GULDBORGSUND: I oktober 2021 skrev Folketidende om, hvordan de lokale rideklubber mangler heste til undervisningsbrug. Siden er det kun blevet sværere for rideklubberne at finde velegnede heste til undervisningsbrug.
I december kunne man i en udgave af DRs program "Kontant" høre om svindel med heste. Danskere køber heste i udlandet og bliver snydt. Det er en anden hest, der dukker op, end den, de troede, de havde købt.
I programmet fortæller formand for Dansk Rideforbund Ulf Helgstrand, at det, man ser nu, er resultatet af finanskrise og nye lovkrav, der har betydet, at mange stutterier stoppede avlen.
På seks år er andelen af nyfødte føl ifølge ham halveret.
Anja Tærsker, formand for Stubbekøbing RideklubVi kan godt få heste, men ikke nogen vi har råd til.
Til "Kontant" forklarer Ulf Hegstrand, at det tager syv-otte år at lave en ridehest, og derfor er det først nu, at man oplever manglen på rideheste.
Ifølge ham er prisen på en mellemhest mere end fordoblet.
"Hvis den kostede 20.000 kroner dengang, skal den nok koste 50.000-80.000 kroner i dag", mener han.
45.000 kroner for en pony
Det er noget, de lokale rideskoler lider stort under.
I Stubbekøbing Rideklub har de netop betalt 45.000 kroner for en lille pony, de for et par år siden ville have kunnet købe for 20.000 kroner.
- Vi kan godt få heste, men ikke nogen, vi har råd til, fortæller formand for Stubbekøbing Rideklub, Anja Tærsker.
Lige nu er klubben på jagt efter en stor hest, og selv om den har modtaget 50.000 kroner fra en fond, kan den ikke finde en velegnet hest.
Dels på grund af de meget høje priser og dels, at der blandt private hesteejere er modvilje mod at sælge til rideskoler.
Skrøner om rideskoleheste
- Private synes, det er synd, hvis en hest skal være rideskolehest, men det er forkert. Vi tager os rigtig godt af hestene, holder meget opsyn og passer dem omhyggeligt med dyrlæge og smed, fortæller Anja Tærsker.
Det problem kender både Sasha Bech Petersen fra Klimagårdens Rideklub ved Sakskøbing og formand for Nykøbing Falster Rideklub, Heidi Rygaard Dal, også til.
- Det er en ærgerlig skrøne, at rideskolerne ikke passer på hestene, slår Heidi Rygaard Dal fast.
Hun fortæller, at hos Nykøbing Falster Rideklub har hestene tre fridage om ugen.
- Vi passer dem som vores egne, samme mad, fridage, dyrlæger, man er velkommen til at komme og se, siger hun.
De stigende priser er også et problem for hende.
- Hvis hestene skal opfylde vores krav, kan vi ikke finde nogen til under 50.000 kroner, fortæller hun.
Elever forsvinder
Alle tre rideklubber har set sig nødt til at sætte priserne op. Alligevel er det ikke nok til at skaffe penge til nye heste.
For alle tre klubber har også mistet elever. Og både Anja Tærsker, Sasha Bech Petersen og Heidi Rygaard Dal giver størstedelen af skylden for de mistede elever til de generelt stigende priser.
- Vi har måttet lukke flere hold. Forældrene siger det ikke direkte, men alle skal spare, og rideskolen er nok en af de nemme poster at skære fra, fortæller Sasha Bech Petersen.
Hun har lidt nemmere end de andre to ved at finde nye heste, for hun tilrider selv.
- Jeg kører ud til hesteavlerne og kigger. Det er altid et sats at købe dem unge. Der går tid, inden de kan gå med nybegyndere, fortæller hun.
Rideklubberne er også selv ramt af de voldsomt stigende energipriser og priser på foder.
Hos Stubbekøbing Rideskole har det blandt andet betydet, at en gammel pony, der var gået på pension, er blevet foræret væk.
- Det er dyrt at have en hest stående, nu sparer vi opstaldningen. Vi kunne måske have fået 5.000 kroner for ham, men vi har foræret ham til nogen, så vi er sikre på, at han får det godt som pensionist, forklarer Anja Tærsker.