VÅBENSTED: Boksning er - på sin vis - blevet en del af undervisningen på Midtlolland.
28 piger og drenge fra den forberedende grunduddannelse, FGU, i Maribo skal nemlig gennem et hårdtslående forløb i skoletiden hos træner Morten Meng fra Sydhavsøernes Bokseklub, som håber på at smitte de nyankomne med den samme glæde for boksning, som han selv har - og lære nogle af værktøjerne og værdierne fra sig.
- Vi har så mange unge mennesker hernede, og jeg synes, det er vigtigt at holde dem i gang. Give dem nogle succeser. Alle fortjener at prøve boksning, siger Morten Meng i Sydhavsøernes Bokseklubs træningscenter i Våbensted.
Blandt ham står de knap 30 elever fra den forberedende grunduddannelse, der som led i deres skolegang har valgt at gribe boksehandskerne én gang om ugen og drage til Våbensted hver mandag klokken 13.
Tilbage på sportsligt spor
En af dem er 19-årige Albert Godske Hjembæk, som før har dyppet tæerne i kampsportens verden og håber, at han kan finde tilbage på det spor.
- Jeg har gået til MMA før, og det og boksning er noget, som giver en adrenalin. Det er ikke det samme som fodbold, her mærker man og udfordrer sig selv hele tiden. Jeg håber, jeg kan få passionen tilbage for kampsporten og virkelig holde ved, siger han.
Men endnu mere konkret har den 19-årige også et andet ønske.
- Jeg ryger desværre og kan mærke det ekstra i lungerne i dag, når vi træner hårdt. Jeg kunne faktisk sagtens forestille mig, at jeg stopper med at ryge på baggrund af det her forløb. Der er bedre måder at bruge sin energi, siger han.
- Man kan mærke, at træneren presser én til sin grænse, og det er kun godt, siger han.
Disciplin og vilje
Naturligvis er boksetræneren - der står i ringhjørnet for sønnike Oliver Meng på lørdag i Albertslund - en smule farvet i sin kærlighed til boksning. Men sporten har givet ham nogle af de største succesoplevelser samt lært ham om disciplin og vilje, siger han. Og den kundskab ønsker han nu at give videre.
- Det handler om selvkontrol, vilje og taktik. Kan man fastholde én, der har et mål om at komme i bedre form eller bare gerne vil komme lidt væk hjemmefra og ændre i nogle dårlige vaner, så er jeg glad, siger han.
"Aktivt fællesskab"
DGI Lolland Falster er tovholdere på et flerårigt projekt, der hedder "Aktivt fællesskab på Lolland". Projektets formål er at styrke den aktive deltagelse i fritidsfællesskaber blandt unge voksne mellem 18 og 35 år i socialt udsatte positioner i Lolland Kommune, så de unge udvikler handlekraft, kompetencer og tro på egne muligheder.
- Morten fortalte mig om klubben, og jeg tænkte, at det her var noget, vi måtte prøve. Han har en tilgang, der er megagod, og han har gjort, så det kan lade sig gøre, at de træner i skoletiden. Det vigtige er som sådan ikke sportsgrenen for os, det er fælleskabet, og det kan man mærke her, siger Michael Stryger Rasmussen, der er ansat som brobygger mellem foreningerne og de unge.
Også elevernes lærer har været imponeret, og hun fortæller, at der allerede nu er en af pigerne, der vil fortsætte i foreningen, hvortil DGI Storstrøm gerne betaler regningen.
- Der er ikke en eneste her, der går til sport. Men de vil gerne, og et af målene med de her træninger i lokale foreninger handler også om at vise, hvad de kan, siger Line Charlotte Andersen, der er lærer på FGU Maribo.
Indtil 27. marts vil der være unge boksespirer at finde hver mandag i den lokale forening, der håber at kunne sætte sit aftryk på det nye træningshold.
Folketidende følger op på historien til sidst i forløbet for at finde ud af, hvad seks ugers boksning på skoleskemaet gør for 28 FGU'ere.