Annonce
Landbrug

Gjorslev Gods går nye veje

Gjorslev Gods på Stevns Foto: Niels Okking

For to år siden overtog Jens Edward Tesdorpf godsejertitlen på Gjorslev Gods på Stevns. Driften fortsætter, men den nye ejer har også andre planer med middelaldergodset.

I to år har Jens Edward Tesdorpf befundet sig i rollen som godsejer, og selvom nogle opgaver stadigvæk skal læres, er han godt i gang med at vænne sig til forholdene.

I 1970 overtog Peter Henrik Tesdorpf Gjorslev Gods efter sin far Edward, og Jens voksede senere op på godset, som hans far drev i næsten et halvt århundrede. Men det har ikke ligget kortene, at sønnen skulle drive stedet videre.

Det var faktisk først efter gymnasiet, at lysten for alvor kom, når det drejer sig om landbrug.

- Jeg tog til New Zealand og arbejdede på en kvægfarm i ti måneder. Her fik jeg for første gang øjnene op for erhvervet og tænkte, at når nu muligheden var der, ville jeg gerne overtage. Det var ikke en af de kæmpe bedrifter, som man hører om herhjemme. Jeg mener, der var 100 hektarer og 350 malkekøer, så det var ikke stort, men når man kommer ud og arbejder selvstændigt med tingene, sætter det nogle tanker i gang.

Måske får man mulighed for at genkende Gjorslev gods i en reklame, spillefilm eller tv-serie i fremtiden. Godsejer Jens Edward Tesdorpf håber i hvert fald at fim- og tv-branchen vil kigge nærmere på det smukke historiske sted. Foto: Niels Okking

Færdiguddannet fra DTU

Planen har dog hele tiden været en uddannelse inden for bioteknologi, forklarer Jens Edward Tesdorpf. Måden, man kombinerer biologi og teknologi på og den rivende udvikling på området, har i lang tid interesseret godsejeren, der for nylig blev færdiguddannet på DTU (Danmarks Tekniske Universitet red.)

- Jeg er uddannet biotekingeniør. Og tanken har hele tiden været at arbejde med bioteknologi. Det er specielt det biomedicinske felt, jeg har rettet min nysgerrig imod. Ved siden af dette arbejde vil jeg drive Gjorslev Gods sammen med blandt andre min godsforvalter.

Jens Edward Tesdorpf

Født 1993
Biotekingeniør fra DTU
Opvokset på Stevns
Overtog Gjorslev Gods i 2018

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et historisk sted

På godset kommer der også et nyt ansigt. Stedets mangeårige godsforvalter, Lars Honoré, har valgt at stoppe efter 29 år i tro tjeneste.

- Det er et stort tab, så der er tale om et generationsskifte på flere poster. Jeg flyttede ud til godset forrige år og regner med at etablere mig rigtigt om to-tre år, når alt er på plads. Lars har hjulpet mig godt i gang, hvilket jeg har været glad for. Omkring selve driften har vi 300 malkekøer, og jeg tror, vi holder det niveau, kombineret med flere højværdiafgrøder som eksempelvis frøgræs. Så på det område kører virksomheden videre.

Men Jens Edward Tesdorpf har også andre planer for det smukke gods. Det skal ganske enkelt bruges mere. Sale og værelser skal ikke stå uudnyttede hen.

- Vi arbejder på at bruge stedets fantastiske historie. Film og TV-industrien kunne være en mulighed, derfor arbejder jeg med en kontakt fra filmbranchen på, hvordan vi stille og roligt får profileret godset rigtigt. Stedet og bygningerne har mange anvendelsesmuligheder, og jeg tror, vi vil være et match for mange interessenter under de rigtige forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Muligheder for filmoptagelser

Indtil videre har godsejeren fået produceret et par videoer, som skal i omløb på de sociale medier, ligesom der også er blevet lavet en visuel guide, som skal deles ud til filmfolk og producenter.

- Jeg tror på længere sigt, at vi kan skabe nogle spændende tiltag i de smukke historiske omgivelser. Det har jeg blandt andet en god dialog omkring med Stevns Erhvervsråd. For jeg vil gerne dele kulturhistorien med andre også i kommerciel sammenhæng.

Med en ny godsforvalter, ny uddannelse og et gods med en 10 hektar stor baghave kunne man tro, at den nye godsejer kom til at ryste på hånden over de mange beslutninger og overvejelser, han skal gøre sig. Men Jens Edward Tesdorpf føler sig hverken presset eller nervøs.

- Ja, der skal tages mange beslutninger, men det har jeg det faktisk fint med. Jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig presset eller ængstelig over opgaven, det falder mig egentlig meget naturligt både at tænke nyt og slå et slag for godsets historie. Her er blot tale om et generationsskifte i al stilhed, slutter godsejeren.

  • Gjorslev Gods på Stevns Foto: Niels Okking
  • Måske får man mulighed for at genkende Gjorslev gods i en reklame, spillefilm eller tv-serie i fremtiden. Godsejer Jens Edward Tesdorpf håber i hvert fald at fim- og tv-branchen vil kigge nærmere på det smukke historiske sted. Foto: Niels Okking
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub