Annonce
Lolland

KRÆVER KÆMPEBØDE TIL LOKAL SVINEPRODUCENT

Lolland Kommune og anklagemyndigheden mener, at svineproducent overtrådte en miljøgodkendelse og producerede langt flere svin end tilladt. Arkivfoto
En svineproducent fra Lolland var forleden i retten, anklaget for at have produceret langt flere svin end tilladt. Han nægter sig skyldig, og hans forsvarer angreb Lolland Kommune for at have regnet helt forkert i sin politianmeldelse.

VESTLOLLAND: Står det til anklager Tina Susanne Nielsen, skal en svineproducent fra Vestlolland have konfiskeret en fortjeneste på knap en million kroner og oveni have en bøde på knap en kvart million kroner. Det nedlagde hun i hvert fald påstand om, da Retten i Nykøbing i forleden behandlede en sag, hvor landmanden stod tiltalt for at have overtrådt husdyrbrugloven.

Lolland Kommune og anklagemyndigheden mener nemlig, at svineproducenten overtrådte en miljøgodkendelse og producerede langt flere svin end tilladt. Nærmere bestemt 17 procent for mange i 2014, 38 procent for mange i 2015 og 35 procent for mange i 2016.

Landmanden nægtede sig skyldig, og hans forsvarer, Gert Møller Lund, gav udtryk for, at kommunen havde beregnet produktionen helt forkert, og at sagen havde været urimeligt længe om at komme for retten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem år undervejs

Sagen begyndte da også for flere år siden, da miljøsagsbehandler Katarina Brandstrup Jensen fra kommunen i oktober 2017 kom på tilsyn. Forinden havde hun set på gødningsregnskabet og konstateret, at landmanden producerede mere end tilladt.

Svineproducenten huskede ikke, hvad der blev diskuteret på tilsynsbesøget. Faktisk måtte han flere gange svare på spørgsmål, at han ikke kunne huske detaljer i sagen.

- Det er mange år siden. Jeg tænker fremad, bemærkede han.

Men han forklarede, at han havde med levende dyr at gøre, og at der derfor naturligt ville være udsving i produktionen. Og det kunne han ikke rigtig gøre noget ved, lod han forstå.

- Skulle jeg have slået alle dyrene ihjel? Jeg tænker på dyrevelfærd, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et atomkraftværk

Kort efter tilsynet skrev kommunen til ham og påtalte overproduktionen og understregede, at det var en godkendelse fra 2009, han skulle efterleve og ikke en nyere fra 2016, der tillod en større produktion. Den nye ville nemlig først træde i kraft, når en ny stald var opført og overholdt en række vilkår om blandt andet luftrensning.

Men svineproducenten troede, at det var den nye godkendelse, han skulle efterleve.

- Det er helt godnat! Jeg troede, at de kunne se fornuften i det - at når den nye godkendelse kom, måtte det være den, der var gældende, sagde han og tilføjede, at han også var begravet i arbejde med alle de papirsager, der skulle være i orden, inden han kunne bygge den nye stald.

- Det var som om, jeg skulle bygge et atomkraftværk!

Artiklen fortsætter efter annoncen

To medaljer

Med hjælp fra en konsulent fra Vkst svarede svineproducenten på kommunens brev. Her anerkendte han, at der havde været en overproduktion:

“Vi kan tilslutte os, at produktionen har været ændret og øget i forhold til meddelt miljøgodkendelse”, skrev han.

- Hvad betyder det? spurgte anklageren, der dog ikke fik et klart svar.

- Vi har gjort, nøjagtig som sagsbehandleren har krævet. Og vi har fået fine medaljer for det to gange, fordi vi er Danmarks bedste til det. Jeg synes, jeg skulle have haft en medalje for det i stedet for det her pjat! svarede han.

Direkte adspurgt erkendte han dog en vis overproduktion.

- Jeg kommer til at producere lidt for mange, sagde han.

- Gør du noget for at rette ind ved at sætte produktionen ned? spurgte forsvareren.

- Så godt jeg kunne. Men jeg kunne jo ikke slå dyrene ihjel, og jeg har kontrakter med andre landmænd om at levere, så hvad skulle jeg gøre?! spurgte han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Unik produktion

En væsentlig del af sagen handlede om, hvordan man beregner, hvor stor produktionen egentlig var. Og forsvareren argumenterede for, at landmanden producerer svin på en speciel måde, og at man derfor ikke har kunnet beregne miljøbelastningen på den måde, kommunen har gjort.

Sagen er nemlig, at han har to firmaer, der producerer svin på hver deres ejendom med hver deres miljøgodkendelse, og så producerer han både avlsdyr og slagtesvin.

- Vi er de eneste i Lolland Kommune, der producerer so-polte på den måde, og det er meget svært at putte nøjagtigt ind i programmer og standardbeskrivelser. Så jeg har altid haft problemer med at udfylde gødningsregnskaberne nøjagtigt eller at indberette til Danmarks Statistik. Men jeg har forsøgt at gøre det, så godt jeg kan, sagde svineproducenten.

Læs meget mere om sagen i Folketidendes weekend-udgave

  • Farlig svinesyge breder sig til mennesker
    Lolland Kommune og anklagemyndigheden mener, at svineproducent overtrådte en miljøgodkendelse og producerede langt flere svin end tilladt. Arkivfoto
Annonce
Lokal nyt

Se billederne: Fodboldfest i Nykøbing og Nakskov

Vejret

Opjusterer varsel om kraftig regn: Op til 50 millimeter på seks timer

Annonce
Annonce
Sport

Lollik får kæmpejob i FC København

Vejret

Opjusterer varsel om kraftig regn: Op til 50 millimeter på seks timer

Lokal nyt

Se billederne: Fodboldfest i Nykøbing og Nakskov

Indland

SSI registrerer årets første TBE-tilfælde i Danmark

Guldborgsund

Sparebehov i kommune kan være mindre end ventet

Guldborgsund

De livreddende øjne vender tilbage til stranden

Lolland

Nyt erhvervsområde har kæmpe potentiale

Guldborgsund

Tilfreds citychef: - Vi har skabt en tradition

112

12 personer fængslet i sag om sydsjællandsk narkonetværk

Vejret

DMI lover tør sankthansaften med gode solchancer

Guldborgsund

Scandlines-ros til regeringen: - Det er en klog beslutning

Lolland

Nu skal det undersøges: Skal der ligge et CO2-lager på Lolland?

Guldborgsund

Folkefest på Torvet, da Danmark fik endnu et EM-point

Lolland

Lang kø, da ny sportsforretning slog dørene op

112

Slagteriansat er sigtet for at dræbe kollega på arbejdspladsen

Annonce
Annonce
112

Bil brød i brand på motorvejen: Nu er der nyt

112

Bandidos-rockere anholdt: Politiet afslører stort kokainnetværk

Udland

Skuespiller Donald Sutherland er død

Sport

Danmark spillede uafgjort igen

Vejret

Åh nej! Risiko for skybrud over LF

Sport

Visma melder motiveret Vingegaard klar til Tour-forsvar

Lolland

Lolland helt i top med handicaphjælp