Annonce
Jorden er giftig

6: En krone budt på tvangsauktion

Svend-Aage og Vivians behov for at komme af med Strædet 1 blev kun endnu mere presserende, da de efter naboklager i løbet af 2017 blev kontaktet af Lolland Kommune med besked om, de skulle sikre ejendommen. Foto: Jan Knudsen

- Vi fik at vide, at hvis nogen kom til skade på vores grund, så var det vores ansvar, fortæller Svend-Aage

AFSNIT 6: Svend-Aage og Vivian ville af med Strædet 1, om det så skulle ske med et tab på et tvangsauktion.

De havde håbet, at deres ubetalte terminer til Finanshuset Farsø ville få pantebrevsfirmaet til at tage ejendommen tilbage, men de ubetalte afdrag røg i stedet til inkasso 5. oktober 2015 og sendte dem i RKI 16. februar 2016. Dernæst var håbet, at ubetalte regninger til TopDanmark Forsikring ville udløse en tvangsauktion. Den nåede også at blive berammet til 8. februar 2017, men blev, af TopDanmark Forsikring selv, standset og aflyst på grund af forureningen.

Svend-Aage havde ellers lavet forarbejdet og sikret, at der var en interesseret køber, hvilket han også havde orienteret Lolland Kommune om. Denne køber påtænkte at lægge en fiberdug og stabilgrus på grunden og anvende den til opbevaring af brænde og maskiner.

I stedet opsagde TopDanmark Forsikring brandforsikringen. Så nu stod Svend-Aage og Vivian ganske uden beskyttelse af den resterende værdi af deres ejendom på Strædet 1, hvis bygningerne brændte.

I Lolland Kommune, som lige fra den første kontakt 5. januar 2015, løbende fulgte sagen, blev den interne mailkorrespondance mellem blandt andre en miljøsagsbehandler og en boligkonsulent nu flittig. Flere overvejelser var oppe at vende slut 2016 og start 2017. Det viser vendinger fra mailene, som: "det er bedst, vi holder os fra den" og "den spøger stadig lidt denne her ejendom" og "vi vil ikke købe ejendommen men kunne godt tænke os at tilbyde ejer en frivillig nedrivning".

Lolland Kommune ønskede tilsyneladende at blive en øjebæ kvit. Men med en forurenet grund var der selvsagt en række forhold, som krævede afdækning.

Svend-Aage og Vivians behov for at komme af med Strædet 1 blev kun endnu mere presserende, da de efter naboklager i løbet af 2017 blev kontaktet af Lolland Kommune med besked om, at de skulle sikre ejendommen.

- Vi fik at vide, at hvis nogen kom til skade på vores grund, så var det vores ansvar, fortæller Svend-Aage.

Beskeden lød på et muligt krav om et 180 centimeter hegn langs hele matriklen ud mod vejen. Det kunne Svend-Aage hverken finde pengene til eller overskue at lave. Men gjorde han det ikke, kunne kommunen lade et hegn opføre på hans regning.

- Det har jeg sateme ikke råd tid, husker Svend-Aage, at han udbrød.

- Men jeg fik så aftalt med medarbejderen fra Lolland Kommune, at hvis jeg lavede et skilt med ordene "Fare - Ingen adgang" og satte et trådhegn op, så var det acceptabelt til en start.

Efter også denne bekymring føjede sig til de øvrige, tog Svend-Aage og Vivian en beslutning. De valgte at stoppe med at betale for renovation og ejendomsskat.

- Vi måtte simpelthen sørge for at få ejendommen på tvang, fortæller Svend-Aage.

Det var deres eneste mulighed for at slippe for ansvaret for den forurenede grund, vurderede de. Det var også, hvad samtlige af de efterhånden ganske mange advokater, de havde konsulteret, havde ladet dem vide.

Gæld hos Skat ville med sikkerhed udløse en tvangsauktion. Men Svend-Aage havde kviet sig ved tanken, da han ikke ville ligge de offentlig kasser til last.

Svend-Aage og Vivian røg nu igen i RKI, hvorefter Skat for ubetalte 2.281,47 kroner 31. oktober 2017 varslede Strædet 1 på tvangsauktion. Et sølle beløb holdt op imod de flere hundrede tusinder, som Svend-Aage og Vivian risikerede at miste. 11. juli 2018 blev ejendommen endelig begæret på tvangsauktion af Skat.

Svend-Aage var forhåbningsfuld, især fordi han vidste, at en køber, der denne gang ønskede at inddrage grunden til landbrugsareal, havde henvendt sig til kommunen for at blive klogere på udgifterne i forbindelse med krav til oprensnings af jorden. Første gang i juni 2018 og anden gang 9. juli 2018, hvor der blev truffet aftale om, at han kunne afhente et print af kortlægningen af forureningen.

9. juli 2018 fik Svend-Aage samtidig et brev i e-boks fra Lolland Kommune, hvor der stod, at kommunens teknik- og miljømyndighed ønskede at foretage yderligere undersøgelser på grunden ved en besigtigelse 6. november 2018.

Så til tvangsauktionen 11. juli i i Retten i Nykøbing Falster kom ingen bud. Det gjorde Svend-Aage gal. Han følte sig sikker på, at udsigten til yderligere undersøgelser havde skræmt køber væk.

- Jeg tænkte, at det kunne ikke være rigtigt, at to uskyldige mennesker skulle hænge på det her. Nu måtte kommunen fandeme gøre noget for at hjælpe os.

I sin desperation ringede han til en medarbejder i Lolland Kommune, og så flejnede han fuldstændig ud. Han kaldte kommunens medarbejder grimme ting, truede, forlangte råbende at så måtte kommunen købe Strædet 1.

- Jeg havde jo læst at vores borgmester (Holger Schou Rasmussen, red.) tidligere havde tilbudt en million for nogle ejendomme inde i Nakskov (Havnegade, red.), men os ville han ikke hjælpe. Hvorfor ikke det? Når han gerne ville af med øjebæerne i kommunen. Det kunne jo ikke være på grund af forureningen, for den ville Region Sjælland jo tage sig af.

Men Svend-Aage kunne ikke få svar på, om kommunen ville byde til 2. auktion. Det kunne afholde andre fra byde, lød det fra medarbejderen i telefonen.

- Undskyld, det er ikke dig, jeg er sur på, det er hele situationen, erindrer Svend-Aage så at sige.

Efter opkaldet meddelte Svend-Aage, Vivian, at hvis ikke kommunen hakkede til på 2. aktion, så ville han lave en protestaktion i rundkørslen i Maribo.

- Så var jeg klar til at sætte mig med et skilt omkring halsen, hvor der stod: "Lad være med at købe en ejendom på Lolland, for kommunen modarbejder en, hvis der bliver konstateret forurening, og du står med problemet helt alene, det har vi gjort".

I den interne korrespondance i Lolland Kommune lød det blandt andet derefter, at: "Normalt opkøber vi ikke ejendomme, hvor grunden er forurenet, men denne ejendom fremstår sundhedsfarlig og skæmmende, vi overvejer derfor, om kommunen undtagelsesvist skal afgive bud på 2. auktion, blot for at rive ejendommen ned...". Der efterspurgtes derfor en vurdering af, hvilke krav der ville blive stillet til nedrivning af ejendommen og oprensning af grunden.

Dog næppe på grund af Svend-Aages ophidselse, men snarere som en udløber af mange og lange overvejelser.

15. august 2018 kom 2. tvangsauktion. Med sig til støtte havde Svend-Aage sin storebror.

- Er der nogen, der ønsker at byde, husker Svend-Aage, at der blev spurgt.

Så blev der total tavshed.

- Jeg tænkte, nu håber jeg, at der er en fra Lolland Kommune, der siger noget lige om lidt.

Han vidste ikke, om nogen af de tilstedeværende var fra kommunen.

- Pludselig var der en nede bagerst til venstre, som sagde: "Jeg byder en krone på vegne af Lolland Kommune".

- Så kiggede jeg over, og tænkte: En krone! Men dernæst: Lad dem tage den nu. Du orker ikke mere, og så må vi sgu' finde ud af en løsning på den gæld, der kommer ud af det.

Men så for en djævel i ham.

Læs første afsnit af serien: En drøm om et lille hus med jord til


Læs andet afsnit af serien: Et uforklarligt sammenbrud i kartoffelbedet

Læs tredje afsnit af serien: Et oprivende opkald om fund af dioxiner

Læs fjerde afsnit i serien: En trængt økonomi på kviklån


Læs femte afsnit i serien: En forurening værre end ventet

- Vi vil gerne advare andre: Pas på! Lad være med at købe en ejendom på "tvangsauktions lignende" vilkår. Foto: Jan Knudsen
Strædet 1, som det så ud, da Svend-Aage og Vivian købte ejendommen i 2012. Foto: Privat
Lolland Kommune oplyste Svend-Aage og Vivian om, at de havde pligt til at sikre ejendommen. Svend-Aage satte derfor et trådhegn op, som han byggede af forhåndenværende materialer, palletræ og vire. Det skulle gøres billigt, for pengene var små. Foto: Rikke Folm Berg
Svend-Aage satte et skilt op for at advare folk mod at færdes på ejendommen. Mest på grund af forureningen, men også fordi ejendomme havde fået "nærmest ruinlignende karakter", som der stod i salgsopstillingen til tvangsauktionen. Foto: Rikke Folm Berg

Folketidende har, udover mange timers interview med Svend-Aage og Vivian Lindahl, benyttet sig af følgende skriftlige materiale for at kunne skrive artikelserien "Jorden er giftig":
Salgsopstillingen fra EDC fra købet af Strædet 1. Breve og mailkorrespondance mellem Svend-Aage og Vivian Lindahl og henholdsvis Region Sjælland, Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen, Farsø A/S, RKI, TopDanmark samt en række advokater. Aktindsigt i al korrespondance og samtlige akter i sagen i Lolland Kommune. Sagsakter fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Udskrifter af dombogen fra Retten i Nykøbing Falster. Uddrag af Svend-Aage og Vivian Lindahls sygejournaler.
Artikelserien er Svend-Aage og Vivan Lindahl beretning. Den giver deres oplevelse af forløbet, men underbygget af omtalte skriftlige kilder, der har dannet grundlag for at genskabe det hændelsesforløb, som tog sin begyndelse i 2012.

Annonce
Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

112

Midterrabat i flammer: Snarrådige bilister slukkede brand

112

37 taget i fartkontroller

Erhverv

Landmændene spejder stadig efter regn

Politik

Regeringen vil stoppe sprøjtemidler ved drikkevandsboringer

112

Brandvæsnet om tørken: Vi vurderer tingenes tilstand løbende

112

Det kostede bilen: Tredje gang var ikke lykkens gang

Sport

Hjulmand forlænger kontrakt og fortsætter som landstræner

Lokal iværksætter hædret

Prisvinderen Louise bør du kende

Femø

Skyhøje renter på leasing: - Kunne bruge pengene på skoler og ældrepleje

Rødbyhavn-bortførslen

Vendt tilbage til Frankrig: - Hendes mor har ikke levet i to dage

Lokal nyt

Revykøbing bliver til TV-serie

Rødbyhavn-bortførslen

Bortført 10-årig genforenet med familie

Lolland

- Landbrug, jagt og dyr er min spidskompetence

Annonce
Guldborgsund

Vejtræ pløjet ned: Trafikuheld i høj fart

Lolland

Skoler kan være i problemer: - Det er stærkt bekymrende

Lokal nyt

Runes tennisdrama: Forrygende femsætssejr i Paris

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

lolland

Kongen og hans ganger skuer nu igen ud over Torvet

Ugeavisen Guldborgsund

Nu kan man komme i form i Systofte

Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Indland

Båd eksploderede under tankning i Rungsted Havn

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

Annonce
Annonce
112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

Ugeavisen Guldborgsund

Kan NFH fremtvinge et tredje bronzeopgør?

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det