Annonce
Landbrug

Rødliste bekræfter: Mangel på blomster og levesteder truer bierne

Bier, forår Foto: Privatfoto

Rødlisten er en oversigt over plante- og dyrearter, som er sjældne og i fare for at forsvinde eller allerede er forsvundet.

I den netop offentliggjorte Rødliste 2019 fremgår det, at det står skidt til for mange plante- og dyrearter. Når det drejer sig om bier, så er 44 procent af de vurderede arter rødlistede.

Rødlisten er en oversigt over plante- og dyrearter, som er sjældne og i fare for at forsvinde eller allerede er forsvundet. Bierne udgør med 292 arter en væsentlig del af biodiversiteten i Danmark. Da bier - og andre insekter - sikrer den vigtige bestøvning af en lang række blomstrende planter, er biernes trivsel også af stor betydning for mange plantearter.

Et kig på hvilke faktorer som hovedsageligt truer bierne, så står det klart, at truslerne primært kan tilskrives færre levesteder og blomsterressourcer som følge af det intensiverede landbrug, hvilket blandt andet giver et mere monotont landskab, påvirkning fra pesticider og tab af småbiotoper.

- I Danmarks Biavlerforening har vi i flere år opfordret til, at der skabes et langt større fødegrundlag for såvel honningbier som vilde bier. Vi har gennem overvågningsprojekter kunnet se, at der simpelthen ikke er tilstrækkelig og varieret føde i løbet af sæsonen, ligesom vi kan se at bierne er i kontakt med pesticider, siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

Alle danskere har mulighed for at give de trængte bier en hjælpende hånd, og Danmarks Biavlerforening iværksatte i 2018 kampagnen Bliv bivenlig, hvor der gives anbefalinger til, hvordan blandt andet landbruget, kommunerne, haveejere og virksomheder med forholdsvis små indsatser kan forbedre biernes fødegrundlag og levesteder.

- Indenfor visse kredse har der i de senere år været en ret så skinger debat om konkurrence om føden mellem honningbier og vilde bier. Der er fokuseret uforholdsmæssigt meget på denne vinkel i stedet for at kigge på det helt store problem, nemlig at der mangler blomster og levesteder til bierne i Danmark. Og af Rødlisten fremgår det helt klart, at truslen mod bierne først og fremmest skyldes manglen på blomster og levesteder, siger Arne T. Henriksen.

www.bivenlig.dk er der en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan hjælpe bierne. Desuden er der en oversigt over hvilke kommuner med flere som allerede har tage budskabet til sig og er blevet bivenlige.

  • Bier, forår Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

I chok over Søren Papes død: - Jeg er meget rystet over det

Sport

Bisultanov til tops ved Thor Masters

Politik

Søren Pape er død - følg reaktioner og den seneste udvikling

Indland

Tiårig er fundet i god behold efter over et døgns eftersøgning

Politik

De Konservatives formand Søren Pape er død - 52 år

Lolland

Emil og Joachim er danmarksmestre i verdensmål

Guldborgsund

Husbåde i lokal havn deler vandene: Særligt to kritikpunkter fylder

Vejret

DMI advarer: Risiko for tæt tåge

Vejret

Tæt på rekord

Indland

Politi afslutter helikoptereftersøgning af 10-årig uden resultat

Indland

10-årig fra Sydvestjylland er ikke fundet i løbet af natten

Sport

Team Sydhavsøerne sikrer talentfuld keeper to år mere

Lolland

Ledelseskrise: Fire formænd på et halvt år

Lolland

Nye billetpriser til ø-færger

Indland

Skat har sendt ekstraregninger for 191 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal vin på kortet hos tre nye Michelin-restauranter

Vejret

Weekendens vejr byder på skyer og pæne temperaturer

Indland

Luft siver ud af Andreas Mogensens rumstation

Udland

Over én milliard mennesker er nu svært overvægtige

Lolland

Fra kaffeklub til beredskabsstyrke: Ny serie afdækker lokal eskadrilles særlige opgaver

Lolland

Nu er der kun en ged tilbage

Lolland

Fra Fejø til frontlinjen: René donerer elsket firehjulstrækker til Ukraine