GULDBORGSUND: Flere unge end tidligere i vores kommune starter på og forventes at fuldføre en ungdomsuddannelse.
Til gengæld er karakterniveauet ved folkeskolens afgangsprøver under landsgennemsnittet, og elevfraværet har været stigende det seneste år og er højere end landsgennemsnittet.
Sådan lyder de overordnede resultater af Kvalitetsrapporten 20/21, der giver kommunen et indtryk af, hvordan det går med folkeskolerne. Og læser man rapporten igennem sammen med de mange høringssvar, som skolebestyrelserne har sendt, er det spændende læsning, mener formand for børn og skoleudvalget, Jesper Blomberg (DF).
Jesper Blomberg (DF), formand for børn og skoleudvalgetOg at vi så samtidig inkluderer flere i almenundervisningen er et spændende emne for fremtidige drøftelser og yderligere belysning.
- Det er overvejende anerkendende men også reflekterende, konstruktive og kritiske svar, som giver anledning til at kigge ind i det nye år, hvor corona forhåbentlig ikke får lov til at spænde ben, lød det fra ham under torsdagens byrådsmøde.
- Og at vi så samtidig inkluderer flere i almenundervisningen er et spændende emne for fremtidige drøftelser og yderligere belysning.
Jesper Blomberg tilføjer, at der fremover er store opgaver at arbejde med. Især for det nye paragraf 17, styk 4-udvalg, der især vil arbejde for at skabe øgede karaktergennemsnit, så flere unge kan søge ind på en ungdomsuddannelse.
I det føromtalte udvalg sidder Katrine Folmann von Arenstorff Christiansen. Hun bemærker, at eleverne fra 3.-6. klasse præsterer ringere i matematik sammenlignet med landsgennemsnittet, imens den faglige præstation udligner sig i 8. klasse.
- Som Jesper Blomberg siger, er vi rigtig gode til at inkludere. Og så er det, at jeg tænker, at det er rigtig positivt. Men kan det have noget at gøre med den dårlige matematik, at vi er gode til at inkludere?
Et tungt system
Også den pædagogiske, psykologiske rådgivning (ppr/ppc) får flere hug med på vejen. Blandt andet fra Nørre Alslev Skole, hvor man oplever det som et "tungt og langsommeligt system".
Louise Sparre Flørning, GuldborgsundlistenDet er en udfordring for skolerne, som er forpligtet til at inkludere alle elever men reelt ikke ved, hvilke udfordringer de enkelte elever har.
Og det er vel at mærke selvom, at der faktisk ikke spørges direkte ind til ppr i Kvalitetsrapporten, lød det fra Guldborgsundlistens Louise Sparre Flørning.
- Børn og skoleudvalget oplever desværre tit at blive konfronteret med udfordringer i relation til lang eller manglende sagsbehandling med ppc, forklarer hun og henviser igen til høringssvarene.
- Det opleves, at elevernes ppv (pædagogisk, psykologisk vurdering, red.) er flere år undervejs, de er mangelfulde eller bliver simpelthen aldrig lavet. Det er en udfordring for skolerne, som er forpligtet til at inkludere alle elever men reelt ikke ved, hvilke udfordringer de enkelte elever har og dermed, hvordan de bedst inkluderer dem i fællesskabet og undervisningen. De ved derfor heller ikke, om det overhovedet er det rette skoletilbud, eller hvordan man skal understøtte den enkelte elev i sociale og faglige sammenhænge.
Svar på manglende trivsel?
Hun mener, at det er en stor udfordring for ikke kun børn og skole men også for forældre, der står uden værktøjer til at klare hverdagen og med "en følelse af at være oppe imod systemet".
- Kunne dette være svaret på det stigende sygefravær, skolevægring, manglende trivsel og evner i forhold til karaktergennemsnit, spurgte hun ud i byrådssalen.
- Når liggetiderne på byggeanmodning er for lange, er borgerne ikke for sene til at kræve handling. En handling, der politisk og forvaltningsmæssigt imødekommes. Men når det handler om vores fremtid, de yngste, får det lov at blive liggende, siger hun og tilføjer, at Guldborgsundlisten ønsker at undersøge, om ppc-arbejdet kan gøres mere smidigt.
Dorthe Sølling, der også er medlem af udvalget, understreget afsluttende, at alle udvalgsmedlemmer har læst samtlige høringssvar fra skolebestyrelserne, og at man takker for både den tid og tillid, der er lagt i dem.