Annonce
Lokal nyt

Landsdækkende støtte til klapbro

Direktøren for Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID), Jesper Højenvang, direktøren for Dansk Sejlunion, Christian Lerche, formanden for Dansk Sejlunion, Line Markert, og forretningsføreren hos Danske Tursejlere, Leif Nielsen, havde tirsdag foretræde for Folketingets transportudvalg. Foto: Privat

Hvis ikke politikerne i Folketingets transportudvalg var bekendt med, at det ikke blot er sejlerne i Guldborgsund, som ønsker, at Kong Frederik IX's bro skal forblive en klapbro, så blev de i hvert tilfælde oplyst om det tirsdag.

NYKØBING Dansk Sejlunion, Danske Tursejlere og Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID), som samlet repræsenterer de omkring 200.000 danske fritidssejlere, havde tirsdag eftermiddag foretræde for Folketingets transportudvalg for at agumentere mod Banedanmarks ønske om at gøre Kong Frederik IX's Bro til en fast bro.

Det ønske deler de landsdækkende sejlerorganisationer bestemt ikke.

Ved foretrædet for udvalget fortalte repræsentanter for organisationerne, at de med opbakning fra Danmarks Idrætsforbund og Friluftsrådet skal huske på, at Danmark er en søfartsnation med en stolt maritim historie og en stor sejlsportsnation.

Organisationerne havde også inden mødet kigget de nyeste statistikker igennem og kunne på mødet fortælle, at der de senere år er konstateret en stigende interesse for at blive bådejer og sejle tur.

Bare i de sidste måneder har rigtig mange danskere fået øjnene op for de muligheder, sejlerlivet og de danske farvande byder på, hvor man har oplevet en historisk efterspørgsel på både, havnepladser, uddannelser og medlemskaber af sejlklubber og tursejlerforeninger, lød et af argumenterne fra sejlerorganisationerne, som også gjorde opmærksom på, at sejlerlivet i Guldborgsund ikke kun er en lokal interesse for de få:

- Der er et stort potentiale for at udvikle sejlerturismen i området, hvilket flere kommuner i regionen har valgt at satse på. Gennemsejlingsmuligheden i Guldborgsund er en forudsætning for en betydelig oplevelsesøkonomi i Smålandsfarvandet og Guldborgsund - en økonomi, som berører særligt Guldborgsund, Lolland og Vordingborg kommuner og det lokale erhvervsliv.

Organisationerne fremførte også holdningen om, at en afspærring af Guldborgsund vil betyde væsentligt færre rekreative muligheder for lokal, national og international lystsejlads. Og det vil afskære lokalområdet fra et stort økonomisk potentiale.

Formanden for Dansk Sejlunion, Line Markert, siger efter foretrædet, at hun oplevede, at en stor del af de 29 medlemmer i udvalget var mødt op - dog ikke den forhenværende transportminister Ole Birk Olesen (LA).

- Det virkede, som om udvalget var klædt på og både lyttede til vores argumenter og stillede også nærværende spørgsmål. Flere medlemmer af udvalget fik korrigeret deres opfattelse af, at det var et ufravigeligt krav, at klapbroen skulle fortsætte med mange daglige åbningstider, fortæller hun.

Formanden, som i det daglige er advokat, kalder forslaget om at ændre anlægsloven så tæt på begyndelsen af arbejdet for noget juks og hastværk i sidste øjeblik.

Foretningsføreren hos Danske Tursejlere, Leif Nielsen, fortæller efter mødet, at det vigtigste signal til politikerne var netop at gøre opmærksom på, at sejlerne ikke forventede, at en klapbro skal åbne, så snart en sejler nærmer sig, men at sejlere indretter sig efter åbningstiderne på de enkelte broer, hvor man ofte samler flere både til en gennemsejling i "puljer".

- Når det kan lade sig gøre at administrere både biltrafik, togtrafik og sejlertrafik overalt i landet og hos vores tyske og svenske naboer - også på broer med meget høje trafiktal - kan det også lade sig gøre i Guldborgsund, slår Leif Nielsen fast.

Foruden støtten til bevarelse af en klapbro fra de danske sejlerorganisationer er der også støtte fra sejlere fra udenlandske sejlerforeninger. Ligesom bestyrelsen bag Lolland-Falster Lovestorm har sendt brev til transportudvalgets medlemmer med opfordring til transportpolitikerne om at se nærmere på det gode naboskab imellem den internationale togtrafik, byen og farvandet.

Dansk Sejlunion repræsenterer cirka 53.000 medlemmer, og Danske Tursejlere repræsenterer cirka 13.000 medlemmer. De mange bådejere i Danmark omfatter med deres familier og gaster i alt cirka 200.000 udøvere. Hertil kommer udenlandske sejlerturister fra især Tyskland og Sverige, som om sommeren sejler sommertur i den vestlige Østersø, i Smålandfarvandet og det Sydfynske Øhav. FLIDs medlemshavne råder over mindst 45.000 bådpladser med samlet 1,1 million årlige gæsteovernatninger.Kilde: Dansk Sejunion, Danske Tursejlere, FLID.

  • Direktøren for Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID), Jesper Højenvang, direktøren for Dansk Sejlunion, Christian Lerche, formanden for Dansk Sejlunion, Line Markert, og forretningsføreren hos Danske Tursejlere, Leif Nielsen, havde tirsdag foretræde for Folketingets transportudvalg. Foto: Privat
Annonce
112

- De har noget sindssygt vigtigt og avanceret udstyr

Annonce
Annonce
112

- De har noget sindssygt vigtigt og avanceret udstyr

Indland

Smitten med luftvejssygdomme spreder sig drastisk

Vejret

Sådan ser det ud på vejene: Store lokale forskelle

112

Villa-branden på Lolland skal nu undersøges

Udland

Stor stjerneskudssværm pryder himlen i december

112

Flammerne slugte det hele: - Vi er meget chokerede

112

Voldsom gårdbrand på Lolland: I over 11 timer arbejdede brandfolkene

Specialskolen Lolland

- Det begynder at nærme sig uforskammethed

Guldborgsund

15-årig pige angrebet med slag og spark

112

Ulykke på motorvejen: Bil væltet om på taget

Vejret

Massevis af sjap: Veje kan "være vanskelige" at køre på

Femern

Tester sirene

Vejret

Nyt snevejr og isglatte veje venter morgentrafikken onsdag

Maribo

Lokal OL-deltager giver håb til skoletrætte elever

Annonce
112

63 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Storstrømsbro-byggeri når ny milepæl

Lokal nyt

Knud Romer bliver ambassadør for Dansk Folkehjælp

Lolland

Byens juletræ lyser igen: Så meget kostede hærværket

Guldborgsund

Omstridt forslag skrottet: Freder campingplads

Ugeavisen Guldborgsund

Salt kan give meget ømme poter

Vejret

Snefygning skabte problemer flere steder på LF

112

Brand i hus på Lolland: - Der er brand- og røgskader i hele huset

Lolland

Borgmester til klimatopmøde: Succesfuld grøn omstilling skal komme nede fra

112

Uheld på trafikeret landevej: Ny melding

Erhverv

Lokal frø-gigant vil slå sig sammen med fransk milliard-virksomhed

Vejret

Overraskende prognose: Nu kan det være på vej væk

Femern

Femern-entreprenør indfrier krav: Så mange uddannes

112

Fireårig pige er død efter påkørsel - chauffør er anholdt

Lolland

Fravalgte København for at blive præst på Lolland

Guldborgsund

Lokal ildsjæl hædret med fornem pris: Anne-Lise gør en forskel

Indland

Piger er gået mere tilbage end drenge i matematik og dansk

112

Den lå i handskerummet - og det kostede dyrt

Guldborgsund

Politi til stede ved juleoptog: Flere hundrede børn deltog

Annonce
Annonce
Lolland

Nedbrændt café på tvangsauktion: Skal du være ny ejer?

Ugeavisen Guldborgsund

Det Hvide Kor synger på sygehuset

Lolland

It-bøvl løst: Nu er der ny dato for lægevalg

112

Politiet anholder mand efter fund af død person i Faxe Ladeplads

112

Butikstyv i aktion: Politiet stoppede ham tre gange på én dag

Lolland

Pungdyr i vinterkulden: Her hopper den stadig rundt på Lolland

112

Lørdags-konflikt eskalerede: Fik to sigtelser på fem minutter

Guldborgsund

Skraldeklit skaber debat: Efterlyser handling

112

Blitzede løs: Særligt ét sted kørte de alt for stærkt

Indland

Klimaforandringer kan femdoble regning efter stormflod

Lokal nyt

Skulle hjælpe de små: Delte meninger om lokalt netværk

Lolland

- Jeg tror ikke, at det bliver en populær løsning

Indland

Danske elever er blevet væsentligt dårligere til at læse og regne