger og cyklen, Femern A/S prøver at charmere de tyske naboer. Ligesom på den danske side arrangerer Femern A/S nabobesøg og ture. Hver måned tilbydes de tyske naboer en tur med færgen, så de kan se både den lollandske og den tyske byggeplads.

- Vi er næsten booket op hver gang. Efter den seneste tur kom et par naboer hen til mig og sagde: "Vi har været store modstandere af byggeriet i årevis. Men vi må sige, at det, I gør nu, er god kommunikation og tak for, at I laver de her ture", smiler Holger, som ser, at hans anstrengelser bærer frugt.

-  Vi prøver at være åbne og svare på alle spørgsmål. Det er min teori, at hvis man taler med hinanden i stedet for om hinanden, så bliver problemerne som regel ikke større, end at de kan løses.

Annonce

Inviteres på grillmad

Holger Marohn fornemmer, at der i disse år sker et skred i de lokales holdning til projektet, om end den nok aldrig bliver så imødekommende som på den danske side.

- Naboerne anerkender, at vi gør, hvad vi kan. Vi ser naboer med blå kors i haven, hvor vi inviteres ind på kaffe eller sågar på grillmad. De blå kors falmer meget i disse år. Vi ser sågar folk med blå kors i haven, som lejer deres feriehuse ud til folk, som arbejder på byggeriet.

De blå kors falmer meget i disse år. Vi ser sågar folk med blå kors i haven, som lejer deres feriehuse ud til folk, som arbejder på byggeriet.

Holger Marohn, kommunikationsrådgiver hos Femern A/S

- Selvfølgelig får vi klager. Men vil gerne høre om de problemer, naboerne har med byggeriet. For hvis vi hører om dem, kan vi gøre noget ved dem. Det er det vigtigste.

Annonce
112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

Annonce
Annonce
Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

Sport

Nykøbing FC udspillet i Pleidrup-farvel

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Annonce
112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Ugeavisen Guldborgsund

Populær minibil opdateres med facelift

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

112

Hjælp politiet: Ansigts-tatoveret røver stadig på fri fod

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Rødby

Ny sauna indviet: Hjælper dig via infrarøde stråler

112

Banegårds-ballade: Kom tilbage og kastede med flaske

Lokal nyt

Gyser-afslutning: Rykker ned efter katastrofe-sæson

Lokal nyt

Lokal landmand tørster efter regn

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Lokal nyt

Rune cruiser sig til ottendedelsfinalen i French Open

Sport

TSØ efter ny træner: Det har været os meget magtpåliggende

Nykøbing

55-årig kontaktperson tilstår: Havde samleje med hende

Annonce
Annonce
Madens Folkemøde

Så er det i gang: 10.000 mennesker kommer forbi

Ugeavisen Guldborgsund

Strandkirken er åben for sæsonen

Indland

Thomas løsladt fra iransk fængsel: Tvivlede på sin frihed

Ugeavisen Lolland

Knæk Cancer kommer til Maribo

Lolland

Gode nyheder: Den Grønne Verden åbner igen

Guldborgsund

Dømt for grov svindel: Lokal danseforening snød kommunen

Rødby

Stor trafikulykke torsdag aften: Flere tilskadekomne

Femern

Anklager vil til Højesteret med sag om russiske søfolk

Royal Run

Kritiserer det: For meget fedme-fokus

Lolland-Falster

Strafudmåling i omfattende voldtægtssag blev udsat