Annonce
Landbrug

Landbruget er en vigtig del af klimaløsningen

Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour ser etablering af to biogasanlæg på Lolland-Falster som en nødvendighed for at skabe en biocirkulær økonomi, hvor landbruget på Lolland-Falster producerer fødevarer, og bruger restprodukter til at producere flere fødevarer. Foto: Claus Hansen

Leverandørforeningen LF-Biogas vokser sig større. Biomasseproduktion er vejen at gå mod klimaneutralitet, lyder det.

I september 2020 indgik Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour i spidsen en leverandøraftale med Nature Energy om at levere biomasse bestående af eksempelvis roepulp, gylle og halm til to kommende biogasanlæg på Lolland-Falster, henholdsvis vest for Abed og ved afkørsel 44, Eskilstrup, som Nature Energy har planer om at etablere.

Siden dengang er det blevet besluttet, at en 115 kilometer kommende gasledning til Lolland-Falster skal etableres.

Etableringen af biogasanlæggene er nemlig afhængig af gasledningen og vice versa.

- Nu mangler rammevilkårene for Nature Energy, og der venter vi, at politikerne skaber dem senest med udgangen af 2021, lyder det fra Boye Tambour, som samtidig kvitterer for energiordfører Signe Munks (SF) konstruktive tilgang hertil.

Han ejer sammen med sønnen Morten Tambour Lundenæs ved Vesterborg og Kaahavegaard ved Abed.

De drifter tilsammen cirka 800 hektar, hvoraf cirka halvdelen ejes og resten forpagtes. Der dyrkes et ganske traditionelt sædskifte med byg, hvede, roer, frøgræs og raps.

Derudover har de på Lundenæs cirka 1.300 søer, der årligt leverer 47.000 smågrise til Kaahavegaard, hvor alle opfedes som slagtegrise.

I september 2020 indgik Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour (til venstre) i spidsen en leverandøraftale med Nature Energy repræsenteret ved formand Peter Gæmelke (i midten) og direktør Ole Hvelplund. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Brug for væsentligt flere

Ifølge Boye Tambour tæller leverandørforeningen cirka 40 planteavlere og cirka 40 husdyrhold.

- Vi skal være væsentligt flere. Jeg vil udtrykke det sådan, at cirka 80 procent af landsdelens landbrug skal levere til de kommende biogasanlæg, siger han.

Netop placeringerne af de to biogasanlæg ved Abed og Eskilstrup er ifølge Boye Tambour valgt for at sikre, at den maksimale afstand til og fra biogasanlæggene fra bedrifterne på Lolland-Falster bliver cirka 30 kilometer.

- Afstanden skal ikke være mere, når vi taler om fragt af bioaffald som roepulp, frøgræsaffald og halm til biogasanlæggene samt afgasset biomasse, som planteavlerne efterfølgende kan gøre brug af til gødning i deres marker, siger Boye Tambour, der oplyser, at der til hvert biogasanlæg vil skulle leveres 200.000 tons husdyrgødning, 60.000-70.000 tons roepulp og 30.000 ton halm og frøgræshalm plus andet landmandsproduceret biomasse om året.

Han understreger dermed, at biogasanlæggene ikke kun er til gavn for husdyravlerne, men i høj grad også planteavlerne.

- Planteavlerne leverer som nævnt bioaffald ind til biogasanlæggene. Den afgassede biomasse kan videreudnyttes bedre, end det sker med husdyrgødning i dag. Samtidig kan den afgassede biomasse designes til en specifik afgrøde, og den kan også designes til arealer, der er fosforfølsomme, fortæller Boye Tambour.

Dermed spares naturen for CO2, og en stor del af den samlede mængde handelsgødning reduceres.

Om Leverandørforeningen LF-Biogas:
En række husdyrproducenter har i løbet af 2020 deltaget i flere møder med Business Lolland Falster om mulighederne for at levere biomasse til to biogasanlæg, der vil blive etableret.
Den kommende naturgasledning skal levere gas til sukkerfabrikkerne og andre virksomheder på Lolland-Falster, som skal udfase brugen af fossilt brændstof, eller virksomheder som ønsker en mere grøn profil i forhold til deres produktion.
Biogasanlæggene skal som udgangspunkt levere minimum 50 procent af den gas, der fremover bruges på Lolland-Falster.
Tanken er, at foreningen skal kunne rumme samtlige leverandører, der skal levere biomasse til- samt aftage afgasset biomasse fra biogasanlæggene.
Leverandørforeningen LF-Biogas har til formål at repræsentere alle former for biomasser fra landbruget, som kan benyttes til produktion af biogas. Gylle, fast møg, halm, affald fra græsproteinproduktion og roetoppe er bare nogle få eksempler.
Håbet er også, at det bliver muligt at etablere en økologisk biogasproduktion, der kan understøtte de økologiske landmænds behov for næringsstoffer fremover.
Da både husdyrgødning, halm og rester fra roeproduktionen kan blive vigtige i produktionen af biogas, er det relevant for både husdyrproducenter og planteavlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biocirkulær økonomi

- Målet med dette er, at vi laver en biocirkulær økonomi, hvor landbruget på Lolland-Falster producerer fødevarer og bruger restprodukter til at producere flere fødevarer, lyder det fra Boye Tambour.

- Planteavlerne skal være med i denne omstilling, så de også kan opfylde de fremtidige klimamål. Det gør de ved at levere restprodukter fra markerne, som forarbejdes til værdifuld gødning, der bindes i jorden til gavn for den store planteproduktion.

Han påpeger, at det stort set kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan tilføre et biogasanlæg.

- Der er et stort potentiale i også at benytte køkkenaffald fra husholdningerne. Det afgørende i den forbindelse er, at det omhyggeligt er sorteret rigtigt fra start. Der skal eksempelvis ikke være plastik i. Vi skal heller ikke importere affald udefra, for vi skal kunne være sikre på, at restaffaldet er den rigtige kvalitet, og det ved vi, hvis vi på Lolland-Falster sørger for at levere de nødvendige mængder ind, slår Boye Tambour fast.

Han vurderer samtidig, at landbruget i den sammenhæng er en stor del af løsningen i forhold til at reducere udledningen med 70 procent i 2030 og siden et klimaneutralt landbrug i 2050.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortrængning af naturgas

Udover den biocirkulære økonomi, så peger Boye Tambour også på muligheden for på sigt at fortrænge naturgas til fordel for biogas i det danske gasledningsnet.

- Det er derfor, at gasledningen skal til Lolland-Falster. Det samme sker andre steder i landet, hvor man vil bringe lokalt produceret biogas ind i det nationale ledningsnet, siger han og tilføjer:

- Lolland-Falster har i dag Danmarks største biomasseproduktion, og potentialet for at omdanne dette til klimavenlig biogas er rigtig stort. En grøn gasledning og biogas vil give regionen helt nye udviklingsmuligheder og styrke den cirkulære bioøkonomi, som vi i leverandørforeningen er stolte af at kunne bidrage til. Det er samtidig vigtigt, at vi sikrer fremtidens industriproduktion på Lolland-Falster, herunder at sukkerproduktionen får en grøn energiløsning, siger Boye Tambour.

Han peger også på, at nye teknologier er på vej som eksempelvis Power-to-X, hvor elproduktion omdannes til brint, syntetiske gasser, brændstoffer eller kemikalier. Pyrolyse har også store potentialer, særligt i forhold til at binde kulstof i jorden.

- Det fællesskab og udvikling vil landbruget gerne være en del af. Vi vil omvendt ikke længere betegnes af samfundet som at landbruget belaster vores miljø. Vi er derimod en stor del af løsningen også i forhold til fremtidens grønne biobrændstof til blandt andet fly. Så visionen er, at landbruget rydder op efter os selv, når vi producerer fødevarer, og restprodukterne kommer os alle sammen til gode i form af fødevarer og biobrændstof, slår Boye Tambour fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørende med biogasanlæg

Han understreger dog, at hvis hele visionen på Lolland-Falster skal blive til virkelighed, så starter det med etableringen af de to planlagte biogasanlæg.

- Det handler om at komme i gang, så vi kan få produceret biogas hurtigst muligt - gerne i 2023 - til landsdelens sukkerfabrikker og de virksomheder, der har vist interesse. Bolden ligger hos politikerne på Christiansborg i forhold til at få lavet nogle rammevilkår, så Nature Energy kender økonomien i anlæggene, siger Boye Tambour, der samtidig gerne ser, at landbrug og landbrugets selskaber går ind og varetager en del af ejerskabet af biogasanlæggene. Det skal forankres lokalt, mener han.

- Andelsselskaberne skal samtidig sikre dokumentation for CO2-neutralitet, så det hele vejen ud i køledisken er synligt, at der er sket en CO2-besparelse, siger Boye Tambour.

Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Annonce
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Sport

Team Sydhavsøerne hentede ind - men for sent

Guldborgsund

Klar til at bygge Sundskolen færdig: - Det er et fantastisk projekt

112

Flere knytnæveslag i kvindes ansigt: 46-årig sigtet for vold

Jubilæum

- Det er med stor ydmyghed og æresfrygt

Jubilæum

Borgmester til jubilæumsfest: - Jeg ved ikke, om jeg har været vred, men

Kulturdag

Se billederne: Cirkuskoncert overvandt regnen

112

Efter alvorlig ulykke: Deres tilstand er stadig uvis

Guldborgsund

Søger på Falster: Skal du være med i DR's nye julekalender?

112

36 taget i fartkontroller

112

Voldsomt solouheld: - Han er ved bevidsthed

Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Femern

Omgivet af hegn: Her er ingen adgang for gæster udefra

Kultur

Middelaldercentret i "kritisk" situation

Jubilæumsfest

Jubilæumsfest på Torvet: - Det er da alligevel et par år siden

Sport

NFC-angriber følte sig snydt: - Der var rødt kort

112

Anholdt på hospital: 41-årig smadrede rude på politibil

Jubilæum

- Kvalitetsjournalistik vil der altid være behov for

Annonce
112

44 taget i fartkontroller

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Indland

Sommerstorm og skybrud gav sjældent set antal vejrskader

Lokal nyt

Hør eller genhør: Danmarks Radio rykkede ind på Folketidende

Sport

NFC solgte sig dyrt mod superliga-profilerne

Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Ugeavisen Guldborgsund

Køb festivalbilletter til early bird pris

Sport

Fodbold-brag: 250 børn er klar til kamp

112

Voldsom ulykke: Tilskadekommen fløjet til Rigshospitalet

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

112

Lastbil-ulykke på motorvejen

Sport

Inkarneret AGF-fan: Sådan ender kampen

Sport

Her er NFC-spillerne, der skal levere sensationen

Lolland

Muse-problemer i lokalt supermarked: - Hundene kunne desværre ikke finde det dumme kræ

Politik

Skatteminister lover hurtigt svar på klager over grundvurderinger

jubilæum

Flyttede væk for 50 år siden: Tager på årlig roetur til Lolland

Lokal nyt

Region Sjælland får alvorlig kritik for adgang af persondata

Guldborgsund

Over 20 grader og sol: Populær badebro fjernes

Politik

Folketingsmedlemmer opfordres til at få styr på deres hunde

Ejendomsvurderinger

Skattevæsenet gjorde det med åbne øjne

Lolland

Borgmester glæder sig over brintprojekt

Erhverv

Tyv-starter kampagnen med én type roer

Annonce
Annonce
Lolland

Stoppet af politiet i aftenmørket: Hurtig knallert manglede både lys og bremser

Ugeavisen Guldborgsund

Fire misforståelser om pindsvin

Vejret

Sidste dag med sommerlige temperaturer

Indland

Tilfælde med kighoste er 10 gange højere end normalt

Ugeavisen Lolland

Guldsmedekurset indhentede Monica

Lolland

Vil investere milliardbeløb i brintanlæg på Lolland

112

Hurtig indsats reddede svin fra kraftig brand

Lolland

Bundbitter fisker: - Grødhoveder ødelægger vores fangst

Sport

NFH-træner slår fast:- Jeg vil ikke se en slasket indstilling

112

56 taget i fartkontroller

Indland

Energistyrelse: Energikrisen er ikke fortid

Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

Guldborgsund

Uniformer fylder gadebilledet: Forsvarets frivillige hyldes lokalt

Kultur

DR vil knække koden til Eurovision Song Contest: Nu skal vi i finalen