SAKSKØBING: - Vi når det nok ikke i år, men til næste år kunne vi godt have en æblechampagne i produktion.
Ordene kommer fra Erik Lolle, der med egne ord er "meget i den her æbleverden". Den rutinerede frugtavler lever op til ordene, for spørger man til, hvordan det går med planerne om at producere egen vin og sherry baseret på kernefrugt, så får man et udvidet svar.
Som nævnt er det nemlig også æblechampagne, der arbejdes på at få tryllet frem med afsæt i de ti hektar tilhørende Gl. Killerup Frugtplantage, som daterer sig tilbage til 1938. Dengang var det Erik Lolles farfar, som anlagde det, der i dag rummer alt fra æbler, pærer, jordbær, ærter, kartofler og kirsebær til flere slags grøntsager.
Ud af frugtplantagen
Men tiderne har ændret sig drastisk - også for en lokal frugtavler. I dag skal der tænkes "ud af frugtplantagen" for at overleve på et svært marked.
- Da jeg var ung og tog til eksempelvis Tyskland for at suge viden til mig om frugtavl, så var det utænkeligt, at jeg kunne bruge de erfaringer og komme hjem og fortælle om det. Det gjorde man simpelt hen bare ikke dengang. I dag er det sådan, at hvis bare indholdet er fra mig, så kan jeg sagtens se fidusen i, at jeg ikke skal bygge et kostbart produktionsanlæg her, når jeg kan finde en tysk samarbejdspartner, som har masser af viden og erfaring i at producere eksempelvis sherry på æbler. Der er det med at få kørt det ned til Tyskland og få det på flasker og så retur igen, forklarer Erik Lolle.
Ikke helt i mål
Han er dog - både med vin, sherry og æblechampagne - stadig ikke nået helt i mål i forhold til at være klar med egne produkter.
Erik Lolle, frugtavlerVi må altså gerne skrive "tysk" på vores lokale produkter.
- Vi skal stadig udvikle på det og blive bedre til at forarbejde. Eksempelvis sherry bliver bedst efter seks-otte år på fad, så det er en lang proces. Men jeg har fem grupper af specifikke fagfolk, som jeg betaler abonnement til for at være helt oppe på dupperne. Og i dag er det blevet meget nemmere at dele viden på tværs af landegrænserne. Man skal bare sige det, som det er. At det er lokalt indhold, som er bearbejdet i Tyskland. Vi må altså gerne skrive "tysk" på vores lokale produkter, understreger frugtavleren.
Måske uden alkohol
Erik Lolle har allerede eksempelvis æblebrændevin og pæresnaps på hylderne i gårdbutikken. Men han kunne sagtens finde på at kaste sig ud i at producere æblechampagne eller andet, som der muligvis ikke var alkohol i.
- Det er ikke, fordi der absolut skal være alkohol i. Det kunne være sjovt også at spekulere i at producere uden. På den måde bliver det også billigere, og min erfaring fortæller mig, at så snart vi når op på over de 150 kroner pr. flaske, så bliver det svært at sælge, fortæller Erik Lolle.
Frugtavleren er i øvrigt netop nu henne ved afslutningen af endnu et regnskab, og det er gået godt det seneste års tid. Lolle Frugt kan ganske enkelt notere sig, at salget af de flere og flere produkter i gårdbutikken stiger med ti procent måned for måned.
- Varer sælger varer. Det kan vi konstatere. Til at starte med havde jeg én most på hylderne, og nu er der seks forskellige slags most. Og der er ingen tvivl om, at udvikling af stadigt flere og flere produkter er vejen frem til at overleve som en af de efterhånden få lokale frugtavlere, mener Erik Lolle.