Annonce
Femern

SÆLGER TUNNELEN MED CYKELBEN OG GODE BOLSJER

Femern A/S er på charmeoffensiv på Femern. Deres bedste våben er Holger Marohn, som kører rundt og snakker med naboerne på sin Christianiacykel. Foto: Birgitta Andersen
De blå kors skulle være falmet på Femern. Et af Femern A/S' vigtigste våben i charmeoffensiven er en mand på en ladcykel.

FEMERN: Holger Marohn spænder den neongule cykelhjelm på hovedet og stiger op på ladcyklen foran Femern A/S' kontor på det tyske byggesite. Foran ham venter landevejene på øen Femern.

Befolkningerne på Femern og Lolland har meget forskellige tilgange til den gigantiske tunnel, der i fremtiden skal forbinde de to øer.

I mange år var modstanden mod den nye forbindelse stor på Femern. Mange husejere tilkendegav deres modstand med store blå kors, der blev sat op i haver og på huse over alt på øen.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Holger Marohn fra Femern A/S kommer helt tæt på naboerne til byggepladsen. Han skal sørge for den gode kommunikation under projektet. Foto: Birgitta Andersen

De hænger der stadig. Men efter Forvaltningsdomstolens afgørelse i november 2020, som gav grønt lys til byggeriet på tysk side, er de blå kors og modstanden falmet en del. Skepsissen hænger dog ved, og her kommer Holger Marohn ind i billedet med sin ladcykel.

- Det er jo åbenlyst, at det ikke altid er så sjovt at være nærmeste nabo til så stort et byggeri. Så jeg siger til dem, at det ved jeg godt. Det er ikke min opgave at sælge dem noget, de ikke tror på. Mit job er at svare på deres spørgsmål og få det til at gå så godt og gnidningsfrit som muligt - trods udfordringerne, fortæller Holger Marohn.

Det hemmelige våben

Hele sommeren og nu også i regn, tåge og kulde har Holger cyklet rundt på Femern for at få naboerne i tale bevæbnet med informationer, foldere, kort og fotos.

- Vi har Marienleuchte og Puttgarden, der er tættest på, og så er der Bannesdorf, Presen og Todendorf. Det er de fem små byer, hvor vi har et ekstra stort ansvar for at have en god kontakt til naboerne og give dem løbende informationer om byggeriet. Det gør vi med nabomøder, et nyhedsbrev, en blog og så mig, smiler Holger, som altså tager cyklen i brug for at komme rundt til de fem småbyer på det nordlige Femern.

Pludselig standser Holger sin ladcykel og snakker med to glade vandrere på vejen mellem Puttgarden og Marienleuchte. Der bliver peget ud mod byggepladsen, og Holger viser de interesserede tyskere, hvor portalåbningen kommer til at ligge. Foto: Birgitta Andersen

Cyklen er selvfølgelig en Christianiacykel, for den danske forbindelse er med i alt, Holger gør. Cyklens lad er udstyret som et rullende infocenter, som kan foldes ud, så Holger kan vise dem hele byggeområdet og planerne for tunnelen. Der ligger også foldere, som kan deles ud med flere informationer om byggeriet, og her gemmer sig også Holgers hemmelige våben - bolsjerne.

- Det er nogle usandsynligt lækre bolsjer. Og det er det eneste sted i Tyskland, man kan få dem. Jeg plejer at sige, at man kan få to - et til hver hånd. For de er så gode, at når man har spist ét, vil man gerne have et til. Vi får opkald helt fra Köln fra folk, som spørger: "Hvor kan vi få de bolsjer?", og jeg svarer: "Du må komme tilbage til Femern, hvis du vil smage dem igen", griner Holger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre kig til byggeri

Holger møder ofte cykelturister og lokale ved udkigsstedet, som er etableret ved Marienleuchte lige ved byens stribede fyrtårn og tæt på et militært område. Udkigsstedet ligger helt op ad byggepladsen, og på den måde er der bedre udsigt til projektet der end på den danske side.

- Det her var et sted, hvor mange tog hen for at kigge, da byggeriet begyndte at skride frem. Det var ikke tilladt og svært fremkommeligt. Men nu har vi åbnet, så man kan komme herhen uden at få mudrede sko, fortæller Holger.

Vejene omkring Puttgarden og Marienleuchte er præget af Femern-byggeriet. Holger Marohn tilbagelægger mange kilometer om ugen på vejene, men cyklen er heldigvis en elcykel. Foto: Birgitta Andersen

Det er dog ikke kun med Holger og cyklen, Femern A/S prøver at charmere de tyske naboer. Ligesom på den danske side arrangerer Femern A/S nabobesøg og ture. Hver måned tilbydes de tyske naboer en tur med færgen, så de kan se både den lollandske og den tyske byggeplads.

- Vi er næsten booket op hver gang. Efter den seneste tur kom et par naboer hen til mig og sagde: "Vi har været store modstandere af byggeriet i årevis. Men vi må sige, at det, I gør nu, er god kommunikation og tak for, at I laver de her ture", smiler Holger, som ser, at hans anstrengelser bærer frugt.

-  Vi prøver at være åbne og svare på alle spørgsmål. Det er min teori, at hvis man taler med hinanden i stedet for om hinanden, så bliver problemerne som regel ikke større, end at de kan løses.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inviteres på grillmad

Holger Marohn fornemmer, at der i disse år sker et skred i de lokales holdning til projektet, om end den nok aldrig bliver så imødekommende som på den danske side.

- Naboerne anerkender, at vi gør, hvad vi kan. Vi ser naboer med blå kors i haven, hvor vi inviteres ind på kaffe eller sågar på grillmad. De blå kors falmer meget i disse år. Vi ser sågar folk med blå kors i haven, som lejer deres feriehuse ud til folk, som arbejder på byggeriet.

De blå kors falmer meget i disse år. Vi ser sågar folk med blå kors i haven, som lejer deres feriehuse ud til folk, som arbejder på byggeriet.

Holger Marohn, kommunikationsrådgiver hos Femern A/S

- Selvfølgelig får vi klager. Men vil gerne høre om de problemer, naboerne har med byggeriet. For hvis vi hører om dem, kan vi gøre noget ved dem. Det er det vigtigste.

Annonce
Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

112

56 taget i fartkontroller

Vejret

Sidste dag med sommerlige temperaturer

Guldborgsund

Holder igen med de helt store koncertnavne

112

Uden fast bopæl - og nu også uden bil

Erhverv

Booking.com: Vi forstår fuldt ud frustrationen

Guldborgsund

Fugleinfluenza i fjerkræbesætning på Lolland

Lokal nyt

Boksestjerne var tæt på at smide handskerne: En hård tid er vendt

Sport

Vandt sikkert over bundhold

Lolland

Bundbitter fisker: - Grødhoveder ødelægger vores fangst

Lokal nyt

Efter syv år: Forstanderpar stopper

Sport

NFH-træner slår fast:- Jeg vil ikke se en slasket indstilling

Erhverv

Energiselskabet Norlys køber Telias danske forretning

Ejendomsvurderinger

Skattevæsenet gjorde det med åbne øjne

Guldborgsund

Uniformer fylder gadebilledet: Forsvarets frivillige hyldes lokalt

Indland

Tilbagekaldes efter fund af salmonella

Erhverv

Stort nedbrud: Den fungerer ikke

Annonce
Guldborgsund

Nu melder kendt forfatter sig ind i præstegårds-debatten

Vejret

Sikke et syn: I vesten stiger solen op

Kultur

Ramt af sygdom: Springsteen udskyder koncerter

Hvad nu, Claus?

Før AGF-braget: Meyer har mistet sin lykkehue fra FCK-kamp

Lokal nyt

Betalinger til lokale manglede: Nu bliver de hevet i retten

Ugeavisen Lolland

Fiskere: Tidevandet fra Stigsnæs har dræbt havbunden

Ugeavisen Guldborgsund

Populært børneloppemarked er tilbage

112

Politiet på jagt efter ulovlige knallerter

Guldborgsund

Færre penge til de unge

Lokal nyt

17-årigs ledsager havde lommerne fulde af hash

Lolland

En dårlig idé: Det lignede ham slet ikke

Lokal nyt

Far var anfører sidst AGF spillede i Nykøbing

Erhverv

Fynsk virksomhed med Nykøbing-afdeling opkøbt

112

Bilist ramte Stefans særlige æbletræ

Erhverv

Booking.com lover udbetaling af tilgodehavender fredag

Lolland

Ekstremt fund: 'Hannibal the Cannibal'-natsværmer spottet

Lokal nyt

Slut med busrute mellem Lolland og Fyn

Indland

Åbner for at flere faggrupper kan få del i lønløft

112

Beboere hørte kæmpebrag: Bil kørt i gadekæret

112

Begyndte at ryge mens den kørte: VW Golf udbrændt

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Stor strømafbrydelse ved storcenter: Over 800 uden strøm

Ugeavisen Guldborgsund

Cornelius’ stuer vækkes til live

112

158 taget i fartkontroller

Indland

Fødselslæger: Ingen udsigt til flere aborter trods højere ugegrænse

Ugeavisen Lolland

Høstmarked og Naturens Dag

112

Udenlandsk mand blottede sig for børn

Guldborgsund

Fugleinfluenza fortsat på lollandsk strand: - Frygteligt man ikke rydder døde dyr

112

Hund opsnusede ulovlige piller

Guldborgsund

Derfor var redningshelikopter i luften over Stubbekøbing

Guldborgsund

Vil lukke tre plejehjem

Guldborgsund

Ældreråd slår fast: Det er en katastrofal beslutning

Guldborgsund

Vildt syn på Falster: - Det gik fuldkommen bonanza

Lolland

Truede med at slå politibetjent ihjel

Indland

Nyt studie: Rækkefølgen af coronasmitte og vaccination har stor betydning