Annonce
Lokal nyt

En rejse for krop og sjæl

Lasse A. Bøgh gennemførte som 25-årig i 2019 som den yngste nogensinde en tur Danmark rundt i havkajak. Han har nu udgivet en bog om sine oplevelser og erfaringer. Foto: Privat

Lasse A. Bøgh har udgivet en bog om sine oplevelser og erfaringer på sin tur Danmark rundt i havkajak. En tur, han gennemførte som den yngste nogensinde.

LOLLAND-FALSTER Kajakroeren Lasse A. Bøgh har skrevet en bog om sine oplevelser med at sejle i havkajak i den danske natur.

I bogen "På eventyr i havkajak" fortæller han blandt andet om sine erfaringer med at sejle Danmark rundt i havkajak. Det var en rejse, han gennemførte som 25-årig i 2019 som den yngste nogensinde. Han var også den første til at drage ud på rejsen i de barske vintermåneder, da han tog af sted 13. februar 2019.

Det tog ham 44 dage at tilbagelægge de 1.315 kilometer, som begyndte ved Vidåslusen i grænselandet ved Vadehavet og sluttede ved grænsesten nummer 1, hvor Krusåen løber ud i Flensborg Fjord.

Undervejs dokumenterede han rejsen med en logbog og billeder på hjemmesiden kajak-lasse.dk, hvor interesserede kunne følge med. Samtidig var logbogen et krav for at kunne modtage udmærkelsen Det Rød-Hvide Bånd for at have sejlet Danmark rundt i havkajak.

- Jeg vil med bogen gerne inspirere andre til at tage på tur for at opleve den danske natur og rejse i vores eget land og ro kajak. Jeg finder meget ro, når jeg sejler kajak og stresser helt af, siger han.

Storstrømmen og Smålandsfarvandet har givet Kajak-Lasse store naturoplevelser. Blandt andet har han mødt nysgerrige sæler og spist frokost på den lille ø Dyrefod med sit rige fugleliv. Foto: Lasse A. Bøgh

Ultimativ udfordring 

Lasse A. Bøgh er i dag 27 år, arbejder som sygeplejerske på Frederiksberg Hospital og er ved at uddanne sig til psykoterapeut. Han havde kun roet kajak i tre års tid, da han besluttede at ro Danmark rundt.

- Jeg havde læst en bog om turen, som gav mig blod på tanden til selv at prøve det. Det passede med at tage af sted om vinteren i forhold til, at jeg afsluttede studiet som sygeplejerske, men også fordi jeg ikke kunne se nogen større udfordring end at tage af sted om vinteren. Om sommeren har du varme, men om vinteren, hvor det er koldt, skal du virkelig kæmpe med dig selv og din psyke, og det synes jeg er enormt spændende, fortæller Lasse A. Bøgh.

- Et eller andet sted er kajakroning personlig udvikling, både fysisk og psykisk. Hvis man tager ud i vejr, hvor der er lidt sø og bølger og blæst, så kommer man til at flytte sine grænser, fortsætter han.

Kajak-Lasse undersøgte inden turen, hvilket udstyr han ville få behov for, og sørgede for at læse op på teori om vind og vejr, ligesom han fik trænet lidt i havkajakken.

- Du skal selvfølgelig vide, hvordan du håndterer en kajak, men man er ikke perfekt, før man tager af sted. Det er også en proces, hvor man lærer undervejs. Men sikkerheden skal man aldrig glemme. Man skal være god til at kende sine grænser og sige hertil og ikke længere, forklarer Lasse A. Bøgh.

Kajak-Lasse har gode minder fra Sydhavsøerne, hvor han fremhæver den smukke natur. Her er han på vej til Fejø. Foto: Lasse A. Bøgh
Annonce

Høj sø på Kattegat 

Bogen byder på udvalgte fakta om, hvad Kajak-Lasse benytter af grej og kundskaber for at rejse nationalt i havkajak. Bogen er også fyldt med billeder og fortællinger fra de mange dage langs de danske kyster.

- Jeg har passeret Kattegat i to meter høje bølger. Efter et godt og gedigent blæsevejr tog jeg et stop på øen Hjelm, hvor jeg skulle overveje, om jeg skulle ro videre, eller om jeg skulle stoppe for den dag. Jeg endte med at ro videre, fordi vejrudsigten var med mig, og vinden ville løje af i løbet af dagen, så det endte med at være en rigtig god tur, fortæller Kajak-Lasse.

Turen førte ham også forbi Lolland-Falster, hvor han har nogle gode minder fra.

- Da jeg kom til Stubbekøbing, blev jeg modtaget af roklubbens folk. Jeg blev taget vanvittig godt imod, og de var supersøde, og vi havde en god snak. Dagen efter mødte de op for at sende mig af sted tidligt om morgenen i den smukke morgensol. Derefter skiftede vejret, og det blev meget tåget, så jeg var lidt på skattejagt efter øerne dernede. Jeg krydsede over til Femø og videre over til Fejø, hvor jeg overnattede i kajakhuset, husker Lasse A. Bøgh.

Her er Kajak-Lasse havnet i uvejr ved Onsevig ved Nordvestlolland på en tur, han gennemførte sidste år fra Svendborg til København. Foto: Lasse A. Bøgh
Annonce

Fragtskib kom tæt på 

En af de farligste situationer på turen Danmark rundt opstod, da Kajak-Lasse skulle ro fra Tårs Havn på Vestlolland over Langelandsbælt.

Det var første gang, han for alvor skulle ro om natten.

- Jeg valgte at ro ud ved 1-tiden om natten fra Tårs Havn, fordi det var vindstille, og strømmen var sydgående, hvilket den ikke er så ofte i Langelandsbæltet. Der var en ro over mørket og en ro over vandet. Men det var også en tur, hvor jeg var ved at blive sejlet ned af et stort fragtskib, som ændrede kurs lige omkring, hvor jeg lå. Så jeg måtte bakke kajakken og tage nogle stoptag for, at skibet kunne passere 20-50 meter foran mig. Der fik jeg lige pulsen op et øjeblik. Det er aldrig sjovt, når så stort et skib kommer tæt på, fortæller Lasse A. Bøgh.

På trods af høje bølger og fysisk udmattelse overvejede Kajak-Lasse aldrig at give op.

- Jeg har aldrig været ved at give op, men jeg har oplevet at være meget afkræftet på Møn, da jeg sov ude ved Pomlerenden Camping. Jeg skulle op ad nogle trapper for at komme op til et sted, hvor jeg kunne slå teltet op, og da jeg endelig havde fået slæbt 50-60 kilo udstyr op ad trapperne og slået teltet op, måtte jeg bare ligge mig ind i teltet og spise, drikke og sove. Og der lå jeg det næste døgn og forsøgte at komme til hægterne igen, siger Lasse A. Bøgh.

- Men det lærte mig at lytte til kroppen, og det havde jeg ikke været god til inden. På sådan en tur lærer man, hvor meget kan man holde til, og hvor meget kan jeg presse kroppen for at nå videre i dag, fortsætter Lasse A. Bøgh.

Annonce

Frokost på Dyrefod 

Undervejs overnattede han i kajakklubber, i sit telt og ved private personer, som inviterede ham ind.

- Det største var at gennemføre, men derudover er det at opleve de små lokalsamfund og blive taget imod af de lokale folk og være på eventyr i den danske natur, som ændrer sig sindssygt meget fra den sandede vestkyst til det grønne Lolland og Møn, siger han.

Sidste år passerede Lasse A. Bøgh igen Lolland-Falster, da han roede hele vejen fra Svendborg til København.

- Her mødte jeg nysgerrige sæler og spiste frokost ude ved den lille ø Dyrefod, hvor der var helt fyldt med en masse spændende fugle. Der er sindssygt smukt at ro ved Lolland-Falster, fortæller han.

"På eventyr med havkajak" kan købes hos boghandlere. Du kan også læse mere om den viljestærke kajakroer på kajak-lasse.dk.

Annonce
Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Annonce
Annonce
Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

Sport

Nykøbing FC udspillet i Pleidrup-farvel

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Annonce
Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Ugeavisen Guldborgsund

Populær minibil opdateres med facelift

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

112

Hjælp politiet: Ansigts-tatoveret røver stadig på fri fod

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Rødby

Ny sauna indviet: Hjælper dig via infrarøde stråler

112

Banegårds-ballade: Kom tilbage og kastede med flaske

Lokal nyt

Gyser-afslutning: Rykker ned efter katastrofe-sæson

Lokal nyt

Lokal landmand tørster efter regn

Nykøbing

55-årig kontaktperson tilstår: Havde samleje med hende

Lokal nyt

Rune cruiser sig til ottendedelsfinalen i French Open

Sport

TSØ efter ny træner: Det har været os meget magtpåliggende

Madens Folkemøde

Så er det i gang: 10.000 mennesker kommer forbi

Annonce
Annonce
Lolland

Gode nyheder: Den Grønne Verden åbner igen

Ugeavisen Guldborgsund

Strandkirken er åben for sæsonen

Indland

Thomas løsladt fra iransk fængsel: Tvivlede på sin frihed

Ugeavisen Lolland

Knæk Cancer kommer til Maribo

Guldborgsund

Dømt for grov svindel: Lokal danseforening snød kommunen

Rødby

Stor trafikulykke torsdag aften: Flere tilskadekomne

Royal Run

Kritiserer det: For meget fedme-fokus

Femern

Anklager vil til Højesteret med sag om russiske søfolk

Indland

Lastbils-blokader var ikke nok: Nu er det vedtaget

Lolland-Falster

Strafudmåling i omfattende voldtægtssag blev udsat