Annonce
Guldborgsund

NYT KULTURHUS TIL 240 MILLIONER VEDTAGET

Bastebrohuset skal placeres for enden af Bastebrostræde og huse Museum Lolland-Falster, Guldborgsund Kommunes Bibliotek & Borgerservice, billedkunstskole og musikskole. Illustration: E+N Arkitektur A/S
Et samlet byråd har godkendt visionsoplægget for Bastebrohuset, som er en ny bygning på havnen i Nykøbing. Huset skal samle fire kulturinstitutioner i et nyt fællesskab under samme tag.

NYKØBING: Byrådet i Guldborgsund Kommune har torsdag aften godkendt visionsoplægget for Bastebro, en ny bygning, der skal opføres på havnen i Nykøbing.

Bygningen skal huse Museum Lolland-Falster, Guldborgsund Kommunes Bibliotek & Borgerservice, billedkunstskole og musikskole, og siden helhedsplanen for udviklingen af hele havneområdet i Nykøbing blev godkendt i efteråret 2021, har de fire kulturinstitutioner samarbejdet om at udarbejde visionsoplægget.

Vi får både et kulturelt fristed med plads til fordybelse og helt nye muligheder for nye og spændende synergier mellem brugerne og mellem de fire kulturinstitutioner.

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

- Det bliver helt fantastisk, siger borgmester i Guldborgsund Kommune Simon Hansen (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får både et kulturelt fristed med plads til fordybelse og helt nye muligheder for nye og spændende synergier mellem brugerne og mellem de fire kulturinstitutioner. Samtidig bliver der uden for bygningen skabt nogle nye rekreative områder med adgang til vandet. Opførelsen af Bastebro er et helt afgørende åbningstræk for realiseringen af helhedsplanen for udvikling af erhvervshavnen her i Nykøbing.

Stærk kickstart

Og samme positive toner kom fra de øvrige gruppeformænd under byrådsmødet.

- Det er en fantastisk sag, vi står med her. Visionsoplægget er virkelig visionært, og det kickstarter hele forvandlingen af havneområdet, lød det fra Ole K. Larsen (V), formand for landdistrikter, kultur og fritidsudvalget.

Særligt var han begejstret for at lade de fire institutioner dele huset, så brugere kan lave forskellige ting, når de er på besøg. Og folk, der er på stedet for at besøge Borgerservice, kommer således forbi Museum Lolland-Falster, hvor de måske ikke har været før, tilføjede han.

- I udvalget er vi fantastisk begejstrede. Projektet viser nemlig også investorer, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at vi vil omdanne havnen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En dyr pris?

Derudover er bygningen også god økonomi på flere parametre, forklarede Annemette S. Johnsen (SF), formand for teknik, klima og miljøudvalget.

For når fire kulturinstitutioner flytter ind under samme tag, kan de samme kvadratmeter bruges flere gange, og i forhold til institutionernes nuværende arealforbrug estimeres det, at det samlede antal kvadratmeter kan reduceres med 30 procent. Samtidig kan driftsomkostninger, renovering og vedligehold reduceres.

Bliver det dyrt. Ja, det bliver rigtig dyrt. 240 millioner kroner er mange penge. Især i en tid, hvor vi kigger ind i usikkerhed, også økonomisk . Kommer der til at gå lang tid, før det står færdigt. Ja. Men er det det værd. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om.

Johannes K. Kristensen, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti

Hun tilføjede, at hun derfor ikke mente, at prisen på 240 millioner kroner var særlig dyr, selvom det i løbet af byrådsmødet skabte debat på kommunens facebookside, hvor mødet blev livestreamet.

Prisen blev også italesat af Det Konservative Folkepartis Johannes Kristensen.

- Jeg ved, at det er et oplæg, men det er fabelagtigt. Det skyldes et langt forarbejde, men hvor er det dejligt at se, at det bliver til virkelighed. Det bliver et stort powerhouse, og der er en god sandsynlighed for, at det også bliver et kulturelt kraftcentrum. Bliver det dyrt. Ja, det bliver rigtig dyrt. 240 millioner kroner er mange penge. Især i en tid, hvor vi kigger ind i usikkerhed, også økonomisk . Kommer der til at gå lang tid, før det står færdigt. Ja. Men er det det værd. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Og jeg kunne godt mistænke, at det bliver dyrere, hvis vi ikke gør noget. Bastebrohuset kommer til at give et løft til hele regionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En investering

Fra Guldborgsundlisten glædede Martin Lohse sig over, at det ikke kun er kommunen og kulturinstitutionerne, der mener det alvorligt, men at der er nogle, der mener det alvorligt for byen.

- Rammen er tegnet, og når man har ambitiøse planer og gerne vil noget for sit område, er det glædeligt at se, at nogle andre er gået ind i det og har søgt inspiration over hele landet.

Også i Dansk Folkeparti finder man begejstring.

- Vi opfatter Bastebrohuset som en investering. Vi har vedtaget, at anlægsbudgettet skal øges med 50 millioner kroner om året, og så skal vi finde noget at bruge de penge på. Det var svært at få Slotsbryggen-området i gang, men der er ingen tvivl om, at de kommunale institutioner kan være med til at sikre den bosætning, som vi alle drømmer om.

Chris Veber fra den nystiftede lokalliste Dit Guldborgsund forklarede, at han har skiftet mening om Bastebrohuset.

- Det lyder enormt spændende, at man kan sammenlægge så mange kulturinstitutioner. Jeg kunne godt ønske, at Borgerservice blev centralt i byen, men det skal ikke stå i vejen for at give min støtte til projektet.

  • Bastebrohuset skal placeres for enden af Bastebrostræde og huse Museum Lolland-Falster, Guldborgsund Kommunes Bibliotek & Borgerservice, billedkunstskole og musikskole. Illustration: E+N Arkitektur A/S
Annonce
Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken