GEDSER/MARREBÆK: Med 561 stemmer har folket sendt et signal.
De bakker op om at få Marrebæk Stationspavillon rykket fra Sildestrup tilbage på den originale plads i Marrebæk By.
Siden i fredags har det været muligt at afgive sine stemme på projektet via hjemmesiden undervaerker.dk.
Hjemmesiden er en del af Realdania-kampagnen Underværker. Men hvad betyder det, at 561 i skrivende stund bakker op om projektet, der havde 500 stemmer som mål?
- Det sender i hvert fald et signal om lokal opbakning, siger Leif Flensted fra Gedser Remise, der sammen med Marrebæk Bylaug står bag projektet med at flytte bygningen hjem til Marrebæk.
Pavillonen, der står i den oprindelige form med venterum og billetsalg, er enestående i sin arkitektur og den eneste tilbageværende af den stationstype i Danmark. Men det koster 295.000 kroner.
Leif Flensted, Gedser RemiseDet sender i hvert fald et signal om lokal opbakning.
Det kræver nemlig specialviden og særligt udstyr at flytte en bygning i et helt stykke. Dertil kommer, at den lille bygning, der stammer fra 1930, men altså har stået i Sildestrup siden midten af 50'erne, både trænger til nyt gulv og ny maling samt skal have etableret et fundament.
Med alt det er vejen banet for den smukke station, som fremover kan bruges til udlejning af skinnecykler i sommerhalvåret.
Udover at stemme på projektet på Underværkers hjemmeside kan man også kommentere, og det har knap 50 valgt at gøre. For eksempel Jørn, der skriver:
"Jeg syntes at det skal "hjem" hvor det vil pryde og genskabe idyllen omkring banen. Alt for meget gammelt fra jernbanen bliver væk fra det miljø, som det kommer fra. En enestående mulighed for at få det tilbage."
Leif Flensted forventer, at der falder en afgørelse om den ansøgte støtte i løbet af tre til fire uger.
Om Underværker
- Underværker er en kampagne, som støtter frivillige projekter i det byggede miljø, så de kan blive til virkelighed. Den filantropiske forening Realdania står bag kampagnen, som har hjulpet mere end 280 ildsjæleprojekter fra idé til realisering - gennem økonomisk støtte, faglig sparring og videndeling med andre ildsjæle.
- Nogle gange fører foretagsomheden til nye bæredygtige projekter, byhaver, mobile udekøkkener eller containerbyer. Andre gange kommer der projekter med fokus på bevaring og formidling af den lokale bygningsarv ud af det. Og andre gange igen er der tale om eksisterende bygninger eller steder, der bliver genopfundet til noget helt nyt.