Annonce
Overlevelse

100 ÅR GAMMEL KIRKEGÅRD KÆMPER FOR AT OVERLEVE

Den 10 hektar store Nordre Kirkegård er en guldgrube af fortællinger om markante skikkelser, om elskede familiemedlemmer og om en skamplet i den danske krigshistorie. Foto: Ingrid Riis
På Nordre Kirkegård ligger unge helte, gamle fyrtårne, katolikker, muslimer, nyfødte og hele Danmarks dårlige samvittighed til hvile i én stor koncentreret Maggiterning af knap 100 års lokalhistorie. Men den er truet, for det er ikke længere moderne at blive begravet.

NYKØBING: Skovbunden er stadig grøn og frisk og fyldt med brændenælder, og var det ikke for små, diskrete sten med indgraverede navne på, kunne man godt tro, at man færdedes i enhver anden skov.

Men det er ikke en almindelig skov.

For her ligger blandt mange andre Elly begravet, og ønsket om en utraditionel begravelse er hastigt voksende. Faktisk foregår over 60 procent af begravelserne i Nordre Kirkegård her, selvom "Skoven" fortsat er et nyt initiativ.

Annonce

Pårørende skal overveje en ekstra gang, hvordan de vil sorgbearbejde, for mange gør det ved hjælp af gravstedet.

Kurt Edvardsen, formand, menighedsrådet i Nykøbing Falster Sogn

90 procent af alle afdøde bliver brændt i dag, og det er meget populært at få sin aske spredt ud over Østersøen eller ud over en mark, men det kan blive en udfordring for sorgbearbejdelsen, forklarer Kurt Edvardsen, formand for menighedsrådet.

Han peger på et par af gravstederne, der er fint dekoreret med blomster, julekugler med "mor" skrevet på og børnekunst.

- Mange fravælger et gravsted i dag. Måske fordi at familien er spredt ud over landet. Men folk skal overveje en ekstra gang, hvordan de i så fald vil sorgbearbejde, for mange gør det ved hjælp af gravstedet. Derfor prøver vi at lave et alternativ med "skoven", hvor prisen for et gravsted samtidig er presset i bund, siger han.

En tonstung sten med teksten "Skoven" indgraveret er doneret af Troels Jørgensen og markerer en helt ny og meget populær afdeling på Nordre Kirkegård. Foto: Ingrid Riis
Diskrete og upolerede gravsten er placeret i skovbunden med navn på de afdøde. Her er ingen blomster og ingen vaser men dog stadig et minde for de efterladte. Og det er så populært, at skovgravpladsen nu skal udvides. Foto: Ingrid Riis 


Landets dårlige samvittighed

Kurt Edvardsen og næstformand Niels Reinhold Nielsen inviterer hvert år Ældre Sagen på en rundtur på den snart 100 år gamle kirkegård, og det er så populært, at man har været nødt til at lave en grænse på 30 deltagere.

Fra skoven passerer de den muslimske kirkegård, hvor de store gravsteder er fint pyntede med kulørte blomster, og kommer videre til den tyske gravplads, hvor en helt anden stemning eksisterer.

Det her er Danmarks dårlige samvittighed. Men her kan vi mindes dem og tænke lidt over tingene.

John Hansen, formand, Ældre Sagen Nykøbing F.-Sydfalster

På rad og række står de lysebrune kors med navnene på 353 tyskere, der flygtede fra landet, da Rusland trængte ind fra øst. Det var ikke muligt at flygte til lands, så de sejlede i skibe, og på et tidspunkt lå der 80 skibe fyldt med sårede soldater, kvinder, børn og ældre mennesker ud for Stubbekøbing Havn.

Det var iskold vinter, og selvom de tyske flygtninge ikke havde nogen sympati for Hitlers ugerninger, ønskede danskerne ikke at have noget med dem at gøre. Der i blandt en del læger, hvorfor rigtig flygtninge døde under den kolde vinter.

På rad og række ligger de der. 353 tyske flygtninge - og blot en lille bitte håndfuld af de cirka 300.000 civile tyskere, der flygtede til Danmark under Anden Verdenskrig. En stor del af navnene på disse gravstene tilhører børn på under fire år. Foto: Ingrid Riis
Udover de tyske flygtninge er også 179 tyske soldater begravet på Nordre Kirkegård. De ankom med skibe fra felten men døde ofte af deres skader, da få danske læger ønskede at behandle dem. Foto: Ingrid Riis
Af og til ligger der blomster blandt de tyske gravsteder. Sandsynligvis fra efterkommere, der har sporet deres forfædre til deres sidste hvilested på Nordre Kirkegård, hvor de er rejst til for at mindes dem. Foto: Ingrid Riis
Danmarks dårlige samvittighed bliver de kaldt, de tyske flygtninge, der stort set ingen hjælp modtog i Danmark og derfor døde i et stort antal. Foto: Ingrid Riis


- Det her er Danmarks dårlige samvittighed. Men her kan vi mindes dem og tænke lidt over tingene, som jo stadigvæk foregår, hvis vi kigger mod øst, lyder det fra formand for Ældre Sagen Nykøbing F.-Sydfalster, John Hansen, da hans øjne flakker henover teksterne med navne på helt små børn, der end ikke nåede at fylde et år.

Annonce

Tyske børn døde i hård vinter

Tydeligt bedrøvet og også en smule vred konstaterer en mandlig deltager, at man kan have en nok så ryddelig og ren tilværelse, men at man altid vil have en skraldespand hængende over sig.

- Og så er vi tydeligvis ikke engang blevet klogere.

Udover de 353 tyske flygtninge er også 149 tyske soldater, der blev såret i krig på den tyske slagmark, begravet på Nordre Kirkegård.

I alt menes 300.000 tyske flygtninge at være sendt til Danmark, da russerne indtog Tyskland under Anden Verdenskrig. Cirka 2.000 civile og soldater blev sat af i Stubbekøbing, hvor de blev indkvarteret på skoler, i forsamlingshuse, og hvor der ellers var plads.

Men som det ofte sker, når man er flygtning, var der i modtagelandet ikke en stor vilje for at hjælpe dem. Derfor bukkede en del under for de sygdomme, de havde pådraget sig under rejsen til Danmark. Især de yngste. 3.000 tyske børn under et år døde i Danmark under de første år af besættelsen.

Annonce

Kirkegårde vækker følelser

Sven Aage Faber nåede blot at blive 18 år, før han blev dræbt af en tysk maskinpistol i april 1945. Han gik på Nykøbing Katedralskole og var en del af modstandskampen. Efter en sabotagehandel blev han opdaget af en tysk soldat og affyrede et skud med sin pistol. Skuddet resulterede i en del opmærksomhed fra øvrige tyske soldater, som kom løbende til stedet.

Rigtig mange vil gerne med på turen til kirkegården for at lytte til historier om de mennesker, der er begravet her. Men det sætter også nogle tanker i gang. For der er et punktum på livet, og der går nok ikke forfærdelig lang tid, før det rammer flere af os.

John Hansen, formand, Ældre Sagen Nykøbing F.-Sydfalster

Men soldaten, som Sven Aage Faber havde ramt, overlevede. Han greb sin maskinpistol og dræbte den unge frihedskæmper på stedet.

Fabers forældre blev siden begravet samme sted, og de er alle mindet på en stor gravsten.

At gå tur på en kirkegård vækker følelser, forklarer John Hansen, imens han betragter forsamlingen af ældre medmennesker, der studerer gravsteder på en mindelund med urner.

Niels Rheinhold Nielsen, næstformand i menighedsrådet i Nykøbing Falster Sogn viser rundt på én af mindelundene for urner. Foto: Ingrid Riis
John Hansen er formand for Ældre Sagen Nykøbing F.-Sydfalster, hvor man i cirka seks år har arrangeret rundvisninger på den historisk interessante Nordre Kirkegård. Foto: Ingrid Riis

- Rigtig mange vil gerne med på turen til kirkegården for at lytte til historier om de mennesker, der er begravet her. Men det sætter også nogle tanker i gang. For der er et punktum på livet, og der går nok ikke forfærdelig lang tid, før det rammer flere af os. Når det sker, må det gerne gå lidt hurtigt. Mere kan vi ikke rigtig ønske os, siger han, der af og til går en tur på kirkegården med sin kone og drøfter ønskerne for, hvordan det hele skal foregå.

Annonce

Ingen boliger på kirkegården

Og det er her, at mange fravælger gravpladserne, hvilket har medført en mindre krise på blandt andet Nordre Kirkegård. For lige nu er det en underskudsforretning at drive det 10 hektar store areal.

- I og med at området er så stort, er det ikke en mulighed at skære ned på antallet af ansatte. Til gengæld overvejer vi, om vi kan skære lidt ned på, hvor pænt der egentlig behøver at være. Måske er det okay, at det ser lidt rustikt ud. På den måde kan vi spare penge på indkøb af blomster og træer, siger Kurt Edvardsen, formand for menighedsrådet.

Af og til har folk spurgt, om de ikke vil sælge noget af arealet til kommunen, som er interesseret i at bygge boliger i det attraktive område.

Der lyder et gisp fra forsamlingen.

- Og der må jeg bare sige, at så længe jeg er en del af bestyrelsen, så kommer det ikke på tale, konstaterer Niels Rheinhold Nielsen.

Indtil da forventer bestyrelsen at udvide arealet til de populære skovbegravelser.

Annonce
112

VOLDSOM LOVOVERTRÆDELSE: 121 PROCENT!

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

ENDELIG NYT: DET SKER DER MED ALDI PÅ LOLLAND OG FALSTER

112

VOLDSOM LOVOVERTRÆDELSE: 121 PROCENT!

112

POLITIET FIK ET TIP: DET VAR LIGE EN OPGAVE FOR JAMES BOND

112

VOLDSOM BILBRAND PÅ LOLLAND

112

GJORDE LILLE PIGE UTRYG: NU HAR POLITIET FUNDET MANDEN

Udland

UNDERSØGELSE: SNUS TREDOBLER RISIKOEN FOR VUGGEDØD

112

POLITI PÅ PLETTEN: BILIST KØRTE HASARDERET

Sport

BUNDPROPPEN SPRANG I AARHUS

Sport

MIKKEL HANSEN SYGEMELDT

Vejret

NU KOMMER VARMEN

112

EFTERFORSKNING AF PANINO-SKYDERI ER GÅET IND I EN NY FASE

Guldborgsund

- JEG FIK TÅRER I ØJNENE

Indland

OVER HALVDELEN AF DE DANSKE VANDBORINGER ER FORURENDE

Skolelukning

LUKNINGSTRUET BAGER: - VI ER STAVNSBUNDET HER

Lolland

STOR MYSTIK OM BRUGS: - DE HAVDE FÅET MUNDKURV PÅ

Annonce
112

STOR HASHFANGST I NYKØBING

Guldborgsund

- HAR IKKE OPLEVET LIGNENDE I 20 ÅR

112

HUN SÅ MANDEN PÅ KNALLERTEN

Guldborgsund

ROYAL RUN MELDER UD: DET BLIVER DEN KORTE, DEN LANGE OG DEN PÅ FEM

Lokal nyt

MILLIONGLÆDE HOS LOKALT PAR: SCORER STOR LOTTO-GEVINST

Ugeavisen Lolland

Svært at udleje ledige butikker

Ugeavisen Guldborgsund

NALK ER KLAR TIL AT HJÆLPE NYBEGYNDERE

Guldborgsund

MELDER SIG UD AF S I PROTEST: DE BLANDER SIG I DEN DANSKE MODEL

Lolland

REKORD-KÆNGURU PÅ LOLLAND: - DET ER DA IMPONERENDE

Politik

REGERINGEN VIL AFSKAFFE MODREGNING AF LØN I FOLKEPENSION

Guldborgsund

HAR DU OGSÅ SET DEN: KÆNGURU FORTSAT LØS PÅ LOLLAND

Indland

LÆGER: MINDRE BEHANDLINGSGARANTI GAVNER DE MEST SYGE

Lokal nyt

- HAN HAR NÆSTEN HAFT OVERMENNESKELIGE KRÆFTER

Guldborgsund

JUBLER OVER GRAFFITI-AFTALE: HER MÅ DE GERNE MALE

Guldborgsund

SE VIDEO: TONSTUNG BRODRAGER KOM PÅ PLADS

Lolland

KØ TIL KRISECENTER FOR MÆND

Skolelukning

PROTEST-HJEMMESIDE ÅBNEDE PÅ SNEDIGT TIDSPUNKT

Erhverv

MILLIARD-UNDERSKUD I VESTAS

Erhverv

REKORDÅR: OMSÆTNINGEN NÅR NYE HØJDER

112

UDEN KØREKORT MED MORS NUMMERPLADER PÅ EN ANDEN BIL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

HEJSER 4.000 TONS BETON OP PÅ BROPILLER

Ugeavisen Guldborgsund

MASSER AF MUSIK FRA TORSDAG TIL LØRDAG

112

MAND PÅ KNALLERT VILLE HAVE LILLE PIGE TIL AT KØRE MED

Indland

MÅLING: FLERTAL AF DANSKERNE VIL HAVE VÆRNEPLIGT FOR KVINDER

Ugeavisen Lolland

Kom til dartens dag

Politik

TIDLIGERE MINISTER: NU VAR DET FOR MEGET

Guldborgsund

FLØJ TO MINUTTER FØR KATASTROFEN RAMTE

Lokal nyt

LOKAL HJÆLP FØLGER JORDSKÆLVSTRAGEDIEN TÆT

Lokal nyt

GODE NYHEDER: DU KAN SE MENGS KAMP HELT GRATIS

Politik

FORSVARSMINISTER GÅR PÅ ORLOV

Lolland

NY KLUB STIFTET: KÆMPE INTERESSE FOR AT SPILLE

Politik

LOKAL V-POLITIKER OM FORMAND: - DET ER FRYGTELIG SYND FOR JAKOB

Guldborgsund

SÅ ER DER UDSOLGT: 10.000 ER KLAR TIL ROYAL RUN I NYKØBING

Lokal nyt

GENERALSEKRETÆR: VI GØR ALT FOR AT NÅ UD TIL DEM I NØD