NYKØBING: Da Møn Bolcher sidste efterår flyttede fra Stege til Nykøbing, var der ikke noget, som hed energikrise. Men flytningen har vist sig at falde på et godt tidspunkt i forhold til de energipriserne, som i år har været ekstraordinært høje.
- Vi var heldige med vores timing med at flytte herhen, hvor bygningen er energioptimeret isoleringsmæssigt, der er LED-lys med sensorer, og der er luft-til-luft-varmepumper over det hele, siger Thomas Krøll, som er direktør og ejer af Møn Bolcher sammen med René Harms.
Møn Bolcher har en stor gastank, som forsyner virksomhedens gasblus til selve bolsjeproduktionen med energi. Der har været indgået en kontrakt på prisen for gassen på forhånd, så der har Møn Bolcher ikke oplevet en stor stigning som de mange borgere, der kæmper med høje regninger, fordi de har gasfyr.
- Men selvfølgelig er vi også ramt af høje elpriser ligesom alle andre steder. Men jeg synes ikke, når vi sammenligner i år med sidste år, at det er så voldsomt. På de sidste 12 måneder er vores elregning steget med cirka en krone per kilowatt-time, hvis du ser på gennemsnittet i forhold til sidste år. Men det bliver selvfølgelig meget, når man bruger 20.000 kilowatt-timer om måneden, siger Thomas Krøll.
Med andre ord er det altså en ekstraregning på el på 240.000 koner om året.
Men Thomas Krøll finder trøst i, at hvis Møn Bolcher ikke var flyttet ind i den energioptimerede bygning, havde elregningen set endnu mere grel ud.
Planer om solceller
- Det næste vi arbejder på, sammen med Marielyst El, er at få solceller op, som kan dække cirka 50 procent af vores eget forbrug. Vi har ikke natproduktion, men producerer i dagtimerne, hvor solen skinner. Vi har det største behov om sommeren, hvor vi skal køle ned og ikke så meget om vinteren, da vi har rigeligt med varme. Så derfor passer det godt ind med solceller, forklarer Thomas Krøll.
Solcellerne skal placeres ved siden af fabrikken, da taget ifølge Thomas Krøll er forholdsvis belastet af installationer til ventilation og varmepumper.
Høj råvarepris
Møn Bolchers største råvare er sukker, som der indkøbes 60-65 ton af om året. Prisen er fordoblet i år, men på trods af det har Møn Bolcher indtil videre holdt priserne i ro.
- Vi har været begunstiget af, at vores volumen er blevet større, så vi har kunnet holde fast i priserne, men det er klart, at hvis råvarepriserne ikke finder ned på et lavere niveau, så bliver vi nødt til at hæve priserne på nogle af produkterne næste år, siger Thomas Krøll.