GEDESBY: Et forslag om at stille vindmøller op ud for Sydfalsters kyst lever i bedste velgående.
Flere placeringer er i spil, heriblandt ud for Gedesby Strand, som ifølge European Energy nu er den foretrukne placering.
Hidtil har der været talt om mulighed for møller ind til 4,5 kilometer fra kysten.
Ifølge energivirksomheden arbejdes der i øjeblikket med cirka 7 kilometer til kysten, men European Energy indskærper, at det er et oplæg og ikke en endelig beslutning, da forundersøgelserne skal afklare den mest optimale placering.
Projektet er faldet i statens Åben Dør-ordning, og Guldborgsund Kommune har vetoret i sagen. Den ønsker man ifølge bilagsmateriale til økonomiudvalgsmøde 6. februar ikke at gøre brug af.
Næste skridt er Guldborgsund Kommunes høringssvar til European Energys projekt. Det skal falde i slutningen af februar måned.
God vindressource
I mellemtiden har Grundejerforeningen Gedesby Østre Strand udtrykt sin skepsis overfor projektet. Det handler for eksempel om lyspåvirkning, fugletrækket og den ubrudte horisontlinje.
- De kommer til at kunne ses. Det kan vi ikke ændre på, men der er en virkelig god vindressource på stedet, og det er muligt at etablere et projekt, der er indenfor gældende lovgivning, siger Andreas Karhula Lauridsen, chef for offshore projekter i European Energy.
Andreas Karhula Lauridsen, European EnergyDe kommer til at kunne ses. Det kan vi ikke ændre på.
Flere borgere rejser spørgsmålet, om de ikke kan komme længere fra land?
- Det kan de ikke, fordi staten har reserveret et områd,e og endnu længere ude er der også planer om møller. Det er simpelthen, fordi der skal bygges så meget, hvis vi skal gøre noget ved klimakrisen, siger han.
Den mørke nat
I forhold til den mørke nattehimmel er det, ifølge Andreas Karhula Lauridsen, et spørgsmål om lovgivning, at der er rødt lys på toppen af vindmøllerne.
- Men vi har et projekt med tre møller på hver 256 meter fire kilometer fra Frederikshavn, som er politisk vedtaget. Her har vi fået besked på at gøre det teknisk muligt at slukke for lyset, da det kan blive aktuelt. Det skal blot godkendes af myndighederne, men det har man for eksempel gjort i et projekt, der står på Vesterhavet, siger han.
Bedre for fugle
Fugletrækket er noget af det, en forundersøgelsestilladelse skal gøre European Energy klogere på.
- Det er et fokusområde, for vi er klar over, at der er et flot fugletræk her. Umiddelbart tyder det på, at vi bedre varetager fuglenes interesser ved at stille vindmøllerne ved Gedesby end ved Gedser, fordi de ikke går så meget ned ved Gedesby som ved Gedser.
På grund af den hastige udvikling af vindmøller kan Andreas Karhula Lauridsen ikke blive mere specifik på størrelsen af møller. Det fastlægges senere i forløbet. Mest realistisk mener han dog, det er, at møllerne bliver omkring 250 meter høje. Hvis altså de kommer.
Fakta om Guldborgsund Havmøllepark
- Hvis projektet kan gennemføres forventer European Energy, at de 20-33 møller vil kunne blive opsat i 2028/2029 og at de kan producere det, der svarer til 330.000 - 550.000 danske husstandes el-forbrug.
- European Energy har opfordret Guldborgsund Kommune til at indtræde som medejer af projektet.
- Gedser Havn forventes af blive servicehavn med blivende arbejdspladser.
- European Energy har søgt om en forundersøgelsestilladelse, hvor miljøkonsekvenserne skal afklares. I denne fase vil offentligheden blive inddraget ved en høringsfase.
- Hvis projektet kommer til, at der søges etableringstilladelse, vil endnu en høringsfase komme i spil.