Annonce
Jorden er giftig

6: En krone budt på tvangsauktion

Svend-Aage og Vivians behov for at komme af med Strædet 1 blev kun endnu mere presserende, da de efter naboklager i løbet af 2017 blev kontaktet af Lolland Kommune med besked om, de skulle sikre ejendommen. Foto: Jan Knudsen

- Vi fik at vide, at hvis nogen kom til skade på vores grund, så var det vores ansvar, fortæller Svend-Aage

AFSNIT 6: Svend-Aage og Vivian ville af med Strædet 1, om det så skulle ske med et tab på et tvangsauktion.

De havde håbet, at deres ubetalte terminer til Finanshuset Farsø ville få pantebrevsfirmaet til at tage ejendommen tilbage, men de ubetalte afdrag røg i stedet til inkasso 5. oktober 2015 og sendte dem i RKI 16. februar 2016. Dernæst var håbet, at ubetalte regninger til TopDanmark Forsikring ville udløse en tvangsauktion. Den nåede også at blive berammet til 8. februar 2017, men blev, af TopDanmark Forsikring selv, standset og aflyst på grund af forureningen.

Svend-Aage havde ellers lavet forarbejdet og sikret, at der var en interesseret køber, hvilket han også havde orienteret Lolland Kommune om. Denne køber påtænkte at lægge en fiberdug og stabilgrus på grunden og anvende den til opbevaring af brænde og maskiner.

I stedet opsagde TopDanmark Forsikring brandforsikringen. Så nu stod Svend-Aage og Vivian ganske uden beskyttelse af den resterende værdi af deres ejendom på Strædet 1, hvis bygningerne brændte.

I Lolland Kommune, som lige fra den første kontakt 5. januar 2015, løbende fulgte sagen, blev den interne mailkorrespondance mellem blandt andre en miljøsagsbehandler og en boligkonsulent nu flittig. Flere overvejelser var oppe at vende slut 2016 og start 2017. Det viser vendinger fra mailene, som: "det er bedst, vi holder os fra den" og "den spøger stadig lidt denne her ejendom" og "vi vil ikke købe ejendommen men kunne godt tænke os at tilbyde ejer en frivillig nedrivning".

Lolland Kommune ønskede tilsyneladende at blive en øjebæ kvit. Men med en forurenet grund var der selvsagt en række forhold, som krævede afdækning.

Svend-Aage og Vivians behov for at komme af med Strædet 1 blev kun endnu mere presserende, da de efter naboklager i løbet af 2017 blev kontaktet af Lolland Kommune med besked om, at de skulle sikre ejendommen.

- Vi fik at vide, at hvis nogen kom til skade på vores grund, så var det vores ansvar, fortæller Svend-Aage.

Beskeden lød på et muligt krav om et 180 centimeter hegn langs hele matriklen ud mod vejen. Det kunne Svend-Aage hverken finde pengene til eller overskue at lave. Men gjorde han det ikke, kunne kommunen lade et hegn opføre på hans regning.

- Det har jeg sateme ikke råd tid, husker Svend-Aage, at han udbrød.

- Men jeg fik så aftalt med medarbejderen fra Lolland Kommune, at hvis jeg lavede et skilt med ordene "Fare - Ingen adgang" og satte et trådhegn op, så var det acceptabelt til en start.

Efter også denne bekymring føjede sig til de øvrige, tog Svend-Aage og Vivian en beslutning. De valgte at stoppe med at betale for renovation og ejendomsskat.

- Vi måtte simpelthen sørge for at få ejendommen på tvang, fortæller Svend-Aage.

Det var deres eneste mulighed for at slippe for ansvaret for den forurenede grund, vurderede de. Det var også, hvad samtlige af de efterhånden ganske mange advokater, de havde konsulteret, havde ladet dem vide.

Gæld hos Skat ville med sikkerhed udløse en tvangsauktion. Men Svend-Aage havde kviet sig ved tanken, da han ikke ville ligge de offentlig kasser til last.

Svend-Aage og Vivian røg nu igen i RKI, hvorefter Skat for ubetalte 2.281,47 kroner 31. oktober 2017 varslede Strædet 1 på tvangsauktion. Et sølle beløb holdt op imod de flere hundrede tusinder, som Svend-Aage og Vivian risikerede at miste. 11. juli 2018 blev ejendommen endelig begæret på tvangsauktion af Skat.

Svend-Aage var forhåbningsfuld, især fordi han vidste, at en køber, der denne gang ønskede at inddrage grunden til landbrugsareal, havde henvendt sig til kommunen for at blive klogere på udgifterne i forbindelse med krav til oprensnings af jorden. Første gang i juni 2018 og anden gang 9. juli 2018, hvor der blev truffet aftale om, at han kunne afhente et print af kortlægningen af forureningen.

9. juli 2018 fik Svend-Aage samtidig et brev i e-boks fra Lolland Kommune, hvor der stod, at kommunens teknik- og miljømyndighed ønskede at foretage yderligere undersøgelser på grunden ved en besigtigelse 6. november 2018.

Så til tvangsauktionen 11. juli i i Retten i Nykøbing Falster kom ingen bud. Det gjorde Svend-Aage gal. Han følte sig sikker på, at udsigten til yderligere undersøgelser havde skræmt køber væk.

- Jeg tænkte, at det kunne ikke være rigtigt, at to uskyldige mennesker skulle hænge på det her. Nu måtte kommunen fandeme gøre noget for at hjælpe os.

I sin desperation ringede han til en medarbejder i Lolland Kommune, og så flejnede han fuldstændig ud. Han kaldte kommunens medarbejder grimme ting, truede, forlangte råbende at så måtte kommunen købe Strædet 1.

- Jeg havde jo læst at vores borgmester (Holger Schou Rasmussen, red.) tidligere havde tilbudt en million for nogle ejendomme inde i Nakskov (Havnegade, red.), men os ville han ikke hjælpe. Hvorfor ikke det? Når han gerne ville af med øjebæerne i kommunen. Det kunne jo ikke være på grund af forureningen, for den ville Region Sjælland jo tage sig af.

Men Svend-Aage kunne ikke få svar på, om kommunen ville byde til 2. auktion. Det kunne afholde andre fra byde, lød det fra medarbejderen i telefonen.

- Undskyld, det er ikke dig, jeg er sur på, det er hele situationen, erindrer Svend-Aage så at sige.

Efter opkaldet meddelte Svend-Aage, Vivian, at hvis ikke kommunen hakkede til på 2. aktion, så ville han lave en protestaktion i rundkørslen i Maribo.

- Så var jeg klar til at sætte mig med et skilt omkring halsen, hvor der stod: "Lad være med at købe en ejendom på Lolland, for kommunen modarbejder en, hvis der bliver konstateret forurening, og du står med problemet helt alene, det har vi gjort".

I den interne korrespondance i Lolland Kommune lød det blandt andet derefter, at: "Normalt opkøber vi ikke ejendomme, hvor grunden er forurenet, men denne ejendom fremstår sundhedsfarlig og skæmmende, vi overvejer derfor, om kommunen undtagelsesvist skal afgive bud på 2. auktion, blot for at rive ejendommen ned...". Der efterspurgtes derfor en vurdering af, hvilke krav der ville blive stillet til nedrivning af ejendommen og oprensning af grunden.

Dog næppe på grund af Svend-Aages ophidselse, men snarere som en udløber af mange og lange overvejelser.

15. august 2018 kom 2. tvangsauktion. Med sig til støtte havde Svend-Aage sin storebror.

- Er der nogen, der ønsker at byde, husker Svend-Aage, at der blev spurgt.

Så blev der total tavshed.

- Jeg tænkte, nu håber jeg, at der er en fra Lolland Kommune, der siger noget lige om lidt.

Han vidste ikke, om nogen af de tilstedeværende var fra kommunen.

- Pludselig var der en nede bagerst til venstre, som sagde: "Jeg byder en krone på vegne af Lolland Kommune".

- Så kiggede jeg over, og tænkte: En krone! Men dernæst: Lad dem tage den nu. Du orker ikke mere, og så må vi sgu' finde ud af en løsning på den gæld, der kommer ud af det.

Men så for en djævel i ham.

Læs første afsnit af serien: En drøm om et lille hus med jord til


Læs andet afsnit af serien: Et uforklarligt sammenbrud i kartoffelbedet

Læs tredje afsnit af serien: Et oprivende opkald om fund af dioxiner

Læs fjerde afsnit i serien: En trængt økonomi på kviklån


Læs femte afsnit i serien: En forurening værre end ventet

- Vi vil gerne advare andre: Pas på! Lad være med at købe en ejendom på "tvangsauktions lignende" vilkår. Foto: Jan Knudsen
Strædet 1, som det så ud, da Svend-Aage og Vivian købte ejendommen i 2012. Foto: Privat
Lolland Kommune oplyste Svend-Aage og Vivian om, at de havde pligt til at sikre ejendommen. Svend-Aage satte derfor et trådhegn op, som han byggede af forhåndenværende materialer, palletræ og vire. Det skulle gøres billigt, for pengene var små. Foto: Rikke Folm Berg
Svend-Aage satte et skilt op for at advare folk mod at færdes på ejendommen. Mest på grund af forureningen, men også fordi ejendomme havde fået "nærmest ruinlignende karakter", som der stod i salgsopstillingen til tvangsauktionen. Foto: Rikke Folm Berg

Folketidende har, udover mange timers interview med Svend-Aage og Vivian Lindahl, benyttet sig af følgende skriftlige materiale for at kunne skrive artikelserien "Jorden er giftig":
Salgsopstillingen fra EDC fra købet af Strædet 1. Breve og mailkorrespondance mellem Svend-Aage og Vivian Lindahl og henholdsvis Region Sjælland, Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen, Farsø A/S, RKI, TopDanmark samt en række advokater. Aktindsigt i al korrespondance og samtlige akter i sagen i Lolland Kommune. Sagsakter fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Udskrifter af dombogen fra Retten i Nykøbing Falster. Uddrag af Svend-Aage og Vivian Lindahls sygejournaler.
Artikelserien er Svend-Aage og Vivan Lindahl beretning. Den giver deres oplevelse af forløbet, men underbygget af omtalte skriftlige kilder, der har dannet grundlag for at genskabe det hændelsesforløb, som tog sin begyndelse i 2012.

  • Svend-Aage og Vivians behov for at komme af med Strædet 1 blev kun endnu mere presserende, da de efter naboklager i løbet af 2017 blev kontaktet af Lolland Kommune med besked om, de skulle sikre ejendommen. Foto: Jan Knudsen
  • - Vi vil gerne advare andre: Pas på! Lad være med at købe en ejendom på "tvangsauktions lignende" vilkår. Foto: Jan Knudsen
  • Strædet 1, som det så ud, da Svend-Aage og Vivian købte ejendommen i 2012. Foto: Privat
  • Lolland Kommune oplyste Svend-Aage og Vivian om, at de havde pligt til at sikre ejendommen. Svend-Aage satte derfor et trådhegn op, som han byggede af forhåndenværende materialer, palletræ og vire. Det skulle gøres billigt, for pengene var små. Foto: Rikke Folm Berg
  • Svend-Aage satte et skilt op for at advare folk mod at færdes på ejendommen. Mest på grund af forureningen, men også fordi ejendomme havde fået "nærmest ruinlignende karakter", som der stod i salgsopstillingen til tvangsauktionen. Foto: Rikke Folm Berg
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai endte i stofmisbrug: Nu går han Danmark rundt baglæns af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan