Annonce
Guldborgsund

SNART SKAL DE UD: 40 MANGLER BOLIG

Genhusningskoordinator Gitte Frank har igennem snart to år arbejdet på at genhuse beboere, blandt andet fra de 192 lejemål på Vendsysselvej. I området har hun bemærket en nærhed blandt beboerne, som hun mener, samfundet genrelt kunne tage ved lære af. Foto: Anne Katrine Petersen 
Genhusningen af 192 lejemål på Vendsysselvej i Nykøbing er tæt på at være i mål. Genhusningskoordinatoren kigger tilbage på to års arbejde.

NYKØBING: Skraldemanden kører stadig sin runde langs blokkene. Der er kun få parkeringsbåse tomme ved blokkene tættest på Vendsysselvej. Et par børnecykler står i stativerne. Når mørket falder på, vil der være lys i nogle af vinduerne i de fire betonblokke. Lidt endnu. Der går rygter om endnu to år, før bulldozerne rykker ind, men det passer ikke. 31. januar opsiger boligselskabet de sidste lejemål i bygningerne. Det drejer sig om i alt 40 boliger.

- Alle har på nuværende tidspunkt fået tilbudt en anden bolig, fortæller genhusningskoordinator Gitte Frank, der sidder i opgang 16, stuelejligheden til højre, hvor hun hjælper beboere videre.

Alvoren rammer nu

Nogle har fået tilbudt adskillige andre lejemål. Det bliver tydeligt, da en kommunal medarbejder ringer og spørger ind til en familie.

- Ja, de er blevet tilbudt flere boliger. De sagde nej til Sundtoften, og nu vil de gerne ind alligevel. Ja, ja, men jeg kan ikke trylle. Jeg har en i Stubbekøbing. Du kan spørge, om de vil have den, siger Gitte Frank og afslutter kort derefter samtalen.

Det er en meget typisk situation for Gitte Frank i øjeblikket. Alvoren er ved at gå op for de beboere, der hidtil har afvist det meste.

- Jeg kunne være nået i mål, hvis folk havde sagt ja. Nogle går til kommunen og tror, at de kan lægge pres på os igennem dem. Men alle har fået tilbud. Juraen er på plads. Der er styr på det, siger hun, der indimellem har fremsat fire-fem tilbud om genhusning og ringet på hos folk, men alligevel ikke fået svar.

Jeg kunne være nået i mål, hvis folk havde sagt ja.

Gitte Frank, genhusningskoordinator

Men hvad sker der så, hvis folk ikke flytter, når I har opsagt dem?

- De har fået en påmindelse før jul. Vi har også mindet dem om, at der er holdt en urafstemning om projektet. Det er vedtaget af beboerdemokratiet. Er de ikke ude, bliver de sat ud med kongens foged.

Annonce

Ikke krav på genhusning

Dørklokken lyder. En kvinde, der bor alene med sine to sønner, sætter sig ved skrivebordet. Hun har en midlertidig lejekontrakt på Vendsysselvej. Dem er der flere, der har. De har kendt betingelserne om korttidsleje på forhånd, og Gitte Frank fortæller, at der for eksempel er tale om folk, som har fået akut boligbehov. Måske fordi de skulle skilles, eller deres bolig skulle renoveres. De har ikke krav på genhusning. Det forklarer Gitte Frank kvinden, der sidder overfor hende nu. Slukøret går hun derfra.

Senere kommer et sæt forældre med deres voksne søn for at få huslejekontrakten på en ny lejlighed. De er glade.

- Tror du, vi kan stille en vaskemaskine op på badeværelset, spørger moren Gitte Frank.

- Alle spørgsmål om den nye bolig skal I stille på servicecentret. Det har jeg ikke noget med at gøre, svarer hun venligt.

Det er en af de gode historier, som er løst til alles tilfredshed. Sådan er det ikke altid, og det forstår genhusningskoordinatoren godt.

- Det er folks hjem. Nogle har boet her i mere end 50 år og havde regnet med, at de skulle bæres herfra med fødderne først. Det er jo ikke så underligt, at det er svært for dem, siger hun og fortæller, at der har hvilet en særlig ånd over stedet. At beboerne har passet på hinanden.

Det er folks hjem. Nogle har boet her i mere end 50 år og havde regnet med, at de skulle bæres herfra med fødderne først.

Gitte Frank, genhusningskoordinator

- Der var for eksempel én, der hjalp en nabo ved hver morgen at køre hans lille ellert frem og hver aften at stille den i garagen og sætte stikket i, så den var klar igen om morgenen. Når den hjælpsomme nabo bliver genhuset, er det jo et enormt tab for den anden, understreger Gitte Frank, der kan se tilbage på en udfordrende tid i stuelejligheden.

- Det har været sjovt at være med til at finde boliger. Jeg har rykket en dame helt til Esbjerg, flere til Nordsjælland, Næstved, Vordingborg, Herlev men de fleste til en anden bolig i Nykøbing og en del i ældrebolig, siger hun og roser ikke mindst byens øvrige boligselskaber for deres hjælp med at genhuse beboere.

Annonce

Sindssygt mange følelser

Med en baggrund som både turistchef, sagsbehandler og kontorassistent med speciale i spedition har Gitte Frank haft mange kvalifikationer at trække på.

- Jeg har stået for at flytte lastbiler rundt i hele Østeuropa, men i det her job er man først og fremmest menneske. Man må tage sig tid og lytte til beboerne. Elllers går det ikke. Der er jo sindssygt mange følelser på spil, siger hun.

Er der så noget, du har lært?

Jeg synes nærmere, jeg har erfaret, at systemet svigter lidt de gamle. Der er så utroligt mange, der er meget alene med det hele. Der ikke har børn eller kun en søster, som er 10 år ældre. Det er mennesker, der ikke selv kan søge boligstøtte eller lån til indskud. Ingen hjælper dem. I det her tilfælde gør jeg, men det kunne generelt være godt med en slags social vicevært, som de ældre kunne henvende sig til.

Når nedrivningen begynder, går Gitte Frank på pension og vender opmærksomheden mod sit eget hjem.


Sagen kort

Boligselskabet Vendersbo/Domea fik i december 2020 godkendt en helhedsplan for renoverings-, nedrivnings- og byggeprojekter til næsten en halv milliard kroner i Nykøbing.
Et enigt byråd stemte for planen, og dermed fik boligselskabet en garanti for projektet, der skal løfte kvaliteten af en stor mængde af byens almennyttige boliger. Mest radikalt går boligselskabet til den på Vendsysselvej, hvor fire boligblokke skal rives ned. De er opført i 1960'erne, og deres betonvægge smuldrer, armeringen ruster, der er skimmelsvamp, badeværelser er nedslidte, og alle el-, vand- og varmeinstallationer er udtjente, viser en statusrapport fra Vendersbo.
Når 192 lejligheder fordelt i de fire blokke er revet ned, skal der i stedet bygges 48 rækkehuse på grunden.
Her er ikke plads til 192 familier, så de skal permanent genhuses andre steder. Det er boligselskabets ansvar at finde nye boliger til beboerne,

Annonce
112

GULDBORGBROEN PÅSEJLET

Annonce
Annonce
112

GULDBORGBROEN PÅSEJLET

112

SIGTET FOR STORT NARKOTIKASALG

Lolland

DIREKTØR EFTER DATALÆK: DER KOMMER INGEN ÆNDRINGER

112

HURTIG REAKTION FORHINDREDE BRAND I AT SPREDE SIG

112

26 TAGET I FARTKONTROLLER: SÅ MANGE FIK KLIP

Indland

VIL REDDE OFFENTLIG TRANSPORT MED LAVERE BILLETPRISER

Guldborgsund

DRASTISK UDVIKLING: - DET ER STUKKET AF

Knuthenborg

VISER INGEN TEGN PÅ TRAUMER

Sport

LOKAL BOKSER MØDER TYSON FURY-MODSTANDER PÅ "DØLLE"

112

STORT FALD: SÅ FÅ INDBRUD BLEV ANMELDT I 2022

Erhverv

LOKAL IT-VIRKSOMHED OPKØBT

Vejret

WEEKENDEN BYDER PÅ BÅDE SOL, SLUD OG TØSNE

Indland

OPRÅB FRA REGIONER: RISIKO FOR DÅRLIGERE SUNDHED FREMOVER

Skal Horslunde Boldklub lukke?

PARK & VEJ: - NU SPOLER VI TIDEN BAGLÆNS

Datalæk

RASENDE BRIAN: - DET ER NOGET SVINERI

Bolig og livsstil

BOLIGMARKED: DER ER KOMMET FLERE TIL SALG-SKILTE PÅ ET ÅR

Annonce
Guldborgsund

- VI MENER, VI KAN VARETAGE BORGERNES BEKYMRINGER

Datalæk

AFGØRELSEN FALDET I SAG OM LÆKAGE-BRØLER

Guldborgsund

- VI VIL BEVARE SÅ MEGET AF BYGNINGERNE SOM MULIGT

Børnehavesagen

KUN FÅ SVAR I REDEGØRELSE

Guldborgsund

NU TAGES FØRSTE SPADESTIK TIL 45 NYE BOLIGER

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

BESØG AF AMRIKANSKE TOPMUSIKERE

112

BIL BRØD I BRAND UNDER KØRSEL

Lolland

VIL FORSKE PÅ AFLIVET LØVE

Guldborgsund

NYT OM LOKAL ALDI-GRUND

Knuthenborg

AFLIVET LØVE: HER BLEV DET AFSLØRET

Lolland

KOMMUNE DESTRUERER KUNSTVÆRK

Lolland

LÆKAGE-SAG STADIG IKKE OPKLARET

Knuthenborg

SÅDAN KOM LØVEN TIL KNUTHENBORG

Trafik

KØRETØJ BLOKEREDE SPOR

Knuthenborg

VIDEO: DERFOR MÅTTE LØVEN AFLIVES

Lolland

14 MÅNEDER GAMMEL SAG: MICHAEL MÅ VENTE TIL RETTEN HAR TID

Varmecheck

OP MOD 10.600 HUSSTANDE FIK FEJLAGTIGT UDBETALT VARMECHECK

Knuthenborg

KNUTHENBORG AFLIVER UKRAINSK LØVE

Femern

OPFØRT I STRID MED LOKALPLAN - NU SKAL 20 VIRKSOMHEDER FLYTTE

Annonce
Annonce
Politik

BYRÅDSMEDLEM OM URO I NYE BORGERLIGE: - DET ER EN OMBRYDNINGSTID

Ugeavisen Guldborgsund

SUNDFLÆKKERNE KLAR TIL FINALE

Guldborgsund

- DET SENDER I HVERT FALD ET SIGNAL OM LOKAL OPBAKNING

Indland

OTTE PARTIER PRESSER REGERINGEN: UDSKYD AFSKAFFELSEN AF STORE BEDEDAG

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

112

TRUEDE MED AT RIVE HOVEDET AF 64-ÅRIG

112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Guldborgsund

LOKALE RIDEKLUBBER HAR DET SVÆRT

Vejr

DEN VÅDESTE JANUAR I MANGE ÅR: SÅ MEGET REGN FALDT DER HOS OS

Lolland

ROST RESTAURANT LUKKER

Guldborgsund

- FOLK STOPPEDE MIG I FØTEX OG SAGDE TAK

Lolland

INTERNATIONAL HÆDER TIL LOKAL SUCCES

112

DOM I SAG OM OPHOLDSSTED: DET MENER ANKLAGEREN

Lolland

TILSYN GRAVER SIG NED I LÆKAGE-SAG