Annonce
Guldborgsund

Sejlklubber vil have brolukning udskudt

Sidste sommer fejrede de lokale sejlklubber, at en langvarig kamp for, at broklappen også kan åbnes, når Femern Bælt-forbindelsen er en realitet, blev vundet. Nu skal klappen holdes lukket det meste af august og i flere måneder derefter, og det er sejlerne ikke begejstrede for. Foto: Flemming K. Karlsen/arkivfoto

Broklappen skal lukkes i flere måneder i år, men tidspunktet er uheldigt, mener lokale lystsejlere.

NYKØBING Som vi kunne fortælle i Folketidende i går, skal broklappen i Kong Frederik IX's Bro, der forbinder Lolland og Falster over Guldborgsund ved Nykøbing, lukkes i en længere periode senere på året.

Det oplyste transportminister Benny Engelbrecht (S) på vegne af Banedanmark i en orientering til forligspartierne bag aftalen om den faste Femern Bælt-forbindelse.

Årsagen er det igangværende anlægsarbejde med jernbaneanlæg på den danske side af Femern Bælt samt installering af et nyt signalsystem til togtrafikken.

Helt konkret er det planen, at broklappen i perioden fra 9. til 31. august kun vil blive åbnet for lystsejlere og anden skibstrafik i weekenderne. Og fra 1. september og frem til midten af december vil broen være helt lukket for gennemsejlinger.

Det er dog ikke en plan, der vækker glæde hos de lokale sejlklubber, som sidste år endte med at vinde en lang kamp for, at broklappen også fortsat skal kunne åbnes for gennemsejling, når Femern Bælt-forbindelsen åbner.

I slutningen af august er det planen, at kapsejladsen Guldborgsund Baltic Race skal finde sted med udgangspunkt fra Nykøbing. Men det kan blive et problem, hvis broklappen skal være lukket, advarer sejlklub-formand. Billedet her er fra den nye kapsejlads' forgænger, Vegvisir Race. Foto: Anders Knudsen/arkivfoto

Beder om udsættelse

Sejlklubberne, der har organiseret sig i netværket Sejlklubberne i Guldborgsund Kommune (SIG), bad i går Banedanmark om at overveje muligheden for at udsætte de planlagte arbejder til efter 15. oktober. En anmodning, de også har orienteret politikerne i Folketingets transportudvalg om.

- Det er et uheldigt tidspunkt, man lukker ned på i forhold til besøg af gæstesejlere i perioden, især da vi nu har fået alle afmærkninger justeret mellem Kong Frederik IXs Bro og Gedser, siger koordinator i SIG, Per Thomsen, i en pressemeddelelse fra sejlerne.

- Vi har grund til at forvente en strålende sejlersæson i 2021, efter at covid-19-truslen forhåbentlig er reduceret. August og september er normalt meget aktive sejlermåneder med mange
gæstesejlere især tyske sejlere syd fra, tilføjer han.

John Kildsgaard, der er formand for Bådklubben Guldborgsund i Nykøbing, undrer sig også over, at arbejdet skal begynde, mens sejlersæsonen stadig er i gang.

- Der burde være masser af tid i perioden fra 15. oktober til omkring 1. april. Her behøver man heller ikke at kunne åbne de enkelte gange som i august, der åbenbart er problematiske, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan true kapsejlads

Den planlagte lukning kan også komme til at true den nye kapsejlads "Guldborgsund Baltic Race", som for nylig blev annonceret som afløser for Vegvisir Race. Den skal nemlig efter planen finde sted i perioden fra torsdag 26. til lørdag 28. august.

- Vi forventer, at en hel del tyske sejlere vil komme til Nykøbing via sundets sydlige del, og derfor vil en lukning af broen have meget uheldige indvirkninger på muligheden for at anduve Nykøbing med kapsejlende både.

- Det kan i yderste konsekvens true arrangementet. Derfor oplever vi også lydhørhed fra myndighederne for at fnde lempelige løsninger, siger formanden for Sejlforeningen Vikingen i Nykøbing, Carl Erik Juel Hansen.

Han tilføjer, at netop august måned er noget nær højsæson for tyske gæstesejlere i de lokale sejlklubber. En lukning af broen for gennemsejling vil det gøre det markant vanskeligere for gæsterne at sejle op gennem Guldborgsund.

- Disse gæstesejlere er en meget vigtig del af indtægtsgrundlaget for de lokale sejlklubber i hele Smålandsfarvandet - og ikke mindst de lokale handlende, som i forvejen er hårdt presset økonomisk, påpeger Carl Erik Juel Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eneste mulighed

For nogle af de lokale sejlklubber er åbninger af broklappen i Kong Frederik IX's Bro den eneste mulighed for at kunne sejle op i Smålandsfarvandet. Derfor vil en lukning af broklappen være et stort problem for dem, forklarer formanden for Lergravens Sejl og Fiskeriklub i Nykøbimg, Karl Erik Nielsen.

- For Lergravens Sejl- og Fiskeriklub og Nysted Sejlklub er åbninger af Frederik IX's Bro eneste mulighed for at kunne sejle direkte op i Smålandsfarvandet, ligesom de øvrige sejlklubber ikke kan sejle sydpå.

- Og eftersom omkring 80-90 procent af alle sejlture fra de lokale klubber går nordpå og tilbage igen, er det et meget stort problem for de klubber, der ligger syd for broen, at den ikke åbner midt i ferie- og sejlersæsonen Tilsvarende gælder naturligvis for de øvrige sejlende turister, som der er mange af i august, siger han.

  • Sidste sommer fejrede de lokale sejlklubber, at en langvarig kamp for, at broklappen også kan åbnes, når Femern Bælt-forbindelsen er en realitet, blev vundet. Nu skal klappen holdes lukket det meste af august og i flere måneder derefter, og det er sejlerne ikke begejstrede for. Foto: Flemming K. Karlsen/arkivfoto
  • I slutningen af august er det planen, at kapsejladsen Guldborgsund Baltic Race skal finde sted med udgangspunkt fra Nykøbing. Men det kan blive et problem, hvis broklappen skal være lukket, advarer sejlklub-formand. Billedet her er fra den nye kapsejlads' forgænger, Vegvisir Race. Foto: Anders Knudsen/arkivfoto
Annonce
Guldborgsund

Sparebehov i kommune kan være mindre end ventet

Guldborgsund

De livreddende øjne vender tilbage til stranden

Annonce
Annonce
Sport

Lollik får kæmpejob i FC København

Vejret

Opjusterer varsel om kraftig regn: Op til 50 millimeter på seks timer

Lolland

Sikke et arbejde: Skaber luftfoto af lollandsk institution med 94.000 perler

Erhverv

PostNords brevfolk genoptager arbejdet efter kortvarig strid

Guldborgsund

Sparebehov i kommune kan være mindre end ventet

Lokal nyt

Se billederne: Fodboldfest i Nykøbing og Nakskov

Lolland

Nyt erhvervsområde har kæmpe potentiale

Guldborgsund

De livreddende øjne vender tilbage til stranden

Guldborgsund

Tilfreds citychef: - Vi har skabt en tradition

Indland

SSI registrerer årets første TBE-tilfælde i Danmark

112

12 personer fængslet i sag om sydsjællandsk narkonetværk

Guldborgsund

Scandlines-ansatte slipper for skat

Guldborgsund

Folkefest på Torvet, da Danmark fik endnu et EM-point

Lolland

Nu skal det undersøges: Skal der ligge et CO2-lager på Lolland?

Vejret

DMI lover tør sankthansaften med gode solchancer

Annonce
Annonce
112

Bil brød i brand på motorvejen: Nu er der nyt

Lolland

Lang kø, da ny sportsforretning slog dørene op

112

Slagteriansat er sigtet for at dræbe kollega på arbejdspladsen

Udland

Skuespiller Donald Sutherland er død

Vejret

Åh nej! Risiko for skybrud over LF

Sport

Danmark spillede uafgjort igen

Sport

Visma melder motiveret Vingegaard klar til Tour-forsvar