NYKØBING: I sagen om et muligt kommende byggeri af 4-5 etagers boliger i 18 meters højde ved Kystvejen på den tidligere bowlinggrund, fastholder administrationen, at det er muligt at inddrage Genforeningspladsen i lokalplanen.
- Beregningen af arealet , som kan bebygges kan enten gøres på en matrikel eller på et område som helhed, siger Casper Henriksen, leder af myndighed i Guldborgsund Kommunes afdeling for Teknik og Miljø.
25. oktober var der høringsfrist på lokalplanforslag 212, der skal muliggøre byggeriet. Folketidende har spurgt Arne Post, der er ekspert i lokalplaner, hvad han mener om at inddrage Genforeningspladsen og ifølge ham kan en grundejer ikke medregne et naboareal, som ejes af andre, hverken private eller kommunen.
Et lille men
Men den fremgangmåde understreger Casper Heriksen, at man allerede har benyttet flere steder i kommunen. For eksempel på Schiller-grunden. Der er dog et lille men:
- Bygherre kan kun disponere over Genforeningspladsen, hvis man fra politisk side ønsker det, siger han.
Casper Henriksen, leder af myndighed i Teknik og Miljø.Bygherre kan kun disponere over Genforeningspladsen, hvis man fra politisk side ønsker det.
Og ifølge Casper Henriksen har man allerede behandlet inddragelsen af Genforeningspladsen.
- Det udspringer af dagsordenen på et møde i teknik-, miljø og ejendomsudvalget i juni 2021. Dengang fremgik det, at Genforeningspladsen skulle indgå som en del af det grønne ubebyggede friareal til bebyggelsen. Det var indskrevet i sagen, understreger han.
Arne Post mener dog, at en eventuel vedtagelse af lokalplanen i dens nuværende form vil berettige en klage til Planklagenævnet. Derfor spørger Folketidende, om det er noget, Guldborgsund Kommune har haft ekstern juridisk bistand til at vurdere?
-Ikke endnu. Men kommunen har som sagt flere andre lignende planer, hvor bebyggelsesprocenten beregnes for et område som helhed. Nu er der rejst et flag, så vi vil tjekke op på det. Men lokalplaner kan have flere delområder og bebyggelsesprocenten kan beregnes for et delområde. Så længe man er tydelig og præciserer anvendelsen, er det indenfor rammerne, siger Casper Henriksen og understreger, at kommunen ingen interesse har i, at Genforeningspladsen skal bebygges.
Overveje ordvalg
Tirsdag bragte Folketidende en artikel, hvor Arne Post blandt andet siger:
- Jeg håber, den eller de de pågældende planlæggere kan se, at det ikke er i overensstemmelse med faglig god byplanlægning. Ellers er der et ekstremt stort behov for efteruddannelse, lyder det.
I samme artikel udtrykker han, at "det vil være ualmindeligt dumt af kommunen, hvis man har givet bygherre et bindende forhåndstilsagn om, at projektet kan gennemføres."
Det knytter Casper Henriksen følgende kommentar til:
- Arne Post udtaler sig som ekspert, så burde han kunne holde debatten sober og faglig og afholde sig fra at omtale vores medarbejdere som nogen, der har et ekstremt stort behov for efteruddannelse eller at omtale nogen som ualmindelig dum. Jeg håber, at Arne næste gang overvejer sit ordvalg.
Respekt for høring
I en aktindsigt, som Folketidende har fået tilsendt fremgår det, at bygherre gerne vil hjælpe Guldborgsund Kommune med at skrive lokalplanen. Selvom det er faldet naboer for brystet, er det ikke en usædvanlig praksis. Ifølge Arne Post kan kommunen ligefrem kræve det.
Har Guldborgsund Kommune dermed eller på nogen anden måde givet bygherre forhåndstilsagn om, at projektet kan gennemføres?
- Nej, det ser jeg ikke, at der på noget tidspunkt er givet. Der har netop været en høringsproces, som man skal have respekt for, hvor man ser på indsigelser og bemærkninger og tager stilling til, om der skal justeres på projektet. Det er den demokratiske proces.
Men er man ikke meget imødekommende overfor bygherre ved at foreslå en lokalplan for så relativt lille et område?
- Vi havde fra forvaltningens side et ønske om at lave en lokalplan for et større område, og det havde vi også indstillet politisk. Men der var en bygherre på nabogrunden, som var langt fremme og klar til at bygge i sit projekt. Så fra politisk side ønskede man området opdelt.
Casper Henriksen, leder af myndighed i Teknik og Miljø.Vi havde fra forvaltningens side et ønske om at lave en lokalplan for et større område, og det havde vi også indstillet politisk.
Men med dit kendskab til lokalplaner, er det her så en god lokalplan?
- Det er i hvert fald et spændende projekt som bidrager til at skabe mere bymiljø og flere boliger, men det er helt klart et byggeri, naboerne skal forholde sig til, og det er også naturligt, at naboer reagerer på forandringer.