Annonce
Guldborgsund

Her er de udfordret af opkørte stier

Ole Dreier går her forbi den gamle Kong Grøns Høj, der er et af de velkendte udflugtsmål i Frejlev Skov, der er fuld af oldtidsminder. Men lige for tiden kan det være lidt udfordrende at komme rundt på vandrestierne i skoven. Foto: Kim Møller Pedersen
Frejlev Skov med de helt særlige træer og et hav af oldtidsminder byder sig til over for Ole Dreiers hus i den yderste ende af Enghavevej. Men denne vinter har den rutinerede skovgæst lagt mærke til nogle nye udfordringer, der gør skovturene i Lollands sydøstlige hjørne ganske udfordrende.

FREJLEV: En vandretur i Danmarks fortid kan være lidt udfordrende lige for tiden i Frejlev Skov.

Det skyldes en meget blød skovbund kombineret med store maskiners tunge vægt og deraf følgende dybe hjulspor. Eksempelvis en barnevogn med mor på tur har således ikke de store chancer for at kunne gå ad de velkendte vandrestier gennem skoven.

- Prøv at se her. Her kan man altså ikke komme forbi med en barnevogn. Vi kan næsten heller ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ordene kommer fra Ole Dreier under en lille skovtur med avisens udsendte. Han har i mange år boet på Enghavevej med udsigt til Frejlev Skov og er daglig bruger af de mange kendte vandrestier rundt om udflugtsmål i form af diverse langdysser, jættestuer og stenkredse samt flere andre oldtidsminder.

Plejer at cykle

Normalt plejer jeg at kunne cykle rundt i skoven - også om vinteren.

Ole Dreier, fast gæst i Frejlev Skov

- Normalt plejer jeg at kunne cykle rundt i skoven - også om vinteren. Det har der ikke været problemer med tidligere. Men i år har der været kørt med store maskiner, hvor skovbunden har været meget våd og blød. Det gør det rigtig svært at komme rundt derude, og jeg ved, at det er der flere lodsejere, som er kede af, fortæller Ole Dreier om skoven, hvor et areal på 20 hektar, fordelt på tre parceller i skoven, i 2020 blev opkøbt via et samarbejde mellem Verdens Skove og Den Danske Naturfond for at sikre naturen i skoven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Frejlev Skov

  • Syd for herregården Fuglsang på Østlolland ligger landsbyen Frejlev, der siden middelalderen har haft ejendomsretten til skovområderne langs den sydlige del af Guldborgsunds Bredning.
  • Natur og oldtidsminder kan opleves ved at følge de to trampestier i skoven. Stierne er markeret med gule cirkler på træerne.
  • I alt er der 170 synlige spor i Frejlev Skov efter 6.000 års aktivitet fra bondestenalder, bronzealder og jernalder.
Cyklen kommer ikke med ud i Frejlev Skov lige for tiden, når Ole Dreier tager sine sædvanlige "runder". Men snart kan der formentlig cykles igen, når de opkørte stier bliver udjævnet. Foto: Kim Møller Pedersen

De skal nok blive jævnet

Frejlev Skov er en skov, som ifølge en turfolder fra Skov- og Naturstyrelsen samt Nysted Erhvervs- og Turistforening er åben for færdsel til fods og på cykel samt for ophold, hvis der er lovlig adgang dertil.

Det ved skovfoged for Frejlev Skov Jens Rasmussen alt om. Han kender også til de aktuelt vanskelige forhold for gående og cyklende i skoven som følge af den bløde skovbund og det nødvendige skovningsarbejde med store tunge maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestilt entreprenør

- Det er mig som skovfoged, der står for arbejdet med de store maskiner, og jeg kan fortæller, at der nok skal blive jævnet og ordnet derude, så alt bliver i orden igen. Der er bestilt entreprenør til arbejdet, understreger skovfoged Jens Rasmussen.

Han medgiver, at der denne vinter har været forhold, som har gjort skovarbejdet en anelse vanskeligere end i mindre fugtige sæsoner. Samtidig vil han også gerne understrege, at der er tale om en privat skov med deraf følgende ret til at vedligeholde på den måde, som ejerne synes er bedst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen ret

- Der er som sådan ikke nogen, der har ret til at mene noget som helst om, hvordan der eventuelt skal vedligeholdes i en privat skov som Frejlev Skov. Det afgør ejerne alene. Det er derfor heller ikke kommunens ansvar eller opgave at vedligeholde, slår Jens Rasmussen fast.

I den indledningsvist nævnte turfolder bliver det også fremhævet, at offentlighedens adgang til Frejlev Skov ikke må forhindres eller vanskeliggøres. Ejeren - eller rettere ejerne - kan dog forbyde adgang på dage, hvor der holdes jagt, eller i områder hvor der foregår intensivt skovningsarbejde.

  • Ole Dreier går her forbi den gamle Kong Grøns Høj, der er et af de velkendte udflugtsmål i Frejlev Skov, der er fuld af oldtidsminder. Men lige for tiden kan det være lidt udfordrende at komme rundt på vandrestierne i skoven. Foto: Kim Møller Pedersen
  • Cyklen kommer ikke med ud i Frejlev Skov lige for tiden, når Ole Dreier tager sine sædvanlige "runder". Men snart kan der formentlig cykles igen, når de opkørte stier bliver udjævnet. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Guldborgsund

Stor interesse for over 250 år gammel bygning

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

112

Her er forældrenes forklaring om den skæbnesvangre dag i babydrabssagen

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Guldborgsund

Efter flere års venten: Nu sker der noget med havnefronten

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Annonce
Annonce
Lolland

- Nu begynder vores nye virkelighed så småt at ramme os

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Politik

- Wow, hvad fik du nu sagt ja til, Mark?

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale