Annonce
Lolland Falster 2020

- Jeg tror, vi får mere ægthed ind i vores liv

Præsten holder af at sidde derhjemme og læse, så hans fritidsliv har ikke været væsentligt ændret under corona. Foto: Jan Knudsen

WALK AND TALK Præst tror, at mødet med covid-19 har potentialet til at afføde et bedre og rigere samvær mellem mennesker

ARNINGE Vi skal gå kort, men det betyder ikke, at tankerne ikke kan vandre langt.

For Henrik Gade Jensen, præst i Rudbjerg pastorat, som udgøres af de otte sogne Langø, Kappel, Vestenskov, Arninge, Dannemare, Tillitze, Græshave og Gloslunde, har valgt, at vi skal gå nytårs-walk & talk på kirkegården i Arninge.

Det bliver derfor lidt mere en stå og tal, end en gå og tal. Men vi kommer alligevel vidt omkring. For ifølge Henrik Gade Jensen har nytåret i år været et af dem, hvor vi måske har tænkt allermest tilbage og frem.

- Det skyldes, at vi har haft et år, der har adskilt sig betydeligt fra de foregående år, som har forstyrret og ændret vores livsmåde.

- Jeg tror, at vi har tabt uskylden for altid, og jeg tror aldrig, vi kommer tilbage til det, der var før - heller ikke selvom vaccinen kommer nu og måtte vise sig at virke.

For hvor vi før corona kunne tage til Roskilde Festival med 50.000 deltagere, til fodboldkamp med 10.000 mennesker og stå og svede, puste, stønne og råbe, eller til Døllefjelde-Musse Marked og være sammen i lukkede telte og synge løs, så er der kommet en forsigtighed ind, som gør, at vi er meget mere agtpågivende over for hinanden.

- Vi er blevet klar over, at livet ikke er så uskyldigt eller frivolt, som det var før. Der er kommet en alvor ind, fordi døden er blevet mere nærværende med corona. Det er blevet udstillet ganske konkret, at vi allesammen er sårbare, fordi vores krop er en organisme, som er modtagelig for ting, der nedbryder den.

Men det er ikke kun dårligt, understreger præsten.

- Min pointe er, at det ikke gør noget, at vi ændrer omgangsformer, sådan at vores sociale samvær bliver mere menneske til menneske i stedet for at mødes i flok til koncert eller fodboldkamp, hvor vi så at sige allesammen hylder det samme.

For der opstår nogle fænomener hos mennesker, når vi mødes i flok, påpeger præsten.

- Når vi er mange sammen, tilpasser vi os flokken. Det er det, vi kalder flokmentalitet, og så bliver vi til en grå masse. Mens når vi mødes én til én, så kan vi være autentiske, fordi vi ikke behøver udstille os, føre os frem, simulere eller maskere os for at passe ind. Så jeg tror faktisk, at vi kan få en anden form for samvær, et bedre og et rigere samvær.

Han betoner, at menneskets gode egenskaber også kommer bedre frem, når vi mødes ansigt til ansigt.

- Det er også det, vi siger i kristendommen, hvor vi taler meget om betydningen af "næsten". Det tror jeg, der kommer meget mere af. Det bliver mere nært i det lille sociale rum.

Tror du, det holder ved?

- Det vil nok holde ved noget tid, og det kan godt være, at om 10 år, så er der måske ikke noget, der hedder corona mere - ligesom den spanske syge også døde ud. Men til den tid kan det være, at vi næsten har glemt, hvordan vi var før corona. Så jeg tror, at det i hvert fald vil sætte sig afgørende i os, og jeg tror ikke, det bliver, som det var før.

Corona har også bragt godt med sig, mener præsten. Han nævner, udover et mere nært socialt samvær, et mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor det er blevet nemmere for folk at arbejde hjemmefra. - Det er for eksempel godt for Lolland, fordi man i større omfang end før kan bo her og arbejde i København. Det er også godt for familielivet, fordi det giver større fleksibilitet i forhold til at passe sine børn. Foto: Jan Knudsen

Det største knæk

For Henrik Gade Jensen har corona ikke betydet "så meget", som han formulerer det, i hverken arbejdslivet eller privatlivet.

- Jeg passer mit arbejde - og det er jo ikke, fordi vi har haft mange flere døde eller bisættelser på grund af corona.

Det største knæk mener han, at de unge har lidt.

- Især for de unge mennesker synes jeg, det har været voldsomt. Gymnasieelever, studerende, unge der ville ud at rejse rundt i verden. De kunne pludselig hverken være sammen eller komme nogen steder. Det er det største knæk.

Uden forandringer har præstegerningen nu ikke været. Både i foråret og op til jul blev der nemlig lukket ned for gudstjenester.

- Det er selvfølgelig en stor omvæltning, men det kom der også noget positivt ud af, fordi vi lavede digitale gudstjenester, og de nåede ud til flere - og andre - mennesker.

Han understreger, at han - med sine betoninger af de positive sider af pandemien - ikke mener, at corona er noget, vi ønsker os.

- Men vi må hele tiden indrette os under forholdene, og jeg er et meget historisk væsen. Så jeg ser på, hvordan det har været tidligere i historien, og der har menneskeheden jo været ude for masser af sådan nogle epidemier, som har været rigtig hårde ved menneskene. Den store pest i 1300-tallet, koleraepidemien i København, den spanske syge, 1950'ernes polio, som også var en alvorlig sag. Så det nye - eller skal vi sige undtagelsen - var, at vi fik 50 års uskyldig fred og ro, hvor vi bare kunne feste løs, rejse rundt, samtidig med at globaliseringen tog fart. Nu er uskyldigheden så, efter en troskyldig periode på 50 år, forbi.

Desuden har sygdom altid været i menneskehedens historie og vil altid komme igen - og det er uafhængigt af Guds vilje, påpeger præsten.

- Vi må derfor leve under de omstændigheder, som vi er givet. Vi må leve - også under sygdom og ulykke. Der kunne også ske ulykker i form af vulkaner, jordskælv, meteornedslag eller digitale sammenbrud. Der er mange muligheder for ulykker, som har stor indflydelse på vores liv, og så må vi jo altid leve under de vilkår. Man skal ikke åbne mange historiebøger, før man kan se, hvor forfærdeligt mennesket egentlig har haft det. Ja helt op til før vores tid, altså op til Anden Verdenskrig. Det er jo fuldstændig forfærdelige forhold, folk har levet under, men vi må prøve at få det bedste ud af det.

Vi skal altså bare overleve, klare det, mener han. Men han anerkender, at mennesket også vil lede efter meningsfuldhed.

- Jeg ved godt, at det er alle menneskers opgave, ikke mindst præsters, at finde det meningsfulde i det meningsløse. Og hvordan gør vi så det? Ja, det gør vi ved at se, at vi måske har levet over evne. Vi har måske levet for frivolt. Tidligere var vi ikke klar over, hvor godt vi havde det, og det opdager man jo, når der kommer en sygdom, som begrænser vores samværsformer. Så bliver vi klar over, hvor godt vi havde det før.

Hvad kommer der ud af den erkendelse?

- For mit vedkommende en stor taknemmelighed over, at vi trods alt lever.

Nytårs-walk & talk

Når nu Danmark igen er lukket ned for at begrænse spredning af coronasmitte, og vi ikke må det meste, hvad kan vi så? Vi kan i hvert fald gå ture, tænke tilbage og kigge frem.
I en række walk & talk traver jeg derfor ud på mere eller mindre strabadserende ture med repræsentanter for politik, kultur, kirke, handel og erhverv på steder i naturen på Lolland, som de hver især har valgt, og hvor de holder af at komme. For at tale om, hvordan coronaen har påvirket deres liv og arbejdsliv i det år, der nu er gået, og vende tanker og forventninger til det år, der lige er begyndt.
For intet kan i øvrigt som en rask gåtur få tankerne på gled og reflektionerne i gang.
Rikke Folm Berg

Vi er på nytårs-walk & stand, for selvom vi slentrer ind og ud imellem gravstederne, må vi igen og igen stoppe op for ikke at nå for hurtigt rundt. Foto: Jan Knudsen
Annonce

Vigtigt og uvigtigt

Ifølge Henrik Gade Jensen er der hjælp at hente i coronakrisen til at finde ud af, hvordan livet skal leves.

- En sygdomspandemi filtrerer så at sige vores liv i den forstand, at vi bliver bedre til at sortere. Hvad er vigtigt, og hvad er ikke er så vigtigt i vores liv og i vores omgang med hinanden.

Vi kan altså bruge den til at få vores prioriteter på plads, mener han.

- Og der tror jeg, at rigtig mange familier har fået øjnene op for mange ting.

Desværre med social slagside, påpeger han.

- Jeg hører, hvordan det går glimrende i de familier, der i forvejen er velfungerende. De nyder tiden sammen og får tingene til at fungere. Mens i de familier, der ikke er så velfungerende, der går det endnu værre, når de skal have børnene hjemme eller skal arbejde hjemme og skal styre deres egen tilværelse. Det synes jeg er utrolig trist, for det betyder, at sygdommen har nogle ulighedsskabende uheldige effekter.

Han ser også derfor frem til vaccinens udbredelse.

- Vi skal bare huske, at vi bliver ikke frelst af at få en vaccine. Vi er stadig dødelige, så det kristendommen har at sige os, når vi står ansigt til ansigt med livets eksistentielle situationer; fødsel, ægteskab og død, det har vi stadig brug for.

- I 2020 har vi gjort os nye erfaringer med noget, vi ikke har prøvet før. For første gang har vi stået ansigt til ansigt med en global dødstrussel. Den har måske været overdrevet. Det ved jeg ikke, men den har i hvert fald været der som en mulighed og pludselig lukket hele vores samfund ned og alt det, som vi var vant til. Meget er ikke mere, som det var. Det var det helt store i året, der gik. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland-Falster

P-SELSKABET ADVARER: HUSK DET NU

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

P-SELSKABET ADVARER: HUSK DET NU

Lokal nyt

SLIDT MEDALJETAGER: - JEG HAR VÆRET SÅ SYG

Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Lokal nyt

LOKAL HELTS MEDALJEBEDRIFT: MEN ALLIGEVEL ÆRGRELSE

Lolland

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Guldborgsund

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Indland

BRO LUKKER FLERE GANGE FOR TRAFIK

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

Sport

OPFORDRING FRA NFH-TRÆNER: - KOM OG HJÆLP OS

Lolland-Falster

KIG OP: I AFTEN KL. 20.49 SKER DET

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
Sport

INGEN LØN: - DET ER EN MÆRKELIG SITUATION

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

Politik

MINKSAGEN: ANNULLERER ADVARSEL TIL DEPARTEMENTSCHEF

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

Sport

OVERVÆLDENDE INTERESSE: LÆKKERBISKEN MED STORE STJERNER

lolland

Sukkereventyret på Lolland og Falster

Ugeavisen Guldborgsund

NY KOSMETISK BEHANDLER I BYEN

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

112

VOLDSOMT SAMMENSTØD: TORPEDEREDE SKILTEVOGN

112

TOG TAXA FRA RØDBY: 14 MÆND DØMT I KÆMPE KOKAIN-SAG

Indland

SÅ MANGE VIL HAVE NY VARMECHECK

Guldborgsund

SKOLEN I KOVENDING: VIL SE PÅ SAGEN IGEN

Politik

GØR FÆRGERNE BILLIGERE: FORMAND KLAR TIL FORHANDLING

Politik

DET VED VI OM FINANSLOVS-FORSLAG

Indland

VÆR OPMÆRKSOM: KAN GIVE ALVORLIG FORGIFTNING!

Sport

NYT BOKSEBRAG PÅ DØLLE: KÆMPER OM TITLEN

Annonce
Annonce
112

HASH I FLÆSKESTEG: SÅ MEGET NARKO FANDT TOLDERNE

Ugeavisen Guldborgsund

Før der skal stemmes er der rundvisning i arenaen

112

BLEV STOPPET MED DESIGNERMØBLER: NU ER DE LØSLADT IGEN

Indland

VARSLER STRAMT FINANSLOVSFORSLAG FRA REGERINGEN

lolland

PETRI SPILLER PÅSKEN IND

112

REJSTE ULOVLIGT IND: NU SKAL HAN FOR RETTEN

Lolland

ENDNU EN TOPCHEF FIK ET GYLDENT HÅNDTRYK

Lolland

- DER KAN IKKE VÆRE PLADS TIL TO KØBMÆND HERUDE

Lolland

HER SKAL LØVERNE BO: BYGGER KÆMPE LØVEANLÆG

112

BRANDFOLK DRØNEDE TIL KYSTEN: KÆMPE TRANSFORMATORSKAB BRÆNDTE

Sport

FODBOLDKARRIEREN ER FORBI FOR TYSK FODBOLDSTJERNE

Sport

NFH PRYGLER KØBENHAVN I MÅLFEST

Lolland

TALLENE AFSLØRER: DET KAN DU FÅ FOR DE FYREDE CHEFERS FRATRÆDELSER

Indland

BAKKER OP OM SKROTTET VURDERING: SKABER UNØDIGT PRES