GULDBORGSUND: Guldborgsund Kommune skal spare over 700 millioner de næste fem år.
I kølvandet på den realitet har byrådet været i Rostock for at diskutere, hvor de penge skal findes.
I det første udkast til, hvor der skal spares, var Gedsers sidste dagtilbud - Strandloppen - nævnt som et af de steder, der måtte dreje nøglen, og hvor forældre derefter ville henvises til Væggerløse. Cirka 15 kilometer væk.
Jesper Blomberg, formand for Børn og SkoleudvalgDet er ikke sikkert, det bliver sådan.
Derfor var engagerede lokale borgere mødt op på Gedser havn i protest mod besparelserne, hvor de 29 byrådsmedlemmer gik på land til fods.
- Jeg var rørt over, at de var så mange, der var mødt op. Det er et godt initiativ, at man viser sit engagement, og så talte vi om, at den dialog vi skal have fremadrettet, den bliver konstruktiv - men kritisk, siger formand formand for Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune, Jesper Blomberg (O).
- Det er ikke en hemmelighed, at vi skal spare nogle penge, fordi borgersammensætningen er, som den er, så vi har flere offentlige ydelser, siger formanden.
Men derfor er terningerne ikke kastet for bestandigt endnu, siger formanden. Dagtilbuddet Strandloppen har altså stadig håb om at få omstødt beslutningen indskrevet i de første spareforslag.
- Det er ikke sikkert, det bliver sådan. Vi har aftalt et dialogmøde 18. september, hvor vi møder forældre og bestyrelse. Jeg har bedt dem samle evidens og fortælle om viden fra Gedser, som vi ikke har adgang til. Hvor mange er gravide? Hvor mange bruger daginstitutionen generelt? Hvor vigtig er den og hvorfor? siger han.
Effektivt seminar
Der har været nogle løftede øjenbryn rundt omkring på Lolland-Falster over, at byrådet netop drog til 4-stjernet hotel i Rostock for at svinge sparekniven.
Men turen endte konstruktivt, siger Jesper Blomberg.
- Vi har haft et intenst døgn sammen, hvor vi har udviklet forslag. Nogle konkrete, nogle mere løse - ikke kun om Gedser, selvfølgelig, men generelt, siger formanden.
Og han er da heller ikke i tvivl om, hvor han står i kritikken.
- Det er super godt, vi er taget afsted. Jeg er super glad for, vi har været sammen et fuldt døgn, vi har været sammen fra klokken 7 til klokken 23. Der har vi talt rigtigt meget sammen. Jeg er sikker på, der kommer fornuftige løsninger, siger han.
- Vi kan ikke være på Rådhuset. Vi kan ikke sidde og afgøre medarbejderes fremtid på den anden side af væggen, det vil jeg ikke være en del af, siger Jesper Blomberg.
Han fortsætter med at understrege, at der ikke havde været løftede øjenbryn, hvis Københavns byråd eksempelvis var taget til Helsingborg. Selvom Tyskland lyder langt væk for nogle, er det tættest på Lolland-Falster, siger han.