Annonce
Folketingsvalg

SUNDHED FYLDTE OGSÅ GODT I GULDBORG

Som det ses på billedet, var der stor tilslutning til valgmødet arrangeret af Fællesrådet for Guldborg og omegn. Foto: Kim Møller Pedersen
Fællesrådet for Guldborg og omegn sørgede onsdag aften for at få fyldt godt op på stolerækkerne i klubhuset hos Guldborg-Falster Bådebrolaug. Her var der udover et stort fremmøde af lokale borgere også en stor lyst til især at diskutere sundhedspolitik samt andre landspolitiske emner.

GULDBORG: Emnerne fløj lidt rundt fra højre til venstre og tilbage igen, da der onsdag aften var valgmøde i Guldborg. Men det gjorde ikke noget. For alle, der ville til orde i klubhuset hos Guldborg-Falster Bådebrolaug kunne komme det. Og det var også planen hos Fællesrådet for Guldborg og omegn, der var arrangør.

Man fik hurtigt indtryk af, at alle emner hverken var for store eller små for de fremmødte kandidater i forhold til at komme med både svar og kommentarer. Også blandt kandidaterne blev der løbende gennem de mere end to timers valgmøde stukket frem og tilbage i forhold til mere landspolitiske og ikke så meget lokale vinkler og emner. Eksempelvis jobcentre var for en stund omdrejningspunkt for debatten.

Vil udfordre jobcentre

- Jeg vil gerne udfordre jobcentrene. Der er et vanvittigt kludetæppe af lovgivning omkring dem, og jeg synes, man skal lade være med at jagte de syge. Når man har fået en lægefaglig vurdering fra en uvildig læge, så skal den være afgørende eksempelvis set i forhold til førtidspension, mente Camillo Krog, kandidat for Det Konservative Folkeparti.

Kenneth Werby Jensen (SF) supplerede med at omtale jobcentrene som værende for rigide:

- Der skal laves om på lovgivningen på området. Jeg vil gerne have, de syge skal helt ud af jobcenteret.

Også fra Moderaternes kandidat Charlotte Bagge Hansen var der hurtigt støtte i forhold til jobcentre og rigide regler over for eksempelvis syge borgere.

Hvorfor er det dem, der snyder og bedrager systemet, der skal sætte dagsordenen?

Charlotte Bagge Hansen, kandidat for Moderaterne

- Lad os få de rigide regler ud. Hvorfor er det dem, der snyder og bedrager systemet, der skal sætte dagsordenen?, spurgte Charlotte Bagge Hansen ud over forsamlingen, inden Camillo Krog kom tilbage på jobcenterbanen.

- Man kaster folk i to kasser. Der er aktiveringsparate, og der er jobparate. Grænsen mellem dem er hårfin, og det bliver noget møg, når man skal sende folk ud. Det er ikke altid lige så nemt, som det kan lyde, for en virksomhed at have en i aktivering. Det er bestemt ikke en god forretning at have en i aktivering. Det kræver mange ressourcer, mente Camillo Krog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landspolitiske stikpiller

På alle borde var der strøet så rigeligt med bolsjer, foldere og andet politisk materiale ud til de fremmødte, der viste stor interesse for at stemple ind og ud af især de større landspolitiske dagsordener. Der blev kort sagt sendt stikpiller afsted både til højre og venstre med nævnelse af forskellige partiformænd og partiplaner.

- Vi står her som enkeltpersoner. Det er altså lidt forkert at stå her og klandre Brian for, hvad Mette Frederiksen siger. Hun er jo som sådan ikke hans chef, afværgede den radikale kandidat Kristian Stokholm, da de landspolitiske stikpiller rettet mod den socialdemokratiske kandidat Brian Bressendorff undervejs blev lidt for mange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lover godt for bred regering

- Der er heldigvis masser af ting, vi kan blive enige om. Det lover rigtig godt for en bred regering, mente Brian Bressendorff og slog til lyd for at holde fokus på, hvad der i fællesskab kunne gøres fremadrettet.

En tilhører ville gerne have fokus på, hvordan der skaffes flere praktiserende læger på Sydhavsøerne samt hvordan der kan arbejdes for at bevare et lokalt sygehus og tiltrækkes sygeplejersker og speciallæger.

- Vil I mødes i en kaffeklub og gå sammen om at få eksempelvis sygeplejersker herned?, blev der spurgt fra stolerækkerne.

Den var alle kandidater med på, og Iben Krog (V) ville især gerne have mere fokus på Region Sjællands behandling af praktiserende læger.

- Man burde fra regionens side spørge de praktiserende læger om, hvad kan vi gøre for dig for, at du kan gøre noget mere for os. Det skal gøres mere attraktivt at købe et ledigt ydernummer, mente Venstre-kandidaten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Norske løsninger

Der blev snakket frem og tilbage om norske løsninger om at sløjfe studiegæld til de læger, som gerne ville en tur ud i provinsen og arbejde som praktiserende læger. Også behovet for sundhedshuse blev bragt i spil og drøftet hen over bordene, inden aftenens ordstyrer og formand for Fællesrådet for Guldborg og omegn Peter Holstein kastede et nyt spørgsmål ud i debatten:

- Hvordan reparerer man sundhedssystemet for nogle af de ting, vi alle sammen godt kan se trænger til at blive repareret?

Kenneth Werby Jensen (F) ville væk fra minuttyranni, og måske skulle man kigge på, om der kunne indføres en form for gebyr, hvis man som patient ikke mødte op til en planlagt tid i sundhedssystemet. Det kastede en mindre diskussion af sig om, hvorvidt danskerne ligefrem var et "forkælet" folkefærd eller ej. En del tilhørere følte sig ikke just som forkælede typer.

- Jeg har to gange ventet på at få svar på scanninger hen over to somre. Hver gang har jeg fået at vide, at lægerne skulle have sommerferie, og at jeg derfor måtte gå og vente i uvished. Men min kræft holder sgu' ikke sommerferie, lød det bramfrit fra stolerækkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommuner konkurrerer

Brian Bressendorff (A) ville gerne mere ind på, hvordan man kunne få eksempelvis flere læger trukket ud i provinsen.

- Det nytter ikke noget, at man blandt de tre sydligste kommuner konkurrerer om, hvem der kan betale mest til læger. Vi bør i stedet spille hinanden gode, og vi mangler både læger og sygeplejersker. Det kunne godt være, at vi skulle kigge på at have en økonomisk gulerod som i Norge, hvis man som læge flytter lidt væk fra de store byer. Måske skulle der også indføres en tjenestepligt i nogle af de områder, hvor man er hårdest ramt på lægemangel. Jeg synes, man er sindssygt dårlige på Sjælland og øerne til at snakke sammen både internt i partierne og på tværs, mente Brian Bressendorff.

Iben Krog (V) ville gerne ind på hele vikarproblematikken.

- Vores sundhedssystem skal bare ikke bestå af vikarer. Det er helt vildt, at vi har så mange vikarer i vores sundhedssystem. Det skal vi have lavet om, og det er et spørgsmål om ledelse, mente Venstre-kandidaten.

Iben Krog gjorde også forsamlingen opmærksom på et 14 procent stort sygefravær blandt de ansatte på ældreplejeområdet i Guldborgsund Kommune, hvor der samtidig måske kunne være noget at lære hos friplejehjemmet GuldBoSund, hvor de ifølge Iben Krog kunne klare sig uden vikarer og med et sygefravær på omkring to procent.

- Det er vigtigt at sætte ledelsen fri og at skabe flere mindre selvstændige enheder. Vi har jo kontrolsystem på kontrolsystem, og det er det, der er gået galt. Der bliver brugt så meget tid på at registrere, mente Charlotte Bagge Hansen, inden den radikale kandidat Kristian Stokholm rundede sundhedsdebatten af med at konstatere, at der efter hans mening er alt for meget berøringsangst over for ny og smart velfærdsteknologi lige fra en robotstøvsuger til en chip i bleen, så man som sundhedspersonale bedre kan vide, hvornår der skal sættes ind med en frisk ble, hvis det skulle være nødvendigt til eksempelvis en dement borger.

Kandidatfeltet i Guldborg

  • Folketingskandidaterne Iben Krog (V), Camillo Krog (C), Brian Bressendorff (A), Charlotte Bagge Hansen (M), Kristian Stokholm (B) og Kenneth Werby Jensen (F) var mødt frem til valgmøde onsdag aften hos Guldborg-Falster Bådebrolaug.
  • Mødet var arrangeret af Fællesrådet for Guldborg og omegn.
  • Som det ses på billedet, var der stor tilslutning til valgmødet arrangeret af Fællesrådet for Guldborg og omegn. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Sport

Sydhavsspiller gik målamok: - Scorede halvdelen af målene i flot sejr

Annonce
Annonce
Sport

Sydhavsspiller gik målamok: - Scorede halvdelen af målene i flot sejr

Sport

Team Sydhavsøerne henrykte den gamle rævehule

Lolland

Klar til ekspropriation: Nyt boligområde kan være på vej

Lolland

Årets tillidsrepræsentant er fra Lolland - og har mistet sit job

Maribo

Nyt studiespor skal hjælpe på stort problem

112

Tiltalt: Stak af med hunde efter brutal vold

112

Kvinde standset igen, igen: Politiet beslaglagde bilen

Guldborgsund

Nødvendig livsnerve ødelagt: Man kan ikke bare afskrive os

112

Fartbølge rammer Lolland: Fotovogn afslører mange fartsyndere

Guldborgsund

Smadret af stormen: Havn lukket hele næste år

Lolland

Løfter stjerne-sløret: Popdronning kommer til Lolland

Retten i Nykøbing

19-årig er dømt for at dræbe sin far med mindst 60 knivstik

Sport

Aflyst på grund af corona: Sagde nej til gratis point

112

Større narkosag på Lolland: Sigtet for kilovis af kokain

Annonce
Guldborgsund

Stamgæst: Det var én af årets vigtigste nyheder

Guldborgsund

Lottomillionær vil til Falster

Guldborgsund

Smadret for millioner: Nu er skaderne gjort op

Guldborgsund

Bitter Brædder: - Det er slet ikke mig

112

Dagens dyreste færgetur: Hunde skyld i stor bøde

Ugeavisen Guldborgsund

Børn pyntede op i Bispegade

Vejret

Regn på vej til Sydhavsøerne

Lolland-Falster

Forrest i stemme-feltet: Lokalt museum kan vinde betydningsfuld pris

Guldborgsund

Revyen fjerner sig fra teatret: Her åbner det nye kontor

Guldborgsund

Professor vender hjem: Nyt center åbner på Falster

112

Masser af kontroller - så mange blev sigtet

Vejret

DMI: Sådan er chancerne for hvid jul

Politik

Ny minister går af igen: - Min krop og vilje deler åbenbart ikke livsdrøm

112

Ældre kvinde svindlet: Stak af med værdifuld kuvert

112

72 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Forrygende start for lokal Biltema: Ligger nummer et i Danmark

Guldborgsund

Særlig bygning hærget af vind og vejr

112

- De har noget sindssygt vigtigt og avanceret udstyr

Lolland

Stoppet med lille pige i bilen: Det var ikke forsvarligt

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ungt trekløver tager over: Kendt landevejskro genåbner restauranten

Ugeavisen Guldborgsund

Salt kan give meget ømme poter

Indland

Smitten med luftvejssygdomme spreder sig drastisk

112

Voldtægtsdømte afskæres fra afsoning med fodlænke

Vejret

Torsdag morgen: Sådan ser det ud på vejene

Lolland

Med ét slag bliver de værdiløse: Det er svindel og bedrag!

Specialskolen Lolland

- Det begynder at nærme sig uforskammethed

112

15-årig pige angrebet med slag og spark

Vejret

Store lokale forskelle

112

Sanjay Shah er tavs i retten om udbytteskat

112

Villa-branden på Lolland skal nu undersøges

Vejret

Massevis af sjap: Veje kan "være vanskelige" at køre på

Indland

Lavbundsjorde forsvinder hurtigere end ventet og sender CO2 til vejrs