Annonce
Erhverv

"Yderst problematisk": Anbefaling møder stor skepsis fra turisme-organisation

Middelaldercentret lige udenfor Nykøbing er en af de turisme-oplevelser mange besøger hvert år. Arkivfoto: PL-PHOTO.DK
Brancheorganisationen er langt fra tilfreds med ekspertgruppen Frigast-udvalgets anbefaling om at skære i det statslige turisme-budget.

Mandag harcelerede brancheorganisationen Danske Rederier over, at en ekspertgruppe nedsat af regeringen anbefaler, at den såkaldte DIS-ordning skal fjernes. En ordning, hvor ansatte på danske skibe ikke skal betale skat af deres løn. Frigast-udvalget satte regeringen i verden for at undersøge, hvilke statslige erhvervsstøtte-ordninger der kunne skæres i eller fjernes helt.

Og det er ikke kun rederierne, som er utilfredse med ekspertgruppens anbefalinger. Der burde ifølge Frigast-udvalget også skæres i turismebudgettet.

En turisme, der går rigtig godt på Lolland-Falster. I hvert fald hvis man ser på, hvor mange der kommercielt overnattede på Sydhavsøerne i 2023. Der har faktisk aldrig været flere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af de 2,4 milliarder kroner ekspertgruppen fandt, var 80 millioner af dem taget fra forskellige statslige støtteordninger til turismen.

Det ser brancheorganisationen Danske Destinationer på med stor skepsis:

- Vi værdsætter anerkendelsen af turismens og destinationernes betydning på tværs af landet fra ekspertgruppen bag anbefalingerne. Men vi forstår ikke, hvorfor der anbefales så markante nedskæringer i støtten til turismen. Det vil være yderst problematisk at ændre den vellykkede formel for dansk turisme, som tydeligvis har fungeret, siger Tonny Skovsted Thorup, forperson for Danske Destinationer, i en pressemeddelelse fra brancheorganisationen.

Danske Destinationer

Om Danske Destinationer Danske Destinationer er en brancheorganisation for destinationsselskaberne i Danmark. Et destinationsselskab har til formål at udvikle og markedsføre turismen for de danske destinationer i samspil med lokalsamfundene, så turismen skaber værdi lokalt, regionalt og nationalt. I dag er 16 destinationsselskaber medlem af Danske Destinationer, som understøtter destinationerne i fælles muligheder, udfordringer, destinationsudvikling og branding af ferie i Danmark, herunder Visit Lolland-Falster

Danske Destinationer

Derfor skal det fjernes

Frigast-udvalget anerkender i sin rapport, at der er afledte effekter ved turisme, som er gode for både virksomheder og det område, turisme-tilbuddet ligger i. Hvis der for eksempel ligger et kunstmuseum kan både turister og lokale nyde værkerne.

Derfor vil udvalget "ikke at sanere (den statslige finansiering afskaffes, red.) VisitDenmark og destinationsudviklingspuljen under puljen til lokale og tværgående turismeprojekter," som der står i rapporten.

Omvendt mener udvalget, at Wonderful Copenhagen og pulje til lokale og tværgående turismeprojekter samt turismeudviklingsselskaber helt eller delvist skal fjernes.

- De berørte kommuner bør selv prioritere midler hertil, i det omfang de ønsker opgaven løftet med offentlige midler. Det vurderes derimod ikke at være en statslig opgave, skriver ekspertgruppen i anbefalingerne.

Men det giver Danske Destinationer ikke meget for:

- Med erhvervsstøtten opfordrede regeringen kommunerne til at gå sammen om at udvikle turismen i fællesskab, og incitamentet var netop statslige midler til at løfte denne udvikling. Kommunerne er hårdt pressede på økonomien og den langsigtede strategiske udvikling af dansk turisme, herunder arbejdet med for eksempel bæredygtighed og strategiske udviklingsplaner, vil derfor uden tvivl gå i stå, hvis støtten til turismeudvikling spares væk. I vores øjne er det derfor et klart løftebrud, hvis man fra politisk side vælger at overlade udviklingen af dansk turisme til kommunerne, siger Tonny Skovsted Thorup, forperson for Danske Destinationer.

  • Middelaldercentret_efterårsferie-3
    Middelaldercentret lige udenfor Nykøbing er en af de turisme-oplevelser mange besøger hvert år. Arkivfoto: PL-PHOTO.DK
Annonce
Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

112

Femern-ansat mister benet efter arbejdsulykke

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider