Annonce
Guldborgsund

NEDRIVNING: - VI ER KLAR TIL AT HOLDE LIDT IGEN

Markedshallen vil have svært ved at overleve, hvis den skal stå alene blandt nybyggeri og Sukkerhal, mener foreningen Kulturbase Sydhavnen. Gruppen blev tidligere på ugen bakket op af den pensionerede byplanlægger Marianne Reinhardt, der også er med i Kulturmindeforeningen. Foto: Anja Jørgensen
Foreningen Kulturbase Sydhavnen ønsker mere borgerinddragelse i forvandlingen af den sydligste del af havnen. En gruppe borgere er enige, og flere af dem har idéer til, hvad der kan ske i de gamle bygninger. Nu er der også lydhørhed fra politikere.

NYKØBING: Lanceringen af Kulturbase Sydhavnens plan om at bevare den sydligste del af industrihavnen var næsten nået sin ende, da en gæst fra én af de fyldte stolerækker rakte hånden i vejret.

- Det er meget interessant at få ideer, som folk i Nykøbing slet ikke vidste, at byen manglede.

På det tidspunkt havde Jens Erik Redsted Jensen luftet sin drøm om at åbne et art cinema i én af de gamle bygninger.

Annonce

Danny Wichmann havde skitseret et håb om at kunne få plads til at afvikle indendørs koncerter for store navne i Sukkerladen, og Anders Roland fortalte om en stor lyst til at starte en forening for pensionerede mennesker med lyst til at mødes og lave kreative ting sammen.

Tre helt forskellige ting, som alle tre har erfaring med fra det liv, de førte, før de flyttede til Falster.

Cirka 70 borgere mødte i onsdags op, da Kulturbase Sydhavnen præsenterede sine intentioner om at forsøge at bevare flere industribygninger i den sydligste del af havnen og fylde dem med kultur. Foto: Maria Glasius Lange

En anden gæst udtrykte en stor lyst til at samle alle de mange lokale kunstnere, som vores egn er beriget med, på ét udstillingssted. I dag er mange nødt til at vise kunsten frem i deres eget hjem.

Kulturel dynamo

Helhedsplanen for Nykøbing Havn er godkendt af byrådet og lægger op til at skabe en helt ny bydel med respekt for havnens historie. Der sigtes også mod at give plads til kultur.

Indvendingen fra de 15 medlemmer i Kulturbasens styregruppe er, at der også lægges op til at rive flere af områdets industribygninger ned bortset fra Markedshallen og Sukkerladen.

Inde i Slagtehuset gemmer sig flere fine detaljer mellem de hvide klinker og de blodrøde bjælker. Foto: Anja Jørgensen

- Kulturbase Sydhavnen foreslår at udnytte de eksisterende, historiske bygninger helt på linje med, hvad mange andre af landets byer allerede har gjort med stort held, lød det fra gruppen.

Dens plan er ikke en ny helhedsplan men derimod et forslag til, hvordan de eksisterende bygninger kan benyttes i fremtiden, hvis man vælger at bevare dem.

Noget, som de mener, vil gøre området til en både kulturel og turistmæssig dynamo. Og samtidig sparer klimaet for den belastning, der ligger i at bygge nyt frem for at bevare.

Annonce

Har lært af fortiden

Anja Jørgensen er uddannet arkitekt med speciale i kulturarv og medlem af gruppen i sin fritid. Hendes frygt er, at man ved at fjerne de bevaringsværdige bygninger i den sydlige del af havnen begår en fejl, som ikke kan laves om, og som flere andre byer også har både begået og været tæt på at begå.

Flere steder i landet har man heldigvis valgt at bevare og bruge kulturarven aktivt på trods af forfald - med en stærk lokal identitet og turisme til følge. Kødbyen i København er et godt eksempel, og det samme gælder de store pakhuse i Københavns Havn.

Anja Jørgensen, arkitekt og medlem af Kulturbase Sydhavnen

- Flere steder i landet har man heldigvis valgt at bevare og bruge kulturarven aktivt på trods af forfald - med en stærk lokal identitet og turisme til følge. Kødbyen i København er et godt eksempel, og det samme gælder de store pakhuse i Københavns Havn (hvor Noma har holdt til, red.). Havnen havde været noget helt andet, hvis der kun lå nybyggerier langs kanten. Lolland og Falster havde set anderledes ud, hvis man ikke havde bevaret de gamle godser og herregårde.  Også traktørstedet på Pomle Nakke og de gamle garnhuse i Hesnæs Havn viser, at kulturarv og udvikling tilsammen kan blive en stærk og attraktiv markør for vores egn, siger hun.

- Vi har et kulturarvskammer, men helheden er meget vigtig for at aktivere det potentiale og det miljø, der ligger i det. Den sammensætning af ældre og yngre industrielle bygninger, som findes i Sydhavnen i Nykøbing, giver en stor variation i detaljer, materialer og rum både inde og ude, som alt sammen har stor betydning for, hvor man har lyst til at opholde sig.

Annonce

Hvor findes kompromiserne?

Udover Enhedslistens Bente Lerche Thomsen var også Bob Richard Nielsen (DF) mødt op til lanceringen.

Alle byrådsmedlemmer i Guldborgsund var inviteret med, men det manglende fremmøde var ikke nødvendigvis et tegn på manglende interesse, forklarede de. Invitationen var kommet en smule sent, og en del måtte passe deres arbejde.

Jeg synes, at det her er fantastisk, og jeg vil meget gerne høre kulturbasens tanker om, hvor vi kan finde nogle kompromiser.

Bob Richard Nielsen (DF), medlem af byrådet i Guldborgsund

- Jeg fornemmer lidt en ærgerlig stemning om, at kulturbasen er en opposition til kommunen. For ret meget af det her projekt står allerede i helhedsplanen, konstaterede Bob Richard Nielsen.

- Jeg synes, at det her er fantastisk, og jeg vil meget gerne høre kulturbasens tanker om, hvor vi kan finde nogle kompromiser. Er det for eksempel okay at gennemføre 80 procent af den vedtagne helhedsplan og samtidig gøre plads til andre ideer?

Han bakker op om borgerinddragelse og ser i kulturbasen 15 mennesker, der har ofret en masse tid og ressourcer på at skabe et byområde, de kan se sig selv i.

- Vi skylder dem en stor tak for at se muligheder for vores by, som andre ikke har fået øje på.

Annonce

Vil holde igen

Formand for teknik, klima og miljøudvalget, Annemette Johnsen (SF), måtte passe andre aktiviteter på sit job, imens der var borgermøde, men hun ringede morgenen efter. For hun har gjort sig tanker.

Det er super inspirerende, at borgere tænker de her tanker. Selv er jeg meget optaget af at bevare gamle bymiljøer. Så vi er klar til at holde lidt igen, indtil mulighederne er afsøgt.

Annemette S. Johnsen (SF), formand for klima, teknik og miljøudvalget, Guldborgsund

- Helhedsplanen er allerede godkendt af et enigt byråd, men man kan diskutere, hvor hug- og stikfast indholdet i den er. Ambitionsniveauet skal selvfølgelig være højt, men jeg har bemærket, at der efter offentliggørelsen af den har været et stort fokus på de gamle bygninger.

Blandt andet har en arkitekt på cykeltur samt københavnske turister skrevet læserbreve med opfordringer om at bevare Slagtehuset.

Kulturmindeforeningen og Slots- og Kulturstyrelsen har sendt høringssvar med samme opfordring, og nu melder Kulturbase Sydhavnen sig også.

- Det er super inspirerende, at borgere tænker de her tanker. Selv er jeg meget optaget af at bevare gamle bymiljøer. Så vi er klar til at holde lidt igen, indtil mulighederne er afsøgt, siger hun.

Annonce
Sport

TEAM SYDHAVSØERNE VINDER KÆMPE DRAMA

Annonce
Annonce
Guldborgsund

KAMPKLARE REDDERE RÅBER OP

Lokal nyt

BRUN KLUMP ØDELÆGGER HJEMREJSE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE VINDER KÆMPE DRAMA

Sport

NYKØBING FC TABER VIGTIG BUNDKAMP

Lokal nyt

KAOS FRA MORGENSTUNDEN: I KAN IKKE SE JERES LØNSEDLER

Sport

KULTURBÆRER FORLÆNGER I TEAM SYDHAVSØERNE

Lolland

HOLGERS SPROG-BØF: - DU ER JO EN GAMMEL KÆLLING

Sport

EUROPÆISK FINAL 4-SPÆNDING UDLØST: NFH'S MODSTANDER AFSLØRET …

Nykøbing

MATILDES CHOKERENDE OPDAGELSE: SKRUER GEMT I BOLLE

Guldborgsund

SUSSI LOVER: DET FÅR I PÅ DØLLE

Lokal nyt

TO BILER STØDTE SAMMEN I UDKANTEN AF NYKØBING

Guldborgsund

SUSSI EFTER LEO: FRI FOR AT BEKYMRE MIG

Lokal nyt

GODE PÅSKENYHEDER EFTER TRIST FREDAG

Guldborgsund

- DET ER EN AF DE STØRSTE DAGE I MIT LIV

Annonce
112

- ÅBN DØREN ELLERS BLIVER DER BLODBADS-SUPPE

Erhverv

PENGETANKEN BUGNER I LOLLANDS BANK

Guldborgsund

SUSSI: VI FYRER DEN AF PÅ DØLLE

Guldborgsund

STRID I FERIEBY: - VI HÅBER STADIG, AT FORNUFTEN SEJRER

112

- JEG GEMTE MIN SØSTER I EN MÅNED ELLER MERE

lolland

KVINDERNE UD PÅ GADERNE

Nordfalster

Sjette besøg på galleri

Guldborgsund

LANG NÆSE TIL DØLLE: FÅR NEJ TIL STORT ØNSKE

112

DØMT MORDER OVERFALDET I FÆNGSLET

Guldborgsund

UNIKT FUND: VAR VED AT RYGE TIL GENBRUG

112

SÅ POSE MED PULVER: SÅ KOM POLITIET PÅ BANEN

112

FRUSTRERET FRISØR: - DET ER SKRÆMMENDE

Guldborgsund

DANS I REGNEN OG VÅGN OM NATTEN: DØLLE-MUSIK OFFENTLIGGJORT

Guldborgsund

NU SKER DET ENDELIG

112

VANVITTIG MAND MED MOTORSAV: TRUEDE MED BLODBAD

Erhverv

- DER VIL KOMME FLERE BRUGSLUKNINGER I ÅR

112

GENEREDE BOLIGKVARTER: SÅ RYKKEDE POLITIET UD

112

GRUSOMME ANKLAGER MOD LOKAL MAND

Lokal nyt

NY PLAN: VIL GENANVENDE 80 PROCENT PLASTAFFALD INDEN 2030

112

HUN BLEV OPDAGET: FORSØGTE AT SNYDE I SCAN SELV

Annonce
Annonce
112

UERSTATTELIG BOG STJÅLET UNDER INDBRUD: - DET ER JO SINDSSYGT!

Ugeavisen Guldborgsund

FORENING MED VOKSEVÆRK KLAR TIL SOMMERSÆSON

Indland

FORUDSER TRIST NYT OM SUNDHEDSSEKTOREN

Erhverv

DEN STIGER FOR FJERDE MÅNED I TRÆK

Ugeavisen Lolland

BURGER&BAR PÅ VIN&BRØD

112

BRAND I VÆRKSTED UDVIKLEDE KRAFTIG RØG

112

ANHOLDT PÅ LOLLAND: VÆRDIER FOR 11 MILLIONER BESLAGLAGT I KÆMPE HASHSAG

112

KOKAIN-KONTROL: SÅ MEGET GEMTE HAN

112

BRUGTE ET TON KATTEGRUS: OLIEUDSLIP SKYLDTES INDBRUD

112

BRAND I LADE: - VI FORVENTER AT VI SKAL DERUD IGEN

Lolland

TYSK PAR ÅBNER VANDCENTER

112

GJORDE GÅGADE TIL RACERBANE

112

SKØD TO GANGE MED PISTOL: NU ER HAN VARETÆGTSFÆNGSLET

112

SIRENE PÅ TELEFONEN: DET SKAL DU GØRE