Annonce
Lokal nyt

LÆGE-NÆSTFORMAND: SLÅ REGION SJÆLLAND OG REGION HOVEDSTADEN SAMMEN

Mireille Lacroix, der er næstformand for PLO, mener, at Region Sjælland og Region hovedstaden bør slås sammen, så lægerne kan blive mere ligeligt fordelt imellem de to regioner. Michael Fenger (K), der er næstformand i KL’s sundheds- og ældreudvalg, tror dog, at det bliver svært at udjævne forskellene. Foto: David Arnholm
Lægemanglen i Region Sjælland kan afhjælpes gennem en fusion med Region Hovedstaden, foreslår PLO. Andre taler om en personaleunion. Og regionsrådsformand Heino Knudsen efterlyser statslige penge til en ”lighedspulje”.

LOLLAND-FALSTER: Selvom borgerne i Region Sjælland er mere syge end borgerne i Region Hovedstaden, har Region Sjælland færre læger. For hver 100.000 borgere er der 75,2 praktiserende læger i Region Sjælland og 82,6 i Region Hovedstaden. Ser man på diabeteslæger er tallene 2,9 (Sjælland) og 5,5 (Hovedstaden), og for kræftlæger er tallene 2,4 (Sjælland) og 5,5 (Hovedstaden).

Tallene blev omtalt i Jyllands-Posten søndag, og tendensen har længe vakt bekymring - ikke kun blandt borgerne, men også blandt politikere, patientforeninger og medarbejdere i sundhedsvæsnet. En af de bekymrede er Helen Bernt Andersen, der er formand for Kræftens Bekæmpelse.

- Vi kan ikke blive ved med at se på, at der er stor ulighed i diagnosticering og behandling, sagde hun i en debat på Folkemødet.

Annonce

Også de praktiserende lægers organisation, PLO, er bekymret.

I Region Hovedstaden kan de praktiserende læger henvise patienter til speciallæger, men på Lolland-Falster, hvor de har tungere patienter, har de næsten ikke nogen at henvise til.

Mireille Lacroix, næstformand for de praktiserende lægers organisation, PLO.

- Når jeg taler med praktiserende læger i de to regioner, oplever jeg næsten ikke andet end forskelle. I Region Hovedstaden kan de praktiserende læger henvise patienter til speciallæger, men på Lolland-Falster, hvor de har tungere patienter, har de næsten ikke nogen at henvise til, påpeger næstformand Mireille Lacroix.

Personaleunion på vej

Hun mener, at forskellene mellem de to regioner bør udjævnes og har et drastisk forslag til, hvordan det kan gøres:

- Jeg synes, vi skal hjælpe især Lolland-Falster, og man kan starte med at lægge Region Sjælland og Region Hovedstaden sammen, for de lider dernede, og de skal have hjælp. Og slog man regionerne sammen, ville det være naturligt at fordele speciallægerne. Så ville de ikke alle sammen være i hovedstaden, siger hun.

Christoffer Buster Reinhardt (K) (til venstre), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner, tror ikke på, at der nogensinde bliver total lighed i det danske sundhedsvæsen. Det fortalte han i en debat med (fra venstre) Mireille Lacroix, næstformand PLO, Michael Fenger (K), der er næstformand i KL’s sundheds- og ældreudvalg og Morten Freil, der er direktør Danske Patienter. Debatten blev ledet af journalist Anja Bo (længst til venstre). Foto: David Arnholm

Ole Toft, der er sundhedspolitisk analytiker og journalist på Altinget, fortalte i en anden debat, at en knap så drastisk løsning simrer: Han hører snak på Christiansborg om en mulig personaleunion mellem de to regioner. En union, der kan indebære, at læger ansættes i stillinger, hvor de skal være nogle dage i hovedstaden og andre dage ude på Sjælland eller Lolland-Falster.

På uformel basis er der faktisk allerede sonderinger i gang, fortæller Heino Knudsen (S), der er formand for Region Sjælland.

- Vi har en dialog med Region Hovedstaden: Kan vi have to-delte stillinger med nogle dage i Region Hovedstaden og nogle dage i Region Sjælland? fortæller han.

Kan vi have to-delte stillinger med nogle dage i Region Hovedstaden og nogle dage i Region Sjælland?

Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland
Annonce

Ønsker lighedspulje

Susanne Wammen, der er formand for Foreningen af Speciallæger, er dog ikke vildt begejstret for idéen om en personaleunion.

- Vi har en opgave, vi skal have løst i forhold til patienterne i Østdanmark - i Region Sjælland og på Bornholm. Men der er ikke noget, der bliver bedre af, at man prøver at piske nogen frem for at holde en gulerod op, sagde hun og påpegede det problematiske i at skulle møde forskellige steder på Sjælland:

- Læger er også ganske almindelige mennesker med brug for et sundt familie- og arbejdsliv.

Professor Inge Marie Svane (til venstre), som er leder af Center for Cancer Immunterapi på Herlev Universitetshospital, mener, at en personaleunion vil være indirekte tvang over for lægerne. Formanden for Overlægeforeningen, Susanne Wammen (nummer to fra venstre) er heller ikke begejstret for idéen. Regionsformand Heino Knudsen (S) har til gengæld lanceret et forslag om, at Region Sjælland skal have penge fra en "lighedspulje". Og formanden for Kræftens Bekæmpelse, Helen Bernt Andersen (til højre) efterlyser mere lighed i sundhed. Foto: David Arnholm

Og Inge Marie Svane, der er professor på Herlev Universitetshospital, beskrev princippet i personaleunionen som ”indirekte tvang” og udtrykte en skepsis.

Det er ikke funktionelt at være én dag hvert sted.

Inge Marie Svane, professor på Herlev Universitetshospital

- Det er ikke funktionelt at være én dag hvert sted, sagde hun og argumenterede for, at Region Sjælland hellere skal sørge for en god løn og andre forhold, der gør det attraktivt at arbejde her.

Men det gør Region Sjælland allerede, sagde Heino Knudsen og beskrev det som skruen uden ende.

- Vi er klar til at gøre hvad som helst. Vi giver ikke Mercedes-tillæg for at få psykologer, vi giver helikoptertillæg. Og når vi gør det, gør Region Hovedstaden det samme, sagde han.

Den slags koster, og derfor lancerede han søndag i Jyllands-Posten - i samarbejde med Mads Duedahl (V), der er formand for Region Hovedstaden - et forslag om, at de to regioner skal have ekstra midler fra staten i form af en varig ”lighedspulje”.

Annonce

Ubehagelig diskussion

Allerede inden forslaget blev lanceret, gav flere debattører på Folkemødet dog udtryk for, at det er noget nær en håbløs kamp at stræbe efter lighed. En af dem var Michael Fenger (K), der er borgmester i Gentofte Kommune og næstformand i KL’s sundheds- og ældreudvalg.

I sidste ende kræver det, at vi fordeler nogle ressourcer om, og det tror jeg bliver den store, ubehagelige politiske diskussion.

Michael Fenger (K), næstformand i KL’s sundheds- og ældreudvalg

- KL’s holdning er, at alle skal have samme kvalitet, men at der kan være forskellige prioriteter på grund af lokale forhold. Og i sidste ende kræver det, at vi fordeler nogle ressourcer om, og det tror jeg bliver den store, ubehagelige politiske diskussion, for så skal nogle af dem, der har det bedre, give noget til dem, der har det værre, sagde han.

Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner, tror ikke på, at borgerne rundt om i Danmark nogensinde vil få den samme service. Foto: David Arnholm

Og Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for Danske Regioners udvalg for det nære sundhedsvæsen, var mere end skeptisk overfor, om det kan lade sig gøre:

Vi får aldrig nogensinde helt ens servicetilbud i Danmark.

Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Danske Regioners udvalg for det nære sundhedsvæsen

- Vi får aldrig nogensinde helt ens servicetilbud i Danmark. Inderst inde ved vi godt, det ikke kommer til at ske, og måske skal man indse den realitet, for så kan man handle ud fra det. Og det kræver, at alle tør give noget fra sig

Men den holdning lagde Mireille Lacroix afstand til.

- Jeg vil ikke acceptere præmissen om, at der skal være forskel på regionerne. Så må man nedlægge regionerne, sagde hun.

Annonce

1.500 flere læger

På Christiansborg er man opmærksom på lægemanglen. Om man vil opfylde de to regionsformænds ønsker om en lighedspulje er uvist, men problemet med lægemangel indgår i den sundhedsaftale, som et meget bredt flertal af partier enedes om for en måneds tid siden.

”Den alment praktiserende læge skal være et kendt og trygt tilbud for alle borgere. Aftalepartierne er derfor enige om, at der skal være alment praktiserende læger nok i hele landet, herunder at der er behov for en særlig indsats for at styrke lægedækningen i de lægedækningstruede områder og for at styrke fordelingen af læger på tværs af landet”, lyder det i aftalen.

Her lægges der op til, at der skal være over 5.000 alment praktiserende læger i 2035 - et løft på 1.500 i forhold til i dag. Og står det til PLO, skal de 1.500 ikke fordeles ligeligt over hele landet.

- Jeg kan blive bange for, at der bliver for stor forskel på det tilbud, der bliver rundt om i Danmark, for det er vigtigt, vi ikke får et A- og et B-Danmark. Så vores plan er, at der skal flere end det antal, der mangler, til Lolland-Falster, siger Mireille Lacroix.

Annonce

Fokus på sårbare

Hun forklarer, at den gennemsnitlige patient på Lolland-Falster har større brug for lægerne end tilfældet er mange andre steder i landet. Derfor foreslår PLO, at de enkelte praktiserende læger på Lolland-Falster skal have færre patienter, så der bliver mere tid til hver enkelt.

- En læge på Lolland-Falster skal have 1.200-1.300 patienter mod de 1.600, de har nu. Det skal vi tænke på, når vi skal udmønte den sundhedsaftale, siger hun og nævner, at en måde at gøre det mere attraktivt at være læge på Lolland-Falster også kan være, at lægerne får reduceret arbejdstid, så de får mere tid til at specialisere sig.

Mireille Lacroix bruger billedet af forskellige personer, der står og kigger over et plankeværk. Men de er ikke lige høje, så de har brug for forskellige størrelser kasser at stå på:

- Dem, der har ressourcer, klarer sig. Så vi skal fokusere rigtig meget på dem, der er sårbare i sundhedsvæsnet. Derfor er vi er nødt til at give Lolland en større kasse at stå på.

Annonce
Lokal iværksætter hædret

Prisvinderen Louise er en iværksætter du bør kende

Annonce
Annonce
Lokal iværksætter hædret

Prisvinderen Louise er en iværksætter du bør kende

Rødbyhavn-bortførslen

Vendt tilbage til Frankrig: - Hendes mor har ikke levet i to dage

112

Brandvæsnet om tørken: Vi vurderer tingenes tilstand løbende

112

Det kostede bilen: Tredje gang var ikke lykkens gang

Sport

Hjulmand forlænger kontrakt og fortsætter som landstræner

Femø

Skyhøje renter på leasing: - Kunne bruge pengene på skoler og ældrepleje

Guldborgsund

Vejtræ pløjet ned: Trafikuheld i høj fart

Sport

Nykøbing FC udspillet i Pleidrup-farvel

Rødbyhavn-bortførslen

Bortført 10-årig genforenet med familie

112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

Lolland

Skoler kan være i problemer: - Det er stærkt bekymrende

Lokal nyt

Revykøbing bliver til TV-serie

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

Lolland

- Landbrug, jagt og dyr er min spidskompetence

Annonce
Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Lokal nyt

Runes tennisdrama: Forrygende femsætssejr i Paris

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

lolland

Kongen og hans ganger skuer nu igen ud over Torvet

Ugeavisen Guldborgsund

Nu kan man komme i form i Systofte

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Indland

Båd eksploderede under tankning i Rungsted Havn

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Rødby

Ny sauna indviet: Hjælper dig via infrarøde stråler

Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Annonce
Annonce
Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Ugeavisen Guldborgsund

Kan NFH fremtvinge et tredje bronzeopgør?

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Nykøbing

55-årig kontaktperson tilstår: Havde samleje med hende

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Madens Folkemøde

Så er det i gang: 10.000 mennesker kommer forbi

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det