Annonce
Landbrug

Danmark viser resten af Europa på vej

Direktør Britta Riis fra Dyrenes Beskyttelse var med, da fødevareminister Mogens Jensen tog hul på det nye elefantanlæg. Her lytter de, sammen med det lokale folketingsmedlem Kasper Roug, til chefzoolog Rasmus Nielsen, der fortæller om elefantanlægget. Foto: Jan Knudsen

For Dyrenes Beskyttelse var det første spadestik kulminationen på halvandet års hårdt arbejde.

Luften er tung af regn, da fødevareminister Mogens Jensen en mandag eftermiddag i begyndelsen af januar ankommer til Knuthenborg Safaripark. Både ministeren og de mange fremmødte skutter sig i januarkulden, da de kommer ud af de varme biler, men en enkelt stråler som en sol. Det er som om, hun egenhændigt forsøger at trænge vinteren bort og byde sommeren velkommen.

Dagen er nemlig lidt af en festdag for Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse. Halvandet års hårdt arbejde med at sikre en fremtid udenfor manegen for Danmarks fire cirkuselefanter er nu synligt på rette vej.

Gennem mange år har organisationen arbejdet for at få forbudt vilde dyr i cirkus, hvilket lykkes, når et nyt lovforslag bliver behandlet senere på året. Forslaget har opbakning fra alle Folketingets partier og bør altså være en formssag.

Med et forslag ude i horisonten var der fare for, at Cirkus Trapez og Cirkus Arena ville sælge de fire sidste danske cirkuselefanter til udlandet, og derfor gik Dyrenes Beskyttelse sammen med Knuthenborg Safaripark om det projekt, som nu nærmer sig en realisering.

- Vi er virkelig lykkelige over, at det er lykkes. Det har været en lang proces, og der har været mange op- og nedture undervejs, slår en storsmilende Britta Riis fast, for nedturene til trods, så sejrede dyrevelfærden.

I Dyrenes Beskyttelse vil man bruge modellen fra Lolland til at vise andre lande i Europa, at man sagtens kan give passe godt på Europas cirkuselefanter, når de bliver pensionerede. Foto: Claus Hansen

Eksport til Europa

I alt 27 lande i verden har foreløbig lavet love, der forbyder vilde dyr at optræde i cirkus, og når Danmark bliver nummer 28, er elefantanlægget i Knuthenborg Safaripark med til at skyde landet helt op i førerfeltet.

Gennem hele Europa blæser der nye vinde, og dyrevelfærd står højere og højere på landenes dagsordener. Det vil Dyrenes Beskyttelse forsøge at støtte op om, når projektet i Knuthenborg er på plads.

- Vi vil gerne bruge dette anlæg til at vise, hvordan man kan bygge et anlæg til pensionerede cirkuselefanter, hvor de virkelig kommer til at have det godt. Derfor vil vi gerne eksportere modellen ud over Danmarks grænser og hjælpe flere dyr, forklarer Britta Riis.

Det handler ikke kun om at stille pladsen til rådighed, men også om at skabe et sted, der kan udfordre elefanterne. I Knuthenborg vil Skovridersletten blive tilført masser af ting, som elefanterne kan bruge til at stimulere deres intelligens. Blandt andet bliver der lavet et stort vådområde, som fødevareministeren har taget først skovlfuld jord til. Det vil forandre sig i takt med det lollandske vejr og dermed være en konstant udfordring for de fire cirkuselefanter.

Annonce

Kniber med pladsen

Sådanne tiltag er med til at gøre det lollandske elefantanlæg unikt, og det er de idéer, som måske kan inspirere resten af Europa.

- Hvis man eksempelvis kigger på Italien - og alle de cirkuselefanter, der er i det land, alle skulle have kæmpeområder, så ville det slet ikke kunne lade sig gøre. Kan man til gengæld indrette dette område, så elefanterne har det godt, så vil det kunne få betydning på europæisk niveau.

Arbejdet med at sikre et generelt forbud mod vilde dyr i cirkus foregår fra Dyrenes Beskyttelse gennem organisationen Eurogroup for animals, og her er arbejdet rettet direkte mod EU.

- Når disse forbud kommer, bliver man nødt til at finde ud af, hvad der skal ske med elefanterne. Skrækscenariet er, at de bliver solgt til Kina, Rusland eller Afrika for den sags skyld og lever videre i nye cirkusser, konkluderer direktøren i Dyrenes Beskyttelse.

Annonce

Opbakning fra danskerne

At projektet med de danske cirkuselefanter er lykkedes skyldes ikke mindst en stor folkelig opbakning. Tidligt i processen stod det klart, at danskerne ønskede elefanterne ud af cirkus.

For Britta Riis er det blevet mere tydeligt, at danskerne har taget et opgør med de vilde dyr som en del af underholdningsindustrien.

- Efter, vi er begyndt at arbejde med projektet her, har jeg hørt mange sige, at de ikke kommer i cirkus, fordi de ikke bryder sig om at se elefanterne optræde.

Sådan har det dog ikke været altid.

- Hvis du kigger otte år tilbage, så tror jeg ikke, folk var klar til et forbud, men det er de nu, slår Britta Riis fast.

Annonce

Et helt rigtigt anlæg

I stedet for at se elefanterne lave kunster i et cirkustelt vil man kunne nyde dem i Knuthenborg Safaripark i fremtiden. Og den oplevelse tror Dyrenes Beskyttelses direktør meget mere på.

- Det fine ved Knuthenborg er, at man som sådan ikke udstiller dyrene. De kommer selv til at vælge, om de vil ses. Hvis ikke, går de bare et andet sted hen. Det er det dejlige ved det her anlæg, som virkelig er "state of the art".

I Dyrenes Beskyttelse er man nemlig også opmærksomme på, at nogle af kollegerne til Knuthenborg Safaripark heller ikke er alt for gode.

- Der er mange zoologiske haver, hvor elefanterne ikke har den type faciliteter, som de bør have. Det drejer sig især om, at arealerne er for små, siger Britta Riis, der dog for nuværende ikke har fokus på den udfordring. Cirkus i Europa fylder alt rigeligt.

Annonce

188 parcelhusgrunde

Anlægget i Knuthenborg Safaripark kommer til at koste et tocifret millionbeløb og er blevet muliggjort med bidrag fra blandt andet QATO Fonden, Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

I første omgang drejer det sig om at skabe en over 2.000 kvadratmeter stor staldbygning, hvor elefanterne kommer til at have hjemme, indtil udeområdet er færdigt. Stalden bliver bygget, så elefanterne har masser af plads og slipper for menneskekontakt.

Udenfor bliver der bygget et anlæg, som har samme størrelse som 188 parcelhusgrunde. Området bliver fyldt op med forskellige miljøer, og elefanterne kan altså gøre næsten, hvad de har lyst til.

- Jeg er glad for, at vi får lavet et anlæg, hvor dyrevelfærden er fuldkommen i top. Det er simpelthen det bedste, og det er ren verdensklasse, siger Britta Riis.

Hun kan se frem til to års hårdt arbejde, inden elefanterne sætter fødderne på Lollandsk muld.

- Det har fyldt meget hos os, men det bliver en glædens dag, når vi først ser elefanter herude. Og til den tid har det været det hele værd.

Annonce
Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Annonce
Annonce
Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Guldborgsund

- JEG VAR HELT NEDE FOR BARE TO DAGE SIDEN

Lolland-Falster

KIG OP: I AFTEN KL. 20.49 SKER DET

Lolland

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Guldborgsund

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Indland

BRO LUKKER FLERE GANGE FOR TRAFIK

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

Sport

OPFORDRING FRA NFH-TRÆNER: - KOM OG HJÆLP OS

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT

Annonce
Sport

INGEN LØN: - DET ER EN MÆRKELIG SITUATION

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

Politik

MINKSAGEN: ANNULLERER ADVARSEL TIL DEPARTEMENTSCHEF

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

Sport

OVERVÆLDENDE INTERESSE: LÆKKERBISKEN MED STORE STJERNER

lolland

Sukkereventyret på Lolland og Falster

Ugeavisen Guldborgsund

NY KOSMETISK BEHANDLER I BYEN

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

112

VOLDSOMT SAMMENSTØD: TORPEDEREDE SKILTEVOGN

112

TOG TAXA FRA RØDBY: 14 MÆND DØMT I KÆMPE KOKAIN-SAG

Guldborgsund

SKOLEN I KOVENDING: VIL SE PÅ SAGEN IGEN

Indland

SÅ MANGE VIL HAVE NY VARMECHECK

Indland

VÆR OPMÆRKSOM: KAN GIVE ALVORLIG FORGIFTNING!

Politik

GØR FÆRGERNE BILLIGERE: FORMAND KLAR TIL FORHANDLING

Politik

DET VED VI OM FINANSLOVS-FORSLAG

112

BLEV STOPPET MED DESIGNERMØBLER: NU ER DE LØSLADT IGEN

Sport

NYT BOKSEBRAG PÅ DØLLE: KÆMPER OM TITLEN

Annonce
Annonce
112

HASH I FLÆSKESTEG: SÅ MEGET NARKO FANDT TOLDERNE

Ugeavisen Guldborgsund

Før der skal stemmes er der rundvisning i arenaen

Lolland

- DER KAN IKKE VÆRE PLADS TIL TO KØBMÆND HERUDE

Indland

VARSLER STRAMT FINANSLOVSFORSLAG FRA REGERINGEN

lolland

PETRI SPILLER PÅSKEN IND

112

REJSTE ULOVLIGT IND: NU SKAL HAN FOR RETTEN

Lolland

ENDNU EN TOPCHEF FIK ET GYLDENT HÅNDTRYK

Lolland

HER SKAL LØVERNE BO: BYGGER KÆMPE LØVEANLÆG

Lolland

TALLENE AFSLØRER: DET KAN DU FÅ FOR DE FYREDE CHEFERS FRATRÆDELSER

112

BRANDFOLK DRØNEDE TIL KYSTEN: KÆMPE TRANSFORMATORSKAB BRÆNDTE

Sport

FODBOLDKARRIEREN ER FORBI FOR TYSK FODBOLDSTJERNE

Sport

NFH PRYGLER KØBENHAVN I MÅLFEST

Lokal nyt

NY ADVARSEL: SPIS IKKE DETTE SLIK

Indland

BAKKER OP OM SKROTTET VURDERING: SKABER UNØDIGT PRES