Annonce
Landbrug

Samtalen om fødevarer har flyttet sig

Første udgave af Madens Folkemøde i maj 2019 på Engestofte Gods var en succes. Den bliver forsøgt gentaget i september 2021. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Anden udgave af Madens Folkemøde bliver til september på Engestofte Gods.

Den første udgave af Madens Folkemøde på Engestofte Gods i maj 2019 var en succes.

Men siden har coronakrisen og de medfølgende restriktioner gjort det vanskeligt for arrangørerne.

Det fortæller Pelle Øby Andersen, sekretariatsleder for Madens Folkemøde og direktør i Food Organisation of Denmark.

- Kort efter folkemødet i 2019 gik vi i gang med planlægningen af folkemødet i 2020. Hvis jeg skal beskrive det i indekstal, så lå vi i indeks 120 frem mod folkemødet i 2020. Vi var kommet fra land, og vi lå klart bedre i år to end i år et, vurderer Pelle Øby Andersen i forhold til hvor mange deltagere, der ønsker at være med og kvaliteten af det, deltagerne kommer med.

Programmet var klar og skulle til at blive offentliggjort, da corona ramte, og folkemødet blev aflyst.

- Vi troede som mange andre, at det ville gå over hurtigere, end det viste sig. Så i første omgang flyttede vi det, men vi endte med at aflyse det helt i 2020 for så at skyde folkemødet et helt år, husker Pelle Øby Andersen.

Igen forsøgte arrangørerne sig med maj måned for afviklingen af Madens Folkemøde.

- Men vi kunne se hen over vinteren, at alle de mennesker, der skal være med til at gøre det til et vellykket folkemøde, ikke var klar til at lægge kræfter i det i vintermånederne. Man begyndte ikke for alvor at bruge kræfter på noget, før genåbningen kom, fortæller han.

Men netop med genåbningen er optimismen omkring vaccinationernes betydning for udsigten til at undgå nedlukninger steget - og derfor gav det ifølge Pelle Øby Andersen bedst mening at skubbe Madens Folkemøde i 2021 til september.

- De seneste par måneder er det strømmet ind med henvendelser fra deltagere. Så vi er nu et sted, hvor vi er ret sikre på, at vi kan lande et folkemøde, der meget ligner folkemødet i 2019 i det samlede niveau, slår Pelle Øby Andersen fast.

Pelle Øby Andersen, sekretariatsleder for Madens Folkemøde og direktør i Food Organisation of Denmark. Foto: Madens Folkemøde

Anderledes setup

Men det bliver alligevel ifølge sekretariatslederen et anderledes setup.

- Samtalen er flyttet et andet sted hen siden 2019. Klima fyldte rigtigt meget i 2019, og det samme gjorde diskussionen om landbrugets omstilling. Det gør det sådan set stadig, men samtalen er blevet en tand mere konkret. Samtalen er vendt mere ud mod danskerne, og hvad det betyder for vores mad, vurderer han.

Hele debatten omkring fødevarer og landbrug er også begyndt at optage den almindelige dansker mere end tidligere, mener Pelle Øby Andersen.

- Der er naturligvis forskel. Nogle går rigtigt meget op i det, og så er der en stor gruppe, hvor det stadig ikke fylder så meget, siger han.

Han peger dog på, at dagligvarehandelen, cateringvirksomhederne og de store fødevarevirksomheder har taget dagsordenen til sig.

- Så der kommer til at være meget fokus på planter, på drikkevarer og så kommer der til at være en hel del samtale omkring kvalitet af kød, forudser Pelle Øby Andersen.

- I forhold til samtalen om kød, så kommer det til at handle om smagskvalitet. Der er jo mange af os - inklusiv mig selv - der har tænkt sig at blive ved med at spise kød. Men vi gør det måske stille og roligt på en anden måde. Måske samlet set i lidt færre mængder, men når vi gør det, så gør vi lidt mere ud af det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Land og by

Forholdet mellem land og by vil også blive debatteret på folkemødet i relation til, hvor maden bliver produceret, og hvor den bliver spist.

- De seneste år er det faktisk en del københavnere, der har fået øjnene op for Lolland-Falster som natur og fødevareområde. Den udvikling har corona skubbet på, hvor netop Lolland-Falster er blevet genopdaget som feriedestination men i høj grad også som spisekammer, vurderer Pelle Øby Andersen, der samtidig peger på, at der er et stort segment i København, der interesserer sig for fødevarer, hvor de kommer fra, hvordan de bliver produceret, og hvordan planeten påvirkes.

- Folkemødet er med til at åbne københavnernes øjne op for et område, som de tidligere ikke har været så opmærksom på. Både at der er rigtigt smukt, men også at der er mulighed for at udstille en meget bred kreds af kvalitetsproducenter, slår han fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ærgerligt tilbageslag

Pelle Øby Andersen giver udtryk for, at han var ærgerlig over det tilbageslag, som Madens Folkemøde har fået på grund af corona.

- Mange af de tilbagemeldinger, jeg fik efter folkemødet i 2019, var, at det var rigtigt hyggeligt, og at det var et rart sted at være. Den stemning vil vi holde fast i. Det betyder blandt andet, at vi som arrangører blander os mere i, hvordan man taler sammen. Vi vil eksempelvis ikke have nogen, der står og promoverer et ensidigt synspunkt. Så skal det være i en samtale om, hvordan vi sammen kommer videre herfra, fortæller han.

Der er dog én ting, som ærgrer Pelle Øby Andersen.

- Jeg er lidt ked af, at Madens Folkemøde ligger så tæt på Frugtfestivalen i Sakskøbing, siger han med henvisning til, at Frugtfestivalen er planlagt til at blive afviklet i weekenden 18. og 19. september.

- Det er jo os, der er de nye. Men i år har vi bare ikke haft noget valg. Det var enten at gennemføre i september eller at aflyse. Så det forstår alle, lyder det fra Pelle Øby Andersen, der i øvrigt oplever en stor og bred lokal opbakning til Madens Folkemøde.

  • Første udgave af Madens Folkemøde i maj 2019 på Engestofte Gods var en succes. Den bliver forsøgt gentaget i september 2021. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • Pelle Øby Andersen, sekretariatsleder for Madens Folkemøde og direktør i Food Organisation of Denmark. Foto: Madens Folkemøde
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken