GULDBORGSUND: 27-årige Erdal Yilmaz vågnede mandag morgen i sin seng ved siden af sin kone og deres to måneder gamle datter.
I Tyrkiet små 3.500 kilometer derfra vågner flere end 8.500 tyrkere aldrig igen.
Et jordskælv, der måler 7,8 på Richter-skalaen og blev efterfulgt af flere andre, ramte landet midt om natten.
Det har efterladt herboende tyrkere med familie i landet påvirkede af situationen.
Erdal Yilmaz' tyrkiske familie bor i regionen Konya, nær hovedstaden Istanbul, som heldigvis ikke er ramt direkte af jordskælvet.
- Min mor og far har talt med dem. De er selvfølgelig rystede, og det er svært at finde ord, der kan beskrive, hvordan de har det.
Er de bange?
- Nej, det er de ikke, selv om der går en del historier i tyrkiske medier om, at Istanbul også kan blive ramt, fortæller Erdal Yilmaz, der skifter mellem at holde sig orienteret på både tyrkiske og danske medier samt ikke mindst sociale medier.
Lige blevet far
Selv er han ret påvirket af situationen i landet.
- Jeg er lige blevet far for to måneder siden. Da jeg så dem redde en to måneder gammel baby ud af en sammenstyret bygning, fik jeg tårer i øjnene, fortæller Erdal Yilmaz.
Erdal YilmazJeg er lige blevet far for to måneder siden. Da jeg så dem redde en to måneder gammel baby ud af en sammenstyret bygning, fik jeg tårer i øjnene.
Han har boet i Danmark siden 2003 og driver en restaurant i Marielyst, men hvert år er han på ferie i Tyrkiet for at besøge sin familie.
Kaldet til at hjælpe
Med sin tilknytning til og varme følelser for landet føler Erdal Yilmaz sig kaldet til at hjælpe. Han er derfor gået i gang med at samle nødhjælp ind.
Tirsdag og onsdag kørte han en transport til Glostrup, hvor fonden Dansk-Tyrkisk Islamisk Stiftelse blandt andet arbejder på at få nødhjælpen videre til Tyrkiet. Det foregår via Turkish Arlines.
Stiftelsen tager kun imod ubrugte ting, såsom vintersoveposer, vintertøj og powerbanks, hvad han dog ikke vidste på sin første tur.
Efter udmeldingen om, at man kun kan bruge nye ting, er det blevet sværere for Erdal Yilmaz at samle ind.
- Jeg kan godt forstå, at folk ikke går ud og køber nyt for at donere, siger Erdal Yilmaz og understreger, at han ikke selv tager imod penge fra folk.
Ikke tid til sortering
Folketidende har kontaktet Dansk-Tyrkisk Islamisk Stiftelse for at få forklaret baggrunden for, at den kun samler nye ting ind.
- Det er, hvad vi får besked på fra Afad (det tyrkiske katastrofeagentur, red.), der er brug for lige nu. Afad koordinerer nødhjælpen og er myndighed på området i Tyrkiet. Udfordringen er, at folk donerer alt muligt, og det giver dem en masse arbejde med at stå og sortere. Det er der ikke tid til lige nu, hvor der skal handles akut, hurtigt og effektivt. Derfor er ubrugte genstande i første omgang blevet prioriteret, og vi har fået besked på at pakke det i flyttekasser med tydelig beskrivelse af indhold, så det hurtigt kan komme videre, siger Imail Celik fra Dansk-Tyrkisk Islamisk Stiftelse og understreger, at det også handler om hygiejne.
- Lige nu er der brug for modermælkserstatning, og det er nødvendigt, at det er i ubrudt emballage, fortæller Imail Celik, der dog ikke udelukker, at der vil blive brug for brugte ting på længere sigt.
Den tyrkiske ambassade i Danmark oplyser, at man kan donere brugte ting. Det foregår via nødhjælpsorganisationer som Dansk Folkehjælp og Røde Kors, som også sørger for, at nødhjælpen fordeles mellem Syrien og Tyrkiet.