Annonce
Landbrug

Landbruget er en vigtig del af klimaløsningen

Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour ser etablering af to biogasanlæg på Lolland-Falster som en nødvendighed for at skabe en biocirkulær økonomi, hvor landbruget på Lolland-Falster producerer fødevarer, og bruger restprodukter til at producere flere fødevarer. Foto: Claus Hansen

Leverandørforeningen LF-Biogas vokser sig større. Biomasseproduktion er vejen at gå mod klimaneutralitet, lyder det.

I september 2020 indgik Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour i spidsen en leverandøraftale med Nature Energy om at levere biomasse bestående af eksempelvis roepulp, gylle og halm til to kommende biogasanlæg på Lolland-Falster, henholdsvis vest for Abed og ved afkørsel 44, Eskilstrup, som Nature Energy har planer om at etablere.

Siden dengang er det blevet besluttet, at en 115 kilometer kommende gasledning til Lolland-Falster skal etableres.

Etableringen af biogasanlæggene er nemlig afhængig af gasledningen og vice versa.

- Nu mangler rammevilkårene for Nature Energy, og der venter vi, at politikerne skaber dem senest med udgangen af 2021, lyder det fra Boye Tambour, som samtidig kvitterer for energiordfører Signe Munks (SF) konstruktive tilgang hertil.

Han ejer sammen med sønnen Morten Tambour Lundenæs ved Vesterborg og Kaahavegaard ved Abed.

De drifter tilsammen cirka 800 hektar, hvoraf cirka halvdelen ejes og resten forpagtes. Der dyrkes et ganske traditionelt sædskifte med byg, hvede, roer, frøgræs og raps.

Derudover har de på Lundenæs cirka 1.300 søer, der årligt leverer 47.000 smågrise til Kaahavegaard, hvor alle opfedes som slagtegrise.

I september 2020 indgik Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour (til venstre) i spidsen en leverandøraftale med Nature Energy repræsenteret ved formand Peter Gæmelke (i midten) og direktør Ole Hvelplund. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Brug for væsentligt flere

Ifølge Boye Tambour tæller leverandørforeningen cirka 40 planteavlere og cirka 40 husdyrhold.

- Vi skal være væsentligt flere. Jeg vil udtrykke det sådan, at cirka 80 procent af landsdelens landbrug skal levere til de kommende biogasanlæg, siger han.

Netop placeringerne af de to biogasanlæg ved Abed og Eskilstrup er ifølge Boye Tambour valgt for at sikre, at den maksimale afstand til og fra biogasanlæggene fra bedrifterne på Lolland-Falster bliver cirka 30 kilometer.

- Afstanden skal ikke være mere, når vi taler om fragt af bioaffald som roepulp, frøgræsaffald og halm til biogasanlæggene samt afgasset biomasse, som planteavlerne efterfølgende kan gøre brug af til gødning i deres marker, siger Boye Tambour, der oplyser, at der til hvert biogasanlæg vil skulle leveres 200.000 tons husdyrgødning, 60.000-70.000 tons roepulp og 30.000 ton halm og frøgræshalm plus andet landmandsproduceret biomasse om året.

Han understreger dermed, at biogasanlæggene ikke kun er til gavn for husdyravlerne, men i høj grad også planteavlerne.

- Planteavlerne leverer som nævnt bioaffald ind til biogasanlæggene. Den afgassede biomasse kan videreudnyttes bedre, end det sker med husdyrgødning i dag. Samtidig kan den afgassede biomasse designes til en specifik afgrøde, og den kan også designes til arealer, der er fosforfølsomme, fortæller Boye Tambour.

Dermed spares naturen for CO2, og en stor del af den samlede mængde handelsgødning reduceres.

Om Leverandørforeningen LF-Biogas:
En række husdyrproducenter har i løbet af 2020 deltaget i flere møder med Business Lolland Falster om mulighederne for at levere biomasse til to biogasanlæg, der vil blive etableret.
Den kommende naturgasledning skal levere gas til sukkerfabrikkerne og andre virksomheder på Lolland-Falster, som skal udfase brugen af fossilt brændstof, eller virksomheder som ønsker en mere grøn profil i forhold til deres produktion.
Biogasanlæggene skal som udgangspunkt levere minimum 50 procent af den gas, der fremover bruges på Lolland-Falster.
Tanken er, at foreningen skal kunne rumme samtlige leverandører, der skal levere biomasse til- samt aftage afgasset biomasse fra biogasanlæggene.
Leverandørforeningen LF-Biogas har til formål at repræsentere alle former for biomasser fra landbruget, som kan benyttes til produktion af biogas. Gylle, fast møg, halm, affald fra græsproteinproduktion og roetoppe er bare nogle få eksempler.
Håbet er også, at det bliver muligt at etablere en økologisk biogasproduktion, der kan understøtte de økologiske landmænds behov for næringsstoffer fremover.
Da både husdyrgødning, halm og rester fra roeproduktionen kan blive vigtige i produktionen af biogas, er det relevant for både husdyrproducenter og planteavlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biocirkulær økonomi

- Målet med dette er, at vi laver en biocirkulær økonomi, hvor landbruget på Lolland-Falster producerer fødevarer og bruger restprodukter til at producere flere fødevarer, lyder det fra Boye Tambour.

- Planteavlerne skal være med i denne omstilling, så de også kan opfylde de fremtidige klimamål. Det gør de ved at levere restprodukter fra markerne, som forarbejdes til værdifuld gødning, der bindes i jorden til gavn for den store planteproduktion.

Han påpeger, at det stort set kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan tilføre et biogasanlæg.

- Der er et stort potentiale i også at benytte køkkenaffald fra husholdningerne. Det afgørende i den forbindelse er, at det omhyggeligt er sorteret rigtigt fra start. Der skal eksempelvis ikke være plastik i. Vi skal heller ikke importere affald udefra, for vi skal kunne være sikre på, at restaffaldet er den rigtige kvalitet, og det ved vi, hvis vi på Lolland-Falster sørger for at levere de nødvendige mængder ind, slår Boye Tambour fast.

Han vurderer samtidig, at landbruget i den sammenhæng er en stor del af løsningen i forhold til at reducere udledningen med 70 procent i 2030 og siden et klimaneutralt landbrug i 2050.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortrængning af naturgas

Udover den biocirkulære økonomi, så peger Boye Tambour også på muligheden for på sigt at fortrænge naturgas til fordel for biogas i det danske gasledningsnet.

- Det er derfor, at gasledningen skal til Lolland-Falster. Det samme sker andre steder i landet, hvor man vil bringe lokalt produceret biogas ind i det nationale ledningsnet, siger han og tilføjer:

- Lolland-Falster har i dag Danmarks største biomasseproduktion, og potentialet for at omdanne dette til klimavenlig biogas er rigtig stort. En grøn gasledning og biogas vil give regionen helt nye udviklingsmuligheder og styrke den cirkulære bioøkonomi, som vi i leverandørforeningen er stolte af at kunne bidrage til. Det er samtidig vigtigt, at vi sikrer fremtidens industriproduktion på Lolland-Falster, herunder at sukkerproduktionen får en grøn energiløsning, siger Boye Tambour.

Han peger også på, at nye teknologier er på vej som eksempelvis Power-to-X, hvor elproduktion omdannes til brint, syntetiske gasser, brændstoffer eller kemikalier. Pyrolyse har også store potentialer, særligt i forhold til at binde kulstof i jorden.

- Det fællesskab og udvikling vil landbruget gerne være en del af. Vi vil omvendt ikke længere betegnes af samfundet som at landbruget belaster vores miljø. Vi er derimod en stor del af løsningen også i forhold til fremtidens grønne biobrændstof til blandt andet fly. Så visionen er, at landbruget rydder op efter os selv, når vi producerer fødevarer, og restprodukterne kommer os alle sammen til gode i form af fødevarer og biobrændstof, slår Boye Tambour fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørende med biogasanlæg

Han understreger dog, at hvis hele visionen på Lolland-Falster skal blive til virkelighed, så starter det med etableringen af de to planlagte biogasanlæg.

- Det handler om at komme i gang, så vi kan få produceret biogas hurtigst muligt - gerne i 2023 - til landsdelens sukkerfabrikker og de virksomheder, der har vist interesse. Bolden ligger hos politikerne på Christiansborg i forhold til at få lavet nogle rammevilkår, så Nature Energy kender økonomien i anlæggene, siger Boye Tambour, der samtidig gerne ser, at landbrug og landbrugets selskaber går ind og varetager en del af ejerskabet af biogasanlæggene. Det skal forankres lokalt, mener han.

- Andelsselskaberne skal samtidig sikre dokumentation for CO2-neutralitet, så det hele vejen ud i køledisken er synligt, at der er sket en CO2-besparelse, siger Boye Tambour.

  • Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour ser etablering af to biogasanlæg på Lolland-Falster som en nødvendighed for at skabe en biocirkulær økonomi, hvor landbruget på Lolland-Falster producerer fødevarer, og bruger restprodukter til at producere flere fødevarer. Foto: Claus Hansen
  • I september 2020 indgik Leverandørforeningen LF-Biogas med formand Boye Tambour (til venstre) i spidsen en leverandøraftale med Nature Energy repræsenteret ved formand Peter Gæmelke (i midten) og direktør Ole Hvelplund. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken