Det ramte som lidt af en bombe, da DTU og Fødevarestyrelsen mandag offentliggjorde, at miljøforureningen PFAS var blevet fundet i økologiske æg fra hønsefarme i hele Danmark.
Det var overraskende, ikke mindst set i lyset af at økologisk landbrug handler om at undgå et bruge midler, der kan skade både natur og mennesker, som indtager midlerne igennem fødevarer.
Man mistænker flourstoffet for at være kommet i æggene via det fiskefoder, som de økologiske høns indtager. Det gør sig også gældende for Dalbakkegaard i Øster Ulslev på Lolland.
Her har man allerede reageret på meldingen, fortæller Dorthe Barholt Hansen, der driver gården sammen med sin mand.
- Vi har allerede haft fat i vores foderleverandør, som øjeblikkeligt ændrer foderet, så vi undgår fiskemelet og de skadelige stoffer. Vi vil have det ud af foderet så hurtigt som muligt, fortæller Dorthe Barholt.
Meldingen om PFAS-stoffet i også deres æg kom naturligvis bag på gårdejeren, men tilkendegivelserne fra kunderne har været positive.
- Der er jo ingen, der har været klar over, at det fiskemel har været skadeligt. Alle er forstående og ved, at vi ikke har gjort noget kriminelt ved at bruge det her. Hønsene har det godt, slår hun fast.
Meldingen om giftstoffet i de økologiske æg er dog endnu ikke noget, Dalbakkegaard-ejerne har kunnet mærke, når de har skullet sælge æggene.
- Heldigvis har vi ikke mærket noget til det. Men det kan være, det kommer senere. Det ved jeg ikke endnu. Men jeg synes jo også, det er vigtigt at sige, at man godt kan spise de æg, man dør jo ikke af det. Og det her stof (PFAS, red.) kommer jo ikke kun fra høns. Det er jo efterhånden spredt ud alle steder, så jeg vil også gerne mane til fornuftighed hos forbrugerne i forhold til de æg, lyder det fra Dorthe Barholt Hansen.