Annonce
Landbrug

Fødevareruten til hovedstaden etableret

Palle Andersen fra Tokkerupgård er kommet med i første fase af, hvad der kan blive et indenlandsk eksporteventyr. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Ny forsynings- og salgskanal af friske fødevarer fra Lolland-Falster til København.

- I over 30 år har vi snakket om, hvordan man får produkterne ud, og nu kan det pludselig lade sig gøre. For nogen af os kan det her få rigtig stor betydning.

Sådan lyder det fra Erik Lolle, ejer af Lolle Frugt, som er en af de lokale fødevareproducenter, der nu på ugentlig basis leverer friske råvarer direkte til storkøkkener i København.

- Det er jo det her, vi har drømt om lige fra starten. Det er gået galt med logistikken hele tiden, men det her er den rigtige måde at gøre det på, siger Palle Andersen fra Tokkerupgård, der også er kommet med i første fase af, hvad der kan blive et indenlandsk eksporteventyr.

De to producenter taler om den nye forsynings- og salgskanal af friske fødevarer fra Lolland-Falster til København, som efter et længere tilløb nu er sat i værk.

Kort fortalt handler det om, at mødet mellem kokke fra storkøkkener og restauranter i København og fødevareproducenter på Lolland-Falster er sat i system.

Via en webportal kan den kræsne kok lade bestille friske råvarer direkte fra producenten. Dernæst er der etableret en fælles lager- og logistikcentral på den tidligere sukkerfabrik i Sakskøbing, hvor de lokale fødevareproducenter indleverer de varer, der er bestilt via portalen.

Fra logistikcentralen i Sakskøbing afgår der to gange ugentligt transport til København med levering direkte til kokken.

- Kunderne er restauranter og store offentlige og private kantinekøkkener, ligesom vi også leverer til skolemadsordningen i Københavns Kommune, fortæller Henning Wiesinger, der er forretningsudvikler i erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster, der er tovholder på projektet, som er en aktivitet i det lokale producentnetværk MULD.

- MULD er både et producentnetværk og et salgs- og logistiksamarbejde, og inden længe sætter vi også strøm til et nyt innovations- og iværksættermiljø for lokale fødevareprocenter. Vi er meget glade for, at det i efteråret og vinteren 2020 lykkedes at få vores salgs- og logistiksamarbejde sat i søen, og det ovenikøbet midt i en Covid-19-nedlukning og i slutningen af høstperioden, siger Henning Wiesinger.

Samarbejdet om levering af fødevarer til København bygger i høj grad på et andet netværk, MADfællesskabet, der er et samarbejde mellem Københavns Kommune, Region Hovedstaden, samt Lolland, Lejre og Bornholm kommuner om at levere gode økologiske råvarer til offentlige institutioner og kantiner i København.

Den nye fødevarerute fra Lolland-Falster til København er til gavn for både sælger og køber.

Sælgeren, den lokale producent på Lolland-Falster, bliver via webportalen præsenteret over for købestærke, kvalitetsbevidste kokke, og logistikcentralen gør det muligt at levere til en særdeles konkurrencedygtig pris.

Samtidig får chefkokken i eksempelvis en stor virksomhedskantine i København en nem mulighed for at finde unikke lokale produkter, og transportløsningen sikrer levering af råvarer direkte fra producenten.

- Det var jo lidt en øjenåbner for mig, da jeg forleden talte med en af vores kunder i København. Han var meget begejstret for vores varer og sagde, de er vant til at få varer, som har ligget på lager i op til to uger. Men via MULD kan vi jo levere stort set direkte fra jorden, og det kan altså smages, siger Erik Lolle, Lolle Frugt.

- Det er et helt andet system, det vi har, og det er epokegørende, mener jeg, siger han.

Om ganske få uger begynder høsten af jordbær, kartofler, spidskål og andre gode sager, og så bliver der for alvor noget at komme efter, når gourmetkokkene går på opdagelse efter friske fødevarer på portalen.

Udover frugt og grøntsager leveres også plantebaserede produkter og kød.

- Jeg tillader mig at være optimistisk i forhold til den kommende sæson. Der er mange ting, der har skullet gå op i tilblivelsen af det system, vi nu har fået etableret, og nu er vi mere klar end nogensinde. Også i forhold til at få endnu flere lokale producenter med i forsyningskæden. Vi har fået banet vej til de storkunder, som sætter pris på den fødevarekvalitet, Lolland-Falster kan levere, og vi har plads til mange flere lokale producenter, siger Henning Wiesinger.

Det her er guf for kræsne chefkokke i Hovedstadens mange kantiner og restauranter, men de har ikke mulighed for eller tid til selv at finde frem til de gode råvarer fra mindre producenter på Lolland-Falster. Det er der nu rådet bod på. Rabarberne er fra Lolle Frugt i Sakskøbing. Foto: Arkiv
  • Palle Andersen fra Tokkerupgård er kommet med i første fase af, hvad der kan blive et indenlandsk eksporteventyr. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • Det her er guf for kræsne chefkokke i Hovedstadens mange kantiner og restauranter, men de har ikke mulighed for eller tid til selv at finde frem til de gode råvarer fra mindre producenter på Lolland-Falster. Det er der nu rådet bod på. Rabarberne er fra Lolle Frugt i Sakskøbing. Foto: Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen