Annonce
Landbrug

Smagfulde grøntsager på leret jord

Efter Amys mening smager grøntsager bedre, når de er dyrket på leret jord som deres. Foto: Jens Henrik Nybo

Kiselgården A/S er et iværksætter-landbrug i Vestsjælland, som parret Amy og Ask Rasmussen driver med stor succes. De ønsker vækst, men det er ikke ligetil

Noma og Geranium er blandt de mest kendte restauranter, som køber Kiselgårdens økologiske grøntsager, som tillige er dyrket efter biodynamiske principper, men disse to er blot et par ud af hundrede andre madsteder i København, som hører til i Kiselgårdens kundekreds.

Sortimentet af grøntsager og urter er bredt, og omfatter kartofler, fem forskellige kål, knold- og bladselleri samt salater og spisegræskaren, Hokaido. Frem til denne høst gjaldt det også gulerødder. Men den lerede jord, som Kiselgården A/S dyrker på, omtrent midtvejs mellem Holbæk og Sorø, har givet en skuffende høst i tre år, og derfor har ejerne, Ask og Amy Rasmussen valgt at slukke for gulerødderne indtil videre og skrue op for nogle af de andre grøntsager.

De mange restauranter i København udgør dog kun omtrent halvdelen af omsætningen. Den anden halvdel sælges til privatkunder igennem de tre store net-udbydere, Aarstiderne, Skagenfood og Nemlig.com. Hertil kommer et lille salg fra gårdbutikken, der har åbent i weekenderne, hvor en fast kundekreds dukker op, ovenikøbet lang vejs fra.

Det kræver en solid ballast af viden om økonomistyring, ledelse og planlægning at drive Kiselgården, og Amy bruger en del tid foran computeren. Foto: Jens Henrik Nybo

Økologiske pionerer

Asks forældre overtog Kiselgården i 1985, og Ask på 34 år er født og opvokset her. Da ingen af hans tre søstre viste interesse i at videreføre gården, valgte Ask at gøre det.

Da forældrene overtog gården, var her en konventionel besætning af malkekøer, men de lagde umiddelbart efter overtagelsen om til økologi, og var nogle af pionererne i økologiens spæde start i Danmark. De var nogle af de første, som leverede økologisk mælk til Arla, om end i beskedne mængder. I 1992 indsatte de en besætning af limousine-køer og skruede samtidig op for grøntsagsproduktionen.

Ask valgte en uddannelse som væksthusgartner på Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde i Roskilde, og han havde forinden mødt Amy, og ud af det møde opstod kærligheden. I dag har de to sønner, og alle tre generationer bor på gården.

Amy og Ask Rasmussen overtog Kiselgården i et glidende generationsskifte i 2015. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce

Glidende generationsskifte

Ask overtog Kiselgården i 2015 i et glidende generationsskifte over syv år, som startede i 2007. Køerne valgte de fra for at koncentrere sig om grøntsagerne.

Noget usædvanligt for et landbrug i den mindre skala er selskabsformen i dag et aktieselskab, hvor Ask ejer jorden og bygningerne, mens et holdingselskab ejer Kiselgården A/S. Denne selskabskonstruktion har de valgt for nemmere at få tilført fremmede penge ind i virksomheden, og derved få kapital til investeringer osv.

- Men i øjeblikket leder vi efter villige investorer, der vil skyde penge ind i selskabet, så vi bedre kan opnå vores ønske om at vækste via optimering af produktionen. Der er efterhånden en del muligheder for at få kapital, når man skal overtage fast ejendom, og generationsskifterne begynder så småt at rulle over dansk landbrug, men at få driftskapital er straks sværere, når der ikke er tale om fast ejendom, siger Ask og fortsætter:

- Det ses tit, at pengemænd er villige til at investere svimlende summer i diverse IT-startups, men det er ikke ligeså interessant, når det gælder landbrug og primærproduktion. Det med grøn omstilling er på alles læber, og det ville helt sikkert fremskyndes, hvis finansieringen af diverse tiltag var nemmere. Der mangler åbenbart en platform for private til at kunne investere i en virksomhed som vores og landbruget generelt. Målet er dog fortsat at vi indenfor de næste ti år har udvidet produktionen med 50 procent, fortæller Ask.

Kartoffel-kvaliteten er øget markant de seneste par år hos Kiselgården A/S. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce

Fuldt overblik

Amy på 31 har aldrig taget en uddannelse indenfor landbruget, men takket være en ivrig indsats og en stor portion nysgerrighed efter at lære om både landbruget og grøntsagsproduktionen samt færdigheder indenfor ledelse og økonomi har hun arbejdet sig op til at have det fulde overblik over alle de nødvendige indsatsområder.

Hun har blandt andet taget del i nogle kurser indenfor ledelse, som Vkst har udbudt, og dem har hun fundet værdifulde.

- I dag kræver det ganske megen og alsidig viden at være landmand. Man skal egentlig både være kyndig indenfor økonomi, regnskab, investering samtidig med at vide noget om landbrugsproduktionen - alt sammen i én og samme person, som hun udtrykker det. Med ti fast ansatte plus yderligere i højsæsonen er der i høj grad brug for kompetencer indenfor ledelse.

To af de i alt ti fastansatte på Kiselgården. I høstsæsonen tilkaldes yderligere bemanding. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce

Svært at købe jord

Kiselgården råder selv over 30 hektar, men forpagter op til 50 hektar. Langt hovedparten af jorden dyrkes med grøntsager, men også mellem- og efterafgrøder i form af rug og kløver.

- Vi ville rigtig gerne vækste ved at udvide vores arealer, men det er ikke ligetil at købe jord her i området. De råder over deres egen maskinpark, og kører desuden maskinstation for nogle af naboerne. Den lerede jord giver grøntsagerne en mærkbar bedre smagsoplevelse end de, som er dyrket på sandet jord, mener vi selv. Når vi producerer økologisk, er det alene for hjertets og naturens skyld, og ikke af økonomiske hensyn. Det er den produktionsform, der giver mest mening for os. Vores vision er at dyrke nogle af verdens bedste grøntsager med respekt for naturen, miljøet og det gode håndværk, men med moderne viden samt maskiner, som sikrer os et godt udbytte og en bæredygtig produktion, bemærker Ask.

Urter i potter i talrige sorter gror inde i drivhusene, som Asks fader opførte for nogle år siden. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce

Alt klares på gården

På Kiselgården dyrker, pakker og distribuerer de alt selv. Lastbiler kommer hver dag året rundt og afhenter varerne.

I 2007 byggede de sammen med Asks fader den ene kostald om til et kølerum samt pakkeri. I 2012 fulgte de sidste to stalde, som indeholder mere køl, pakkeri og kontor. I år har Ask og Amy startet en ny produktion af krydderurter i potter, som afsættes direkte til restauranterne. Til foråret åbner de så drivhusdørene op til salg af udplantningsplanter til private kunder.

- Når vi har valgt urterne, er det egentlig for at udnytte de drivhuse, som Asks far opførte for flere år siden. Det har nemlig vist sig, at det vil blive dyrere at rive dem ned, fremfor at lade dem stå, og så kan vi jo ligeså godt fylde dem op med vækster, der egner sig i et drivhus, fortæller Amy.

Aarstiderne er den ene af de tre store web-baserede udbydere, som distribuerer Kiselgårdens færdigpakkede madkasser ud til private kunder. Foto: jens Henrik Nybo
Annonce
Lokal nyt

Kænguru fundet død på motorvejen

Annonce
Annonce
Lotto

En spiller fra Lolland blev millionær i "uhørt vild" lørdag aften

Sport

- Vi vidste, det er et svært sted at spille

Lokal nyt

Kænguru fundet død på motorvejen

Lokal nyt

Skal du med? En aften i tilflytningens tegn

Lolland

Her blev "Jesus" hyldet som en rockstjerne

Sport

Imponerende bedrift: Hun smadrede maratonrekorden

Sport

Endnu en dårlig start af NFC

Rødby

Her havde politiet en travl dag

Sport

Massakre i Boxen: NFH bagud 0-11

Lokal nyt

Mette F. til sit bagland: Pas nu på

Sjælland

Voldsomme husspektakler: 42-årig mand død under anholdelse

Vejr

Ramt af kraftigt uvejr med hagl og torden

Lokal nyt

Udklædningsfest gik galt: Truede garden med legetøjspistol

Erhverv

Stort nedbrud: Den fungerer ikke

112

64-årig mand lidt for kæk med sin nummerplade

Indland

- Det får betydning for dansk grænsekontrol

Lokal nyt

Helt færdig i Regionen: "Fratræder efter gensidig aftale"

Annonce
Nykøbing

Stor donation: Får en million til racerbane og skaterpark

112

Motorvejs-ræs: Betinget frakendelse og flere klip

Lokal nyt

13-årig pige forsøgt smuglet ind i Danmark

112

Ups: Narko-pose faldt ud af pas

90 års jubilæum

"Hun tog chokoladen og kylede den hen ad gulvet"

Ugeavisen Lolland

Kan demokratiet tabe?

Ugeavisen Guldborgsund

Har dit barn spist giftige bær?

Lokal nyt

Tavle-ups'er: 'Det skilt har ikke været forbi mig'

Lolland

Kæmpe ferieby-projekt rykker tættere på

Lokal nyt

Politi-fejl: Fejl i 70.000 fartbøder gennem flere år

Rødby

Menneskesmugling af 13-årig pige: Ser på det med stor alvor

Sport

Efter mål-massakre: - Hjælp mig gud

Guldborgsund

Tvunget til lukning på grund af besparelser: - Vi skal lige synke den

112

40-årig mand fra Lolland dømt: Voldtog mindreårig steddatter

Lokal nyt

Knap 50 millioner kroner er på vej til landmænd

112

20-årig narkobilist uden kørekort taget igen-igen

Lolland

Vanvids-udsalg lukker Aldi: - Vi er kede af det

Lokal nyt

Lokal landsholdsspiller skifter til amerikansk fodbold

Guldborgsund

Guldborgsund Zoo lukker

Falster

Nåede du at spotte kæmpe-brøleren?

Annonce
Annonce
Lolland

Nu skal milliard liter-store bassiner fyldes op

Ugeavisen Guldborgsund

"Mulle" besøger Højskolen Marielyst

112

Flere politibiler til stede ved station: Unge skabte utryghed

112

Undgå brand: Her er eksperternes bedste råd

Ugeavisen Lolland

Netpriser hos dyrehandleren

Lolland

Ophidsede øboere irettesat af borgmester

Guldborgsund

Bekymret dyrepasser: Ingen tager ansvar

Guldborgsund

98.000 går rundt uden at vide det: Her fandt de fem nye

112

Skubbede rundt med trillebør - nu er de fængslet

Lokal nyt

Voldsom brand i sommerhus: - Vi tør ikke gå ind i det

Nakskov

Strakspåbud efter dødsulykke: - Det skal løses

Guldborgsund

Har store planer: Vil have tocifret millionbeløb

leder

Hvad foregår der, Heino?