Der er sket en eksplosiv vækst i antallet af anmeldte butikstyverier.
Det viser tal fra Danmarks Statistik (DST), der er offentliggjort torsdag morgen.
I fjerde og sidste kvartal af 2022 skete der en vækst på mere end seks procent i forhold til tredje kvartal, og antallet af anmeldte tyveriet nåede op på 5.300 i DST's seneste måling.
Flere dagligvarebutikker på Lolland og Falster har overfor Folketidende bekræftet, at de har oplevet en vækst i antallet af butikstyverier.
Hos brancheorganisationen DSK, De Samvirkende Danske Købmænd, kender man også godt til den store vækst i antallet af tyverier, som ikke kun gør sig gældende hos dagligvarebutikkerne på Lolland og Falster.
- Vi ser klart et billede af, at der er kommet flere butikstyve, og så er det jo også et område, som har været dækket af et stort mørketal. Jeg vil vurdere, at problemet er endnu større, end tallene viser, for der er jo også alle de sager, som aldrig ender med at blive anmeldt, men som butikkerne selv ordner, hvor de måske sikrer sig varerne, sender kunden ud af butikken og giver dem besked på, at de ikke må komme igen, siger vicedirektør hos DSK, Claus Bøgelund.
Stukket helt af
De mange tyverier er faktisk et reelt, stort problem, fortæller han.
- Det er stukket af igennem hele 2022. Det har altid været et problem med butikstyverier, men det er nu gået fra slemt til meget værre.
- Tallene viser en drastisk udvikling, som er sket over kort tid. Det var et problem, som er blevet endnu større nu. Og vi må konstatere, at det er et landsdækkende problem - også for Lolland-Falster, siger vicedirektøren.
Udviklingen kommer man ikke bare sådan til livs, mener han.
- Det kræver en politisk håndsrækning til at få stoppet det, og vi har så sent som i sidste uge skrevet til den nye justitsminister (Peter Hummelgaard, red.) og bedt om et møde, hvor vi gerne vil tale håndtering af butikstyveri, så der er ingen tvivl om, at vi har meget fokus på det her.
Stor opfindsomhed
Claus Bøgelund fortæller, at de mange butikstyverier rammer de enkelte butikker hårdt, og derfor er fokus på at komme tyverier til livs stort hos de lokale købmænd.
- Det bliver jo meget hurtigt et stort økonomisk problem for dem lokalt, så deres motivation for at stoppe tyverierne er stor.
- Opfindsomheden er stor. Nogle bruger butiksdetektiver, andre tyverimærker deres varer. Nogle varer, som tit bliver stjålet, placeres tæt på kassen. Lågene til neskaffen udleveres først ved kassen. Det dyre kød kommer bag lås og slå, lyder det fra Claus Bøgelund om nogle af de tiltag, butikkerne iværksætter.
Han har en formodning om, at det stigende antal anmeldelser skyldes den igangværende krise, hvor flere har svært ved at få økonomien til at slå til og derfor falder for fristelsen.