Annonce
Lolland Falster 2020

Landbruget er en nøgleaktør

Det går generelt rigtig godt i landbruget på Lolland-Falster, lyder det fra Business Lolland-Falster. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Landbruget og følgevirksomhederne har stor betydning for beskæftigelsen på Lolland-Falster.

Trods enkeltstående tragedier står erhvervet måske stærkere end nogensinde.

Coronakrisen har påvirket erhvervslivet meget forskelligt. Nogle brancher og virksomheder er sat på vågeblus, andre er ramt meget hårdt. Som Folketidende har berettet, så er det sidste tilfældet for nogle få lokale minkfarmere.

- Minkfarmernes situation er dybt ulykkelig. Men måske er der netop derfor grund til at gøre opmærksom på, det generelt går rigtig godt i landbruget på Lolland-Falster. Og at det kan komme til at gå endnu bedre.

Sådan lyder det fra Steffen Lund, der er investeringschef i erhvervsudviklingsorganisationen Business Lolland-Falster.

De lokale landbrug har i år generelt kunne opretholde både drift og afsætning på samme niveau som før coronakrisen.

Branchen er ikke, ligesom flere andre brancher er det, bragt i knæ, og derfor er der også kræfter til udvikling. Og udvikling, dét kommer der, lyder det fra Business Lolland-Falster.

Konkret er erhvervsudviklingsorganisationen i fuld gang med at etablere et udviklings- og produktionsmiljø for landbrugs- og fødevarevirksomheder på Sakskøbing Sukkerfabrik, og inden jul forventes en folketingsbeslutning at give grønt lys for en gasledning til Lolland-Falster, hvilket åbner for lokal forsyning og produktion af biogas, og for tilknyttede processer.

Udviklings- og produktionshuset kommer i naturlig forlængelse af den succes, der er opnået med en fælles markedsføring af landbrugsprodukter fra Lolland-Falster under navnet "MULD".

Steffen Lund, Business Lolland-Falster. Foto: BLF

Salgskanal af fødevarer

Med MULD er der skabt en salgskanal af fødevarer blandt andet til Københavns Kommune og københavnske skoler, men også mange andre.

- Vi har større efterspørgsel på fødevarer, end vi kan levere lige nu, så vi har vitterlig behov at få flere med. Lige nu er vores primære og største marked København, men efter 2029 skulle vi gerne kunne levere sydpå eksempelvis til Hamborg, siger Steffen Lund og fortsætter.

- Udviklingshuset skal tilbyde forskellige produktions- og forarbejdnings-faciliteter, så endnu flere lokale producenter kan blive en del af den fødevare-succes. Og samtidig skal huset være et sted, hvor nye ideer, metoder og dyrkninger kan prøves af, siger han.

Hvad angår produktion af lokal biogas, så vil det ifølge Steffen Lund have enorm betydning ikke blot for bæredygtigheden i det lokale landbrug og energiforsyning, men også for regeringens CO2-mål.

Biogasværkerne vil nemlig ikke blot skabe stabil og grøn energi ud af gødning og affaldsprodukter fra landbruget. Værkerne vil også levere et restprodukt til landbruget i form af en langt mere klimavenlig gødning, som kan komme tilbage på markerne.

- Det siger sig selv, at det vil være et stærkt konkurrenceparameter for landbruget og mange øvrige lokale proces-virksomheder i øvrigt, at de indgår i et sådant bæredygtigheds-kredsløb, som de to projekterede biogasanlæg bliver motor for, siger Steffen Lund, der gør opmærksom på, at projektet rammer lige ind i Business Lolland-Falsters vision "Business i Balance", om at erhvervsudviklingen på Lolland-Falster sker i respekt for og i balance med naturen.

- Lolland-Falster har generelt nogle rigtig dygtige landbrugsvirksomheder. Langt de fleste af dem beskæftiger sig med jordbrug, og her ser vi et kæmpe potentiale, siger Steffen Lund, der fortæller, at der er stigende efterspørgsel på plantebaserede proteinprodukter som eksempelvis ærter, bønner og quinoa, blandt andet til køderstatningsprodukter.

Og klimakampen skaber ikke blot efterspørgsel på særlige afgrøder, men også på nye metoder i dyrkningen, eksempelvis "conservation agriculture", som binder mere CO2 i jorden end konventionel dyrkning.

- Med al den gode landbrugsjord, vi har på Lolland-Falster, og alle de dygtige landmænd, der dyrker den, i kombination med alle de nye innovative personer og virksomheder, som i højere grad melder sig i branchen, så har vi muligheden for at skabe lokal vækst og arbejdspladser, samtidig med at vi gør noget godt for klimaet. Landbruget er en nøgleaktør og har løsningerne til at realisere den nationale klimamålsætning, siger Steffen Lund.

  • Det går generelt rigtig godt i landbruget på Lolland-Falster, lyder det fra Business Lolland-Falster. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • Steffen Lund, Business Lolland-Falster. Foto: BLF
Annonce
Annonce
Annonce
Politik

- Wow, hvad fik du nu sagt ja til, Mark?

Lolland

Drømmer om 7.000 kvadratmeter stort hotel i Nakskov

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Kim Rahbek om millionunderskud: Der er tre årsager til det

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

112

Rykker massivt ud: Kraftig røg fra Refa-anlæg

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Vandtårn skal rives ned

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Problemer med falsk "søn" og "datter": Svindel for halv million

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil