Annonce
Guldborgsund

Først var skolen gammel og autoritær - så kom der gang i festen

I 1953 flyttede Nykøbing Katedralskole til de nuværende bygninger, som siden er udvidet en del. Men selve katedralskolen som institution har eksisteret i Nykøbing siden 1498, og dermed er Nykøbing Katedralskole én af landets ældste, som fortsat er aktivt i dag. Arkivfoto: Anders Knudsen
I 525 år har der været en gymnasieuddannelse i Nykøbing, og det bliver markeret med en fest for cirka 1.500 deltagere denne fredag. Èn af talerne er Ann Decroix, der mindes sin studentertid for 50 år siden.

NYKØBING: Der er en verden til forskel på at være gymnasieelev i år 1498 sammenlignet med i dag. For det første kunne kun de unge mænd få en uddannelse, og for det andet var det med det klare formål at give dem en teologieksamen.

Det moderne gymnasium ser ganske anderledes ud, og på fredag 23. februar mødes tre generationer for at udveksle forskelle og ligheder og feste og fejre på tværs, når skolens 525-års jubilæum markeres. På skolen mødes 425 nuværende elever med 625 tidligere elever, 55 nuværende medarbejdere og 30 tidligere medarbejdere.

- Det er bare helt fantastisk, at så mange har lyst til at være med, siger rektor Morten Pape Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at skolen har reklameret minimalt for arrangementet, fordi det ganske hurtigt blev totalt udsolgt. Der har oven i købet været venteliste, og nu har man fundet ud af at få plads til alle, der har vist interesse.

En ny ungdom trådte frem

Selvom der er stor forskel på eleverne tilbage i 1498 og i dag, hvordan er det så med de elever, der sidste år kunne fejre 50 års jubilæum?

Rektor var fra en anden tid, og pludselig sad der unge mennesker i islandske sweatre og insisterede på et samarbejdsudvalg.

Ann Decroix, 50 års jubilar

- Det er sjovt, for vores generation ankom til det, der netop havde været en gammel og autoritær institution, men hvor der kort efter for alvor kom gang i festen, forklarer Ann Descroix.

Hun blev student i 1973 og er inviteret til at holde tale til festen. I den tale vil hun, der er pensioneret rektor for ZBC-uddannelsen, blandt andet reflektere over, hvordan især de seneste tre generationer har hjulpet med at udvikle studiet til det, den er i dag.

Landets gamle gymnasieskoler

 • På grund af manglende kilder ved vi ikke præcist, hvilke gymnasier, der i dag er de ældste. De ældste uddannelser kendes dog som domskoler - eller katedralskoler - og klosterskoler. 
 • De ældste danske domskoler var skolerne i Lund (i dag en del af Sverige), Roskilde, Viborg og Ribe, der alle er fra begyndelsen af 1100-tallet. Skolernes formål var primært at uddanne præster og andre kirketjenere.
 • Roskilde Katedralskole blev grundlagt i 1003, imens Aarhus Katedralskole blev grundlagt i 1195. 
 • Nykøbing Katedralskole formodes at være blevet etableret engang i 1400-tallet, men man ved med sikkerhed, at det eksisterede 3. december 1498. Derfor er det årstal udgangspunktet for jubilæerne. 
 • Den første skolebygning lå ved Vor Frue Kirke. 
 • I 1535 udstedte Dronning Sophie en økonomisk håndsrækning til skolen. Det gjorde hun i øvrigt flere gange og blev én af de største støtter. 
 • I 1808 flyttede skolen til Slotsgade i købmand Hinckeldeys bygning. Her fik den også sit nuværende navn: Nykøbing Katedralskole.  
 • I 1903 blev de første piger optaget på skolen. 
 • I 1907 blev en ny skolebygning indviet ved Vestergade 15 (i gården til SLotsgade). 
 • I 1953 flyttede uddannelsen til en den nuværende bygning på Poul Martin Møllervej 3. 
Danske Litteraturpriser og Nykøbing Katedralskole

- Skolen var lidt groggy oven på nogle af de ting, der var sket. Rektor, der var sød og dygtig, endte med at gå i vrede. Han var fra en anden tid, og pludselig sad der unge mennesker i islandske sweatre og insisterede på et samarbejdsudvalg. I 1972 bortviste han en HF-elev på grund af for højt fravær, og det skabte en elevstrejke. Han endte med at blive underkendt af ministeriet, og det var egentlig lidt synd. For han var sød. Men han anede ikke, hvad der mødte ham. Det var en ny ungdom, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mobning fyldte ikke

De gik op i klimaet, de ønskede fred i verden - og østblokken var kulsort. På den front minder interesserne hos de unge dengang om interesserne hos nutidens unge. Den store forskel er indtoget af sociale medier, som formentlig har påvirket de unges trivsel til den negative side.

Forskellen er, at man er blevet bedre til at tale om sine udfordringer frem for at gemme dem væk.

Ann Decroix var 15 år, da hun selv begyndte i gymnasiet og dumpede ned med en bus fra Stubbekøbing, hvor hun boede. Hun havde aldrig været der før og anede ikke, hvor hun skulle hen - eller hvem nogen af de andre var.

Og selvom det nu er 50 år siden, så står enkelte indtryk fra studietiden helt klart for hende.

- Jeg kan ikke huske, at vi har mobbet hinanden eller været onde mod andre. Vi var forskellige, men vi var gode venner, og vi respekterede hinanden. Vi formåede også - på trods af den gamle rektor - at lave flere gode fællesoplevelser. Hans Scherfig kom forbi og holdt foredrag om sit forfatterskab, og vi arrangerede teaterforestillinger og koncerter med flere store navne. Men jeg husker især de gode venskaber. Nogle af dem, jeg mødte på gymnasiet, har været mine livsvenner. Og vi mødes stadig hver anden måned den dag i dag.

 • I 1953 flyttede Nykøbing Katedralskole til de nuværende bygninger, som siden er udvidet en del. Men selve katedralskolen som institution har eksisteret i Nykøbing siden 1498, og dermed er Nykøbing Katedralskole én af landets ældste, som fortsat er aktivt i dag. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Annonce
Annonce
Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

112

Femern-ansat mister benet efter arbejdsulykke

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider