Annonce
Landbrug

Den glemte kultururt

Peder hjælper hyppigt Marianne med opgaverne, men står også for at vedligeholde lokalerne. Foto: Jens Henrik Nybo

Kvan har vores forfædre brugt som en fast ingrediens i fødevarer og som medicin. I Grønland bruger man den stadig, og Marianne Bjerre ser gerne, at danskerne tager kvan til sig.

Næppe mange kender til urten kvan. Det gjorde Marianne Bjerre heller ikke, før hun stødte på den i forbindelse med en arbejdsopgave som fotograf i det sydlige Grønland.

I dag har hun et nært forhold til kvan samt andre urter, der gror livligt i Grønland, herunder grønlandsposten, sortebær og arktisk timian. I dag er kvan basis urt i hendes og kompagnonen, Maria Lundén, Kvann Kompagniet, som fremstiller en række spændende produkter.

Marianne Bjerre ejer 80 procent af virksomheden og Maria Lundén resten. Lidt paradoksalt er det, at de indfører de grønlandske urter, men at 85 procent af deres fremstillede produkter vender tilbage til Grønland, hvor deres varer sælges til turisterne i butikker og igennem turoperatører.

Men også flyselskabet, Air Greenland, som blandt andet giver passagererne en lille pose Kvanbrødsnacks, som er udviklet specielt til dem. Sortimentet består i dag af fire snapse, en gin, timianbolsjer, en te-blanding, kvanbrødsnacks, sirup og chutney samt en kvan-øl.

Øllet fremstilles på et mikrobryggeri i Holbæk, og alkoholen fremstilles på et brænderi på Randers-kanten, der producerer alkoholen fra hjemmedyrkede kartofler, som giver en blød smag. Marianne Bjerre satser i øvrigt på yderligere en gin på basis af de arktiske bær.

Duften af kvan er forførende dejlig. Foto: Jens Henrik Nybo

Fik idéen under fotooptagelser

Kvann Kompagniet hører hjemme på Rolandsgården ved landsbyen Knardrup nær Stenløse i Nordsjælland.

Her bor Marianne Bjerre og hendes mand Peder Schmidt. På en halv tønde land dyrker de faktisk selv kvan, som klarer sig fint på de noget sydligere breddegrader end i Grønland.

- Idéen til at anvende kvan fik jeg under en arbejdsrejse i det sydlige Grønland for henved 12 år siden, hvor jeg skulle fotografere for en turistorganisation. På turen vandrede jeg rigtig meget, og jeg bemærkede hurtigt de mange forskellige urter, der groede overalt. Jeg talte med nogle af fåreholderkonerne, som fortalte mig, hvorledes de bruger urterne, blandt andet kvanen, og dér tænkte jeg, at det kunne være interessant at se, om de kunne anvendes på en ny måde herhjemme. Efterfølgende dykkede jeg ned i historien bag kvanen, og erfarede, at den har været vidt udbredt herhjemme som kulturplante i tidligere tiders husholdning og som medicin, men som er blevet glemt for længst, fortæller Marianne Bjerre.

I nedskrevne aner helt tilbage i den tidlige middelalder er den nævnt af blandt andre cistercienser-munkene som en plante, der beskytter både mennesker og dyr mod sygdomme. I madlavningen anvendtes den som et sødemiddel sammen med sure rabarber eller spist med varm mælk. Også vikingerne brugte den som medicin under deres togter på havene for at undgå skørbug, pest og andre lidelser, idet den blandt andet indeholder store mængder C-vitamin.

Urterne ankommer fra Grønland i sådanne mindre sække. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

55 retter med kvan

I 2012 besluttede Marianne Bjerre sig for at skrive en kogebog med 55 opskrifter, hvori indgår kvan, og siden har hun og Maria Lundén samt indimellem også Mariannes mand, Peder, besøgt såvel det sydlige Grønland, men også længere mod nord Disko-øen, hvor den også gror, trods det barske arktiske klima.

I Grønland hedder den fjeldkvan, mens den herhjemme hedder strandkvan. Især de friske kvanstængler på Rolandsgården bliver til kvansirup og kvanchutney. Oppe i Grønland beskæftiger Kvann Kompagniet flere plukkere, som ad den vej får et godt job ud af det.

- Det er vigtigt for os, at vi har et godt tillidsforhold imellem os, og det mener jeg, vi har opnået, skønt der da er kulturforskelle. Fåreholderfamilierne skaber en udmærket biindtægt til deres husholdning ved at plukke kvan og andre urter. De lufttørrer kvanen, takket være det tørre klima. Derved skabes en optimal fin smag i urterne, fremfor at være igennem en kunstig tørringsproces. Og så er tørringsprocessen fuldstændig CO2-fri, fortæller Marianne Bjerre.

Marianne i færd med at påklistre etiketter på gin-flaskerne. Alle etiketter på deres produkter fortæller en lille historie. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Historien vigtig

For Marianne Bjerre handler det ikke alene om at producere varerne, men også at være med til at skabe en "spiselig kulturhistorie", som hun udtrykker det.

- Det er afgørende også at fortælle om kulturen bag kvan og de øvrige arktiske urter, og det gør vi meget ud af på labels og andre typer af medier. Vi er således også til stede på forskellige markeder, hvor det er oplagt at formidle historien. Det gælder eksempelvis på Esrum Klosters høstmarked, Food Market i Århus, og i København i Det Arktiske Hus på Nordlands Brygge og i Torvehallerne samt Madens Folkemøde på Engtofte Gods på Lolland. Kvan Kompagniet har ligeledes deltaget i et projekt sammen med Agrotech og Syddansk Universitet, som har foretaget analyser af de ingredienser, kvan indeholder med henblik på at udvikle nye produkter med den. Deres konklusion af analyserne viste, at kvan indeholder stoffer, som kan være relevante til lindring af lidelser som inkontinens, psoriasis og demens. Altså et videnskabeligt stempel på det, som man har vidst i mange århundreder.

Kvanen gror vildt med betagende udsigt til det arktiske landskab i baggrunden Foto: Privatfoto
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker at vækste

- Udfordringen er at få virksomheden til at vækste, at være mere aktiv på markedet og finde flere forhandlere i Danmark. Vi vil gerne i kontakt med detailhandelen, men samtidig bevare historien, så vores produkter ikke bliver anonyme. Vi handler i øjeblikket med oplagte steder, som i forvejen er historie-formidlende, herunder Zoologisk Museum, Botanisk Have, Frederiksværk Museerne og Knud Rasmussens Hus, der grønlandske huse i Århus og Ålborg, flere mindre specialforretninger og den grønlandske butik Inuitten på Amager, fortæller Marianne Bjerre.

I dag sælger de til henved 20 forhandlere i Grønland og lidt færre i Danmark. Marianne er 70 år og Peder 73, og de har begge kunnet kalde sig pensionister i nogle år, og med alderen in mente har tankerne om fremtiden for Kvann Kompagniet da også været oppe at vende nogle gange. Da ingen af deres børn har ytret interesse for at videreføre Kvann Kompagniet, er det deres håb, at virksomheden kan overtages af grønlandske ildsjæle, som kan tilføre den ny energi og en spændende forretningsprofil, så den fremtidssikres.

Et udsnit af nogle af Kvann Kompagniets produkter. Foto: Jens Henrik Nybo
Kvalitets-gin i smagfuld emballage. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Annonce
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Sport

Team Sydhavsøerne hentede ind - men for sent

Guldborgsund

Klar til at bygge Sundskolen færdig: - Det er et fantastisk projekt

112

Flere knytnæveslag i kvindes ansigt: 46-årig sigtet for vold

Jubilæum

- Det er med stor ydmyghed og æresfrygt

Jubilæum

Borgmester til jubilæumsfest: - Jeg ved ikke, om jeg har været vred, men

Kulturdag

Se billederne: Cirkuskoncert overvandt regnen

112

Efter alvorlig ulykke: Deres tilstand er stadig uvis

Guldborgsund

Søger på Falster: Skal du være med i DR's nye julekalender?

112

36 taget i fartkontroller

112

Voldsomt solouheld: - Han er ved bevidsthed

Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Femern

Omgivet af hegn: Her er ingen adgang for gæster udefra

Kultur

Middelaldercentret i "kritisk" situation

Jubilæumsfest

Jubilæumsfest på Torvet: - Det er da alligevel et par år siden

Sport

NFC-angriber følte sig snydt: - Der var rødt kort

112

Anholdt på hospital: 41-årig smadrede rude på politibil

Jubilæum

- Kvalitetsjournalistik vil der altid være behov for

Annonce
112

44 taget i fartkontroller

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Indland

Sommerstorm og skybrud gav sjældent set antal vejrskader

Lokal nyt

Hør eller genhør: Danmarks Radio rykkede ind på Folketidende

Sport

NFC solgte sig dyrt mod superliga-profilerne

Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Ugeavisen Guldborgsund

Køb festivalbilletter til early bird pris

Sport

Fodbold-brag: 250 børn er klar til kamp

112

Voldsom ulykke: Tilskadekommen fløjet til Rigshospitalet

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

112

Lastbil-ulykke på motorvejen

Sport

Inkarneret AGF-fan: Sådan ender kampen

Sport

Her er NFC-spillerne, der skal levere sensationen

Lolland

Muse-problemer i lokalt supermarked: - Hundene kunne desværre ikke finde det dumme kræ

Politik

Skatteminister lover hurtigt svar på klager over grundvurderinger

jubilæum

Flyttede væk for 50 år siden: Tager på årlig roetur til Lolland

Lokal nyt

Region Sjælland får alvorlig kritik for adgang af persondata

Guldborgsund

Over 20 grader og sol: Populær badebro fjernes

Politik

Folketingsmedlemmer opfordres til at få styr på deres hunde

Ejendomsvurderinger

Skattevæsenet gjorde det med åbne øjne

Lolland

Borgmester glæder sig over brintprojekt

Erhverv

Tyv-starter kampagnen med én type roer

Annonce
Annonce
Lolland

Stoppet af politiet i aftenmørket: Hurtig knallert manglede både lys og bremser

Ugeavisen Guldborgsund

Fire misforståelser om pindsvin

Vejret

Sidste dag med sommerlige temperaturer

Indland

Tilfælde med kighoste er 10 gange højere end normalt

Ugeavisen Lolland

Guldsmedekurset indhentede Monica

Lolland

Vil investere milliardbeløb i brintanlæg på Lolland

112

Hurtig indsats reddede svin fra kraftig brand

Lolland

Bundbitter fisker: - Grødhoveder ødelægger vores fangst

Sport

NFH-træner slår fast:- Jeg vil ikke se en slasket indstilling

112

56 taget i fartkontroller

Indland

Energistyrelse: Energikrisen er ikke fortid

Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

Guldborgsund

Uniformer fylder gadebilledet: Forsvarets frivillige hyldes lokalt

Kultur

DR vil knække koden til Eurovision Song Contest: Nu skal vi i finalen