Annonce
Guldborgsund

ENGANG VAR DEN DANMARKS LÆNGSTE: NU SKAL BRO GENOPFØRES

Fra Sundby kom man først ud på en cirka 300 meter lang dæmning, før broen begyndte. Da Christian 9.'s Bro blev bygget, var den Danmarks længste bro og samtidig den første drejebro. I 1963 blev den nedlagt, da den var for umoderne. Men nu er der håb og drømme om at genetablere den. Arkivfoto: Museum Lolland-Falster
Den gamle Christian 9.'s Bro, der gik fra Linde Allé i Sundby til Brogade i Nykøbing, skal reetableres, hvis det står til kommune. Processen er i gang, og i mellemtiden deler vi billeder fra den bro, der engang var Danmarks længste.

NYKØBING: Tiden var løbet fra den gamle bro, der ved lavvande stadig kan anes ud for Linde Allé i Sundby, og som i næsten 100 år forbandt de to øer.

Men da den blev opført og åbnede 4. juli 1867, var den et sjældent syn: et ingeniørarbejde uden lige set med danske briller. For det var den længste bro og samtidig den første drejebro i landet.

I 1963 blev broen fjernet, men nu er der i Guldborgsund Kommune en stor interesse for at genetablere den.

Annonce

Når vi skal søge tilladelse, er det lettere at fortælle Kystdirektoratet, at det ikke er en helt ny bro, men en reetablering af nationalhistorisk karakter.

Anders V. Møller, projektleder, Nykøbing F. Helhedsplan

En del af helhedsplanen for Nykøbing F. Havn er nemlig at skabe en ny gå- og cykelforbindelse mellem Nykøbing og Sundby.

Ofte er det lettere at få tilladelse til sådan et projekt, hvis man søger om at reetablere noget, der engang har været der, forklarer projektleder Anders V. Møller.

- Det handler om at tænke forskellige narrativer eller fortællinger igennem, før man skal søge tilladelse til at opføre sådan en bro. Og udover motion og sammenhæng mellem byerne så er der også et miljømæssigt aspekt. For den vil skulle opføres i et Natura 2000-område. Vi vil bygge broen ligesom dengang i bæredygtige materialer og tage fat i de gamle håndværkstraditioner. Så når vi skal søge tilladelse, er det lettere at fortælle Kystdirektoratet, at det ikke er en helt ny bro, men en reetablering af nationalhistorisk karakter.

I de første cirka 50 år var drejebroen manuelt drevet. I 1910 blev der sat en motor på, da trafikken var stigende, og man derfor måtte have mandskab på næsten konstant. Arkivfoto: Museum Lolland-Falster
Broen blev udvidet, forstærket og moderniseret ad flere omgange. Arkivfoto: Museum Lolland-Falster

Anders V. Møller tilføjer, at det er det Randersbaserede firma A1 Consult, som står for at udarbejde skitser til broen. Skitserne skal bruges til godkendelse af prospektet hos Kystdirektoratet.

Med heste og trillebør

I begyndelsen var den skabt til gående, til cyklister og til hestevogne. Der var faktisk også en manual til, hvordan man skulle færdes med trillebør. Og den blev hurtigt meget benyttet.

Derfor er den blevet styrket og renoveret ad flere omgange for at kunne klare belastningen fra de motoriserede køretøjer, der efterhånden blev mere almindelige, forklarer souschef på Museum Lolland-Falster, Anna-Elisabeth Jensen.

Lige nu dykker medarbejdere på museet ned i gamle bøger og fotoalbum for at finde både billeder og skriftlige dokumentationer om broen. Alt sammen skal det bruges til en udstilling, der kan ses til sommer på kommunens pop op-område.

- I årene inden broens opførsel oplevede man lokalt en meget stor udvikling. Efter stormfloden blev der lavet en digelov, der blev etableret jernbaner, og man talte om den her forbindelse på tværs af sundet. Det var dog først omkring 1860'erne, at der blev gjort noget ved det. Men samfundet var i en rivende udvikling, og kommunikation og transport var altafgørende.

Broen løb fra Brogade i Nykøbing til Linde Allé i Sundby og fik en stor betydning for udviklingen af den lille landsby, som Sundby var forinden. Formentlig har broen allerede dengang hjulpet på en voksende pladsmangel i Nykøbing. Arkivfoto: Museum Lolland-Falster
Svingbroen i aktion. Den forblev en svingbro til nedlæggelsen i 1963. Arkivfoto: Museum Lolland-Falster


Ingeniørerne har udtrykt, at det er en virkelig sjov opgave, for de skal forsøge at lave et så lille aftryk på naturen som muligt.

Anders V. Møller, projektleder, Nykøbing F. Helhedsplan

Broen blev med sine cirka 250 meter den længste bro i Danmark og bestod af en 310 meter lang dæmning ved Sundbysiden, et brostykke, en svingdel og et lille stykke bro tættest på Nykøbing.

Svingdelen blev motoriseret i 1910, men indtil da var den manuelt styret og skabt af Burmeister & Wain i København. Hovedentreprenøren WE Tulstrup, der har lavet en stor del af havnen i Nykøbing, er også manden bag Aarhus Banegård.

Annonce

En stor ingeniøropgave

Miljøundersøgelser og geotekniske undersøgelser er nu foretaget, og resultaterne skal bruges til at vurdere, hvordan fundamentet skal bankes ned i undergrunden.

I løbet af det tidlige forår kan ansøgningen til Kystdirektoratet blive lavet. Den vil ikke rumme en egentlig tegning, men mere en skitse af, hvordan broen skal bygges, siger Anders V. Møller.

- Ingeniørerne har udtrykt, at det er en virkelig sjov opgave, for de skal forsøge at lave et så lille aftryk på naturen som muligt.

For eksempel skal der stadig kunne være en god gennemstrømning i Guldborgsund, og derfor skal broen bygges med lange spænd. Samtidig skal den være så tro mod den oprindelige bro som muligt, men bygget på en moderne konstruktion.

Når tilladelsen fra Kystdirektoratet er modtaget, vil der være en fase med at søge penge og gennemføre en udbudsproces med arkitekter om at tegne broen. Herefter laves der et udbud på selve broentreprisen.

Annonce
Sport

TEAM SYDHAVSØERNE VINDER KÆMPE DRAMA

Annonce
Annonce
Guldborgsund

KAMPKLARE REDDERE RÅBER OP

Lokal nyt

BRUN KLUMP ØDELÆGGER HJEMREJSE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE VINDER KÆMPE DRAMA

Sport

NYKØBING FC TABER VIGTIG BUNDKAMP

Lokal nyt

KAOS FRA MORGENSTUNDEN: I KAN IKKE SE JERES LØNSEDLER

Sport

KULTURBÆRER FORLÆNGER I TEAM SYDHAVSØERNE

Lolland

HOLGERS SPROG-BØF: - DU ER JO EN GAMMEL KÆLLING

Sport

EUROPÆISK FINAL 4-SPÆNDING UDLØST: NFH'S MODSTANDER AFSLØRET …

Nykøbing

MATILDES CHOKERENDE OPDAGELSE: SKRUER GEMT I BOLLE

Guldborgsund

SUSSI LOVER: DET FÅR I PÅ DØLLE

Lokal nyt

TO BILER STØDTE SAMMEN I UDKANTEN AF NYKØBING

Guldborgsund

SUSSI EFTER LEO: FRI FOR AT BEKYMRE MIG

Lokal nyt

GODE PÅSKENYHEDER EFTER TRIST FREDAG

Guldborgsund

- DET ER EN AF DE STØRSTE DAGE I MIT LIV

Annonce
112

- ÅBN DØREN ELLERS BLIVER DER BLODBADS-SUPPE

Erhverv

PENGETANKEN BUGNER I LOLLANDS BANK

Guldborgsund

SUSSI: VI FYRER DEN AF PÅ DØLLE

Guldborgsund

STRID I FERIEBY: - VI HÅBER STADIG, AT FORNUFTEN SEJRER

112

- JEG GEMTE MIN SØSTER I EN MÅNED ELLER MERE

lolland

KVINDERNE UD PÅ GADERNE

Nordfalster

Sjette besøg på galleri

Guldborgsund

LANG NÆSE TIL DØLLE: FÅR NEJ TIL STORT ØNSKE

112

DØMT MORDER OVERFALDET I FÆNGSLET

Guldborgsund

UNIKT FUND: VAR VED AT RYGE TIL GENBRUG

112

SÅ POSE MED PULVER: SÅ KOM POLITIET PÅ BANEN

112

FRUSTRERET FRISØR: - DET ER SKRÆMMENDE

Guldborgsund

DANS I REGNEN OG VÅGN OM NATTEN: DØLLE-MUSIK OFFENTLIGGJORT

Guldborgsund

NU SKER DET ENDELIG

112

VANVITTIG MAND MED MOTORSAV: TRUEDE MED BLODBAD

Erhverv

- DER VIL KOMME FLERE BRUGSLUKNINGER I ÅR

112

GENEREDE BOLIGKVARTER: SÅ RYKKEDE POLITIET UD

112

GRUSOMME ANKLAGER MOD LOKAL MAND

Lokal nyt

NY PLAN: VIL GENANVENDE 80 PROCENT PLASTAFFALD INDEN 2030

112

HUN BLEV OPDAGET: FORSØGTE AT SNYDE I SCAN SELV

Annonce
Annonce
112

UERSTATTELIG BOG STJÅLET UNDER INDBRUD: - DET ER JO SINDSSYGT!

Ugeavisen Guldborgsund

FORENING MED VOKSEVÆRK KLAR TIL SOMMERSÆSON

Indland

FORUDSER TRIST NYT OM SUNDHEDSSEKTOREN

Erhverv

DEN STIGER FOR FJERDE MÅNED I TRÆK

Ugeavisen Lolland

BURGER&BAR PÅ VIN&BRØD

112

BRAND I VÆRKSTED UDVIKLEDE KRAFTIG RØG

112

ANHOLDT PÅ LOLLAND: VÆRDIER FOR 11 MILLIONER BESLAGLAGT I KÆMPE HASHSAG

112

KOKAIN-KONTROL: SÅ MEGET GEMTE HAN

112

BRUGTE ET TON KATTEGRUS: OLIEUDSLIP SKYLDTES INDBRUD

112

BRAND I LADE: - VI FORVENTER AT VI SKAL DERUD IGEN

Lolland

TYSK PAR ÅBNER VANDCENTER

112

GJORDE GÅGADE TIL RACERBANE

112

SKØD TO GANGE MED PISTOL: NU ER HAN VARETÆGTSFÆNGSLET

112

SIRENE PÅ TELEFONEN: DET SKAL DU GØRE