Annonce
Landbrug

Elever søger mad og kærlighed på efterskole

Holdet med Peter Anker (nummer fire fra højre) fra Storøhage Kartofler, som stillede aftenens udfordring. Foto: Privat

Fårevejle Efterskole har så stor succes med nyt fag, at der er lagt loft over antal elever. Holdet fik for nylig en udfordring: Lav en tre retter menu med lammefjordskartofler.

Fårevejle Efterskole oplever stor succes med valgfaget Mad & Kærlighed, som blev introduceret i dette skoleår og straks blev fuldtegnet med 20 elever. I det kommende skoleår bliver Mad & Kærlighed et linjefag, så antallet af undervisningstimer øges.

- Når vi nu ligger midt på Lammefjorden, er det oplagt, at vi fokuserer på mad og på lokale råvarer, siger forstander Frank Ørndrup Elzer:

- Derfor ansatte vi sidste år kok Lasse Hansen, som sammen med vores køkkenchef, Maiken Konge, står for undervisningen i det nye fag, men også for den daglige madlavning.

- Vi har valgt at satse ekstra på maden. Det skal være vores krymmel over for eleverne, at de får ekstra god mad hver dag. Vi bruger cirka fem kroner mere pr. elev pr. dag på mad, end andre efterskoler gør i gennemsnit.

Lasse Hansen og eleverne anretter forretten - en vaffel lavet på kartofler. Foto: Privat

Elever: Et virkelig fedt fag

Eleverne har i gennemsnit tre en halv time om ugen med Mad & Kærlighed. Og de ser frem til undervisningen.

- Det er altid det fag, jeg glæder mig mest til, siger Emil Bennedsen fra Emdrup, som valgte efterskolen i Fårevejle på grund af Mad & Kærlighed.

- Det lever totalt op til mine forventninger. Jeg kendte ikke Lammefjorden før, men lærerne har taget os med rundt til forskellige avlere. Det har været spændende at komme ud og lære, hvordan de arbejder med deres produkter. I køkkenet føler jeg mig rimelig sikker, men ellers har vi gode lærere i ryggen, siger Emil Bennedsen, som regner med at søge ind på Hotel- & Restaurantskolen - HRS, når han har afsluttet 10. klasse på skolen i Fårevejle.

Også Freja Lindhardt, Vesterbro, 10. klasse, er begejstret:

- Det er et virkelig fedt fag, slet ikke det samme som hjemkundskab i Folkeskolen. Jeg kan godt lide ideen med at bruge sæsonens råvarer, og at de er lige uden for døren. Vi går rigtig meget i dybden med maden, og både Maiken og Lasse er bare så mega-passionerede om det.

Forret Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er kærligheden

For Maiken Konge og Lasse Hansen har det været oplagt at lade eleverne komme ud og møde de lokale råvarer og dyrkerne.

- Vi vil vise eleverne, hvad vi har af lokale råvarer, og lære dem, hvad det er, vi laver mad af. Det kommer jo ikke fra frysedisken i supermarkedet alt sammen. De har også prøvet at partere og tilberede tre gedekid, som vi så spiste sammen bagefter, fortæller Lasse Hansen.

Og kærligheden, hvor kommer den ind?

Maiken Konge:

- Den er der hele tiden. Eleverne har en kærlighed til at lave mad og at lære råvarer at kende, som de ikke har set før. Når først de kender smagen af en persillerod eller pastinak, får de også lyst til at prøve dem i nogle retter. De bliver glade af at inspirere hinanden og spise god mad sammen.

Hovedret Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lav en tre retters kartoffelmenu

Eleverne på Mad & Kærlighed går heller ikke af vejen for en skarp udfordring. Da de besøgte kartoffelpakkeriet Storøhage Kartofler, som hver dag leverer friske grøntsager til skolen, udfordrede direktør Peter Anker dem til at lave en tre retters menu, hvor lammefjordskartofler skulle indgå i både forret, hovedret og dessert.

Den opgave tog teamet straks på sig. Først tog de ud til Lammefjordens Besøgsmark og smagte en masse af de lokale råvarer og fandt ud af, hvad de ville bruge dem til. Og en torsdag aften i december var forældre og lokale grøntsagsproducenter så inviteret til middag i multisalen på friskolen.

Til en menu bestående af:

Forret: Kartoffelvaffel med puré af persillerod og pastinak. Syltede æbler. Toppet med chips af blå lammefjordskartofler.

Hovedret: Burger med kartoffelbolle, en kartoffelselleri bøf, aoili lavet på jordskokker, løgkompot, fermenteret spidskål og rød grønkål.

Dessert: Kartoffel-is lavet på blå congo-kartofler (kogevandet fra kartoflerne var kogt ind til en sirup), kartoffelrør med dej af blandt andet blå lammefjordskartofler, broken gel af havtorn, kanelsukker.

Resultatet var forrygende velsmagende, kunne Peter Anker bagefter slå fast:

- Jeg har slet ikke savnet bøffen af kød. Det er jo lige i Lammefjordens ånd, hvis vi alle bliver vegetarer. I har i hvert fald serveret nogle gode argumenter for os.

Dessert Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Drengene er i overtal

Forstander Frank Ørndrup Elzer ser frem til at kunne profilere efterskolen endnu mere, når Mad & Kærlighed bliver løftet op til at være linjefag.

- I år har vi måtte lægge loft over to af vores valgfag, nemlig Mad & Kærlighed, hvor vi havde plads til 20 elever, og e-sport med 30 elever. Det er nok ikke så overraskende, at fordelingen på e-sport er 29 drenge og 1 pige. Men måske vil det komme bag på nogen, at vi på Mad & Kærlig har 14 drenge og 6 piger. Og det er ikke fordi, at vi er en udpræget drengeskole - fordelingen af drenge og piger på hele skolen er cirka fifty-fifty.

Fårevejle Efterskole har i år 148 elever på fem 10. klasser og en 9. klasse. Næste skoleår ændrer skolen struktur, så der udelukkende bliver 10. klasser - seks i alt men med et lidt lavere antal elever pr. klasse.

Skolen er fuldtegnet med elever de næste to-tre år frem.

Af Ulrik Larsen

Emil Bennedsen og Freja Lindhardt går i 10. klasse og er begejstrede for det nye fag. Foto: Privat
Eleverne på Mad & Kærlighed giver sig selv et velfortjent bifald. Foto: Privat
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Annonce
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Sport

Team Sydhavsøerne hentede ind - men for sent

Guldborgsund

Klar til at bygge Sundskolen færdig: - Det er et fantastisk projekt

112

Flere knytnæveslag i kvindes ansigt: 46-årig sigtet for vold

Jubilæum

- Det er med stor ydmyghed og æresfrygt

Jubilæum

Borgmester til jubilæumsfest: - Jeg ved ikke, om jeg har været vred, men

Kulturdag

Se billederne: Cirkuskoncert overvandt regnen

112

Efter alvorlig ulykke: Deres tilstand er stadig uvis

Guldborgsund

Søger på Falster: Skal du være med i DR's nye julekalender?

112

36 taget i fartkontroller

112

Voldsomt solouheld: - Han er ved bevidsthed

Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Femern

Omgivet af hegn: Her er ingen adgang for gæster udefra

Kultur

Middelaldercentret i "kritisk" situation

Jubilæumsfest

Jubilæumsfest på Torvet: - Det er da alligevel et par år siden

Sport

NFC-angriber følte sig snydt: - Der var rødt kort

112

Anholdt på hospital: 41-årig smadrede rude på politibil

Jubilæum

- Kvalitetsjournalistik vil der altid være behov for

Annonce
112

44 taget i fartkontroller

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Indland

Sommerstorm og skybrud gav sjældent set antal vejrskader

Lokal nyt

Hør eller genhør: Danmarks Radio rykkede ind på Folketidende

Sport

NFC solgte sig dyrt mod superliga-profilerne

Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Ugeavisen Guldborgsund

Køb festivalbilletter til early bird pris

Sport

Fodbold-brag: 250 børn er klar til kamp

112

Voldsom ulykke: Tilskadekommen fløjet til Rigshospitalet

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

112

Lastbil-ulykke på motorvejen

Sport

Inkarneret AGF-fan: Sådan ender kampen

Sport

Her er NFC-spillerne, der skal levere sensationen

Lolland

Muse-problemer i lokalt supermarked: - Hundene kunne desværre ikke finde det dumme kræ

Politik

Skatteminister lover hurtigt svar på klager over grundvurderinger

jubilæum

Flyttede væk for 50 år siden: Tager på årlig roetur til Lolland

Lokal nyt

Region Sjælland får alvorlig kritik for adgang af persondata

Guldborgsund

Over 20 grader og sol: Populær badebro fjernes

Politik

Folketingsmedlemmer opfordres til at få styr på deres hunde

Ejendomsvurderinger

Skattevæsenet gjorde det med åbne øjne

Lolland

Borgmester glæder sig over brintprojekt

Erhverv

Tyv-starter kampagnen med én type roer

Annonce
Annonce
Lolland

Stoppet af politiet i aftenmørket: Hurtig knallert manglede både lys og bremser

Ugeavisen Guldborgsund

Fire misforståelser om pindsvin

Vejret

Sidste dag med sommerlige temperaturer

Indland

Tilfælde med kighoste er 10 gange højere end normalt

Ugeavisen Lolland

Guldsmedekurset indhentede Monica

Lolland

Vil investere milliardbeløb i brintanlæg på Lolland

112

Hurtig indsats reddede svin fra kraftig brand

Lolland

Bundbitter fisker: - Grødhoveder ødelægger vores fangst

Sport

NFH-træner slår fast:- Jeg vil ikke se en slasket indstilling

112

56 taget i fartkontroller

Indland

Energistyrelse: Energikrisen er ikke fortid

Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

Guldborgsund

Uniformer fylder gadebilledet: Forsvarets frivillige hyldes lokalt

Kultur

DR vil knække koden til Eurovision Song Contest: Nu skal vi i finalen