Annonce
Guldborgsund

VED DU EGENTLIG, HVAD EN ZOMBIE ER?

Den måske mest kendte blandingsreligion er den haitianske religion voodoo, som i USA og Europa især forbindes med mørk magi. Foto:PR
Mød ekspert i dansk-vestindisk historie, Louise Sebro, når hun fortæller om afrikansk religion, voodoo og zombier i Museum Obscurum.

NYKØBING: De fleste har hørt om zombier, men hvad går det egentlig ud på, og hvordan opstod fænomenet?

27. oktober fra klokken 19.00  til klokken 21.00 kan man på Museum Obscurum komme med Louise Sebro, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, på en fascinerende rejse tilbage til 1700- og 1800-tallets Caribien.

Her var plantagelandsbyernes hverdag fyldt med hårdt arbejde, et stort savn efter hjemlandet og kulturelle og religiøse fællesskaber, der var frygtet af europæerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At blive gjort til slave og revet væk fra alt, hvad man kendte, var en traumatisk oplevelse uden sammenligning. Én måde, hvorpå man kunne holde fast i sig selv og sin menneskelighed, var ved at genopbygge og genskabe religiøse fællesskaber.

Louise Sebro, museumsinspektør, Museum Lolland Falster

- Gennem godt 200 år tog det danske rige del i den europæiske slavehandel og sejlede mere end 100.000 afrikanere til vores caribiske øer, for at de kunne arbejde i sukkerrørsplantager. Den danske historie var en del af en langt større, hvor 13-15 millioner mennesker led samme skæbne. Men det var ikke kun mennesker, der blev flyttet. Med dem fulgte generationers skikke, traditioner og tanker, som levede videre i de plantagesamfund, slaverne levede og døde i, fortæller Louise Sebro og fortsætter:

- At blive gjort til slave og revet væk fra alt, hvad man kendte, var en traumatisk oplevelse uden  sammenligning. Én måde, hvorpå man kunne holde fast i sig selv og sin menneskelighed, var ved at genopbygge og genskabe religiøse fællesskaber. Der er utallige vidnesbyrd om, hvordan længslen efter hjemland og familie fulgte folk livet igennem.

Kulturer blev blandet

De afrikanske religioner var en vigtig del af plantagelandsbyernes fællesskaber. Det var her, man kunne bevare kontakten til de guder, som passede på én, og til de forfædre, som i vestafrikansk tradition var en vigtig forbindelse til gudernes verden og en vigtig del af familiens liv.

- I Caribien mødtes mennesker fra Senegal i nord til Angola i syd, og i begyndelsen holdt de fleste fast i deres forskellige religioner. Men efterhånden som nye generationer blev født, blev kulturer og religioner blandet - og også påvirket af europæernes kristendom, som efterhånden blev udbredt i den afrocaribiske befolkning, siger Louise Sebro.

Den måske mest kendte blandingsreligion er den haitianske religion voodoo, som i USA og Europa især forbindes med mørk magi og den i populærkulturen ofte sete zombie - den levende døde styret af en ond troldmand eller -kvinde.

- Og denne aften skal vi også høre om zombier. Men vi skal først og fremmest på en fantastisk rejse rundt i Caribien og Vestafrika og høre om guder og ånder, om afrikanere, der begik selvmord på stranden for at rejse via havet hjem, om guder, der besætter mennesker og danser med til store fester, og om hvordan det hele hænger sammen, siger Louise Sebro, der har forsket i vores egen kolonihistorie i Vestindien i mange år.

  • Den måske mest kendte blandingsreligion er den haitianske religion voodoo, som i USA og Europa især forbindes med mørk magi. Foto:PR
Annonce
Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken